Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου είθισται στο τραπέζι της ημέρας να πρωταγωνιστεί ένα και μόνο πιάτο. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Διαβάστε παρακάτω γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή! Ο μπακαλιάρος αν και δε βρίσκεται στη Μεσόγειο, ήταν διαθέσιμος στους Έλληνες ήδη από τον 15ο αιώνα.

Ο παστός μπακαλιάρος εκτιμάται ότι ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον 15ο αιώνα και προτιμήθηκε αμέσως, επειδή μπορεί να αποθηκευτεί για πολλές ημέρες σε σχέση με το φρέσκο ψάρι.

Οι Έλληνες, ήθελαν να γιορτάσουν τη μεγάλη μέρα της 25ης Μαρτίου τρώγοντας κάτι ιδιαίτερο που συχνά δεν είχαν στο τραπέζι τους και έτσι η επιλογή του μπακαλιάρου ήταν μονόδρομος.

Με αυτόν τον τρόπο, ο μπακαλιάρος έγινε ένα από τα πιάτα της χώρας μας, που υπάρχει πάντα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, συνήθως με πολύ σκόρδο.

Μία άλλη θεωρεία εξηγεί ότι η εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριών την διάρκεια της νηστείας, την ημέρα του Ευαγγελισμού και της Κυριακής των Βαΐων.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος έγινε μέρος της παράδοσης μας και του τραπεζιού της 25ης Μαρτίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Πισπιρίγκου: Στις 29 Μαρτίου η απόφαση του δικαστηρίου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Η φωτογραφία του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη με την Δανάη Μπάρκα μέσα από το νοσοκομείο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις