Την έκθεση επικινδυνότητας για τα διαμερίσματα της οδού Αρκαδίας στους Αμπελοκήπους που έγινε η έκρηξη στις 31 Οκτωβρίου παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων.
Σύμφωνα με την έκθεση οι σοβαρότερες ζημιές εντοπίζονται σε τρία διαμερίσματα που βρίσκονται στον τρίτο όροφο, αλλά και σε διαμερίσματα του δεύτερου και του τετάρτου ορόφου.
Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων:
«Ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει για τα αποτελέσματα της Έκθεσης Επικινδύνου του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης της Αντιδημαρχίας Αστικής Αναζωογόνησης, σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην περιοχή των Αμπελοκήπων.
Από την έκθεση προκύπτει ότι υπέστησαν ζημιές με σοβαρές ρηγματώσεις και θραύσεις στην πλάκα και την τοιχοποιία τα εξής διαμερίσματα:
Γ’ όροφος: τρία διαμερίσματα όπου εντοπίζονται οι σοβαρότερες βλάβες.
Β’ όροφος: δύο διαμερίσματα με περιμετρικές ρηγματώσεις στην τοιχοποιία.
Δ’ όροφος: ένα διαμέρισμα με ζημιές στο πάτωμα και την τοιχοποιία.
Μέχρι να αρθεί η επικινδυνότητα, όλα τα διαμερίσματα που βρίσκονται δεξιά του άξονα του κλιμακοστασίου, καθώς και ο ακάλυπτος χώρος, τίθενται εκτός χρήσης».
Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σχεδόν οι μισοί ένοικοι
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πόρισμα της πολεοδομίας που επιδόθηκε στους ιδιοκτήτες, αναφέρει ότι οι ένοικοι των 16 από τα 40 διαμερίσματα της πολυκατοικίας, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για 6 μήνες.
Στις σελίδες του πορίσματος αναφέρονται εκτενώς οι βλάβες που διαπίστωσαν οι μηχανικοί και λέει ότι είναι σε αχρησία 16 διαμερίσματα της πολυκατοικίας και το πόρισμα εκτιμά την αχρησία και του ακάλυπτου χώρου.
Οι προθεσμίες που έχουν οι ιδιοκτήτες
Οι ιδιοκτήτες έχουν να τηρήσουν δύο πολύ σημαντικές προθεσμίες. Πιο συγκεκριμένα έχουν 20 ημέρες για γκρέμισμα των πλακών και έξι μήνες για την ολική αποκατάσταση των ζημιών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το 1/3 του κτιρίου, η πλευρά δηλαδή στην οποία βρισκόταν το διαμέρισμα, πρέπει να βγει υποχρεωτικά σε αχρησία, μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών.
Οι ιδιοκτήτες αγωνιούν για το ποιος θα αναλάβει το κόστος των εργασιών, που αγγίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το κόστος θα το αναλάβει το ίδιο το κράτος, ωστόσο παραμένει άγνωστο, το που θα μείνουν εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"