H μετάλλαξη Δέλτα έχει αποφασίσει να “στρογγυλοκαθίσει” στην καθημερινότητα μας και ήδη έχουν υπάρξει αναφορές για αυξημένα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, “κρούει” με τη σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκεκριμένα μετάλλαξη καθώς αναφέρει πως έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες και πως η αυξημένη μεταδοτικότητα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της.

Κρούσματα σήμερα

Αναφέρει πως η πρώτη απλή ανάγνωση φανερώνει πως είναι λιγότερο παθογόνος διότι υπάρχουν πολλά κρούσματα σε νέους αλλά και σε εμβολιασμένους. Όμως, πρέπει να γίνει μια πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες και να γίνει σύγκριση των στοιχείων που αφορούν στον κόσμο (φύλο, υποκείμενα νοσήματα, ηλικίες) και να δουν πως συμπεριφέρθηκαν στα επιδημικά κύματα που υπήρξαν. Έτσι θα μπορέσουν οι επιστήμονες να καταλάβουν να έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα. Μάλιστα, ανέφερε πως υπάρχουν δεδομένα τα οποία έρχονται από τον Καναδά και φανερώνουν αύξηση της παθογονικότητας.

Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη“, ανέφερε.

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, ανέφερε πως ο εμβολιασμός είναι αυτός που θα βοηθήσει τον κόσμο να μην υποστεί σοβαρές λοιμώξεις καθώς οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.

Μετάλλαξη Δέλτα – Η εκτίμηση για το τέλος του κορονοϊού

Ο κ. Τσακρής ρωτήθηκε στη συνέχεια αν συμμερίζεται την άποψη πολλών συναδέλφων του, οι οποίοι αναφέρουν πως την επόμενη χρονιά θα τελειώσει η πανδημία.

Ανέφερε πως οι συγκεκριμένες προβλέψεις μπορούν να έχουν βάση μόνο αν δεν υπάρξουν νέες “εκπλήξεις” οι οποίες δε θα φέρουν πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις.

Ο ιός, σύμφωνα με τον καθηγητή θα συνεχίσει να υπάρχει καθώς δηλώνει πως οι κορονοϊοί δεν περιορίζονται εύκολα και πως οι εμβολιασμοί βοηθούν έτσι ώστε να μην πάθει κάποιος σοβαρή λοίμωξη αλλά και να μην επιβαρύνεται το σύστημα υγείας.

“Οι κορονοϊοί δεν προκαλούν απλή γρίπη, αλλά αυτό που λέμε post covid effect, δηλαδή τι αποτελέσματα θα έχουν σε βάθος χρόνου, που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα με συνέπειες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε“.

Αυξάνονται τα κρούσματα που αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα

Ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021 . Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Delta, 200 αφορούν στο Alpha, 93 αφορούν στο Βeta και 1 αφορούν στο Gamma. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 22.656 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 19.323 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.572 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 761 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 19.323 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 75,60%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,15%, το Delta με ποσοστό 1,55% και το Beta με ποσοστό 0,71% .

Από τα 2.572 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.410 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 50,19% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 19,98% στο Delta, 16,49% στο Alpha, 6,80% στο Beta, 0,16% στο C.36 και 0,08% στο Gamma. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Alpha, 47 στο Delta, 5 στο Beta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Kappa, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις