Ενώπιον του ανακριτή απολογείται αυτή την ώρα ο οδηγός της νταλίκας που προκάλεσε το σφοδρό τροχαίο με τους δύο νεκρούς στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης στην Εγνατία Οδό.
Σε βάρος του έχουν ασκηθεί διώξεις για επικίνδυνη οδήγηση με αποτέλεσμα τον θάνατο, ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωπος με πολύ βαριές ποινές.
Το φορτηγό που οδηγούσε εν μέσω πυκνής ομίχλης έπεσε στα διόδια Πολυμύλου τη Μεγάλη Τρίτη (15/4) πάνω σε δύο προπορευόμενα ΙΧ αυτοκίνητα και στον κλωβό των διοδίων, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.
Ο 38χρονος Ουκρανός προανακριτικά υποστήριξε ότι ένα αυτοκίνητο τού έκοψε τον δρόμο όταν πήγε να περάσει τα διόδια και προκειμένου να το αποφύγει «έκοψε» το τιμόνι αριστερά.
Ωστόσο, τα βίντεο που ανακτήθηκαν από τις κάμερες της Εγνατίας Οδού τον διαψεύδουν. Στα πλάνα διακρίνονται τα δύο ΙΧ να έχουν σταματήσει το ένα πίσω από το άλλο στα διόδια, ενώ στο σημείο επικρατεί έντονη ομίχλη.
Τότε, εμφανίζεται η νταλίκα που πέφτει πάνω στα αμάξια και στη συνέχεια ακολουθεί έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκε το ζευγάρι που ήρθε από την Ελβετία στην Ελλάδα για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα.
Με βάση τα βίντεο που τράβηξαν οι κάμερες της Εγνατίας Οδού, ο οδηγός χωρίς να κόψει ταχύτητα άλλαξε λωρίδα και στη συνέχεια έπεσε πάνω στα ΙΧ.
Πλέον, οι αρχές γνωρίζουν ακριβώς πώς έγινε το τροχαίο, όμως είναι άγνωστη η ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός της νταλίκας.
Για να καθοριστεί η ταχύτητα που κινούνταν η νταλίκα, ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας, καθώς στα βίντεο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, λόγω της έντονης ομίχλης.
Ο Παναγιώτης Μαδιάς, δικαστικός πραγματογνώμονας τροχαίων δυστυχημάτων μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτιμά ότι ο Ουκρανός πήγαινε με 90-100 χιλιόμετρα την ώρα: «Η εκτίμησή μου είναι ότι η ταχύτητα ήταν κυμαινόμενη από 90 έως 100 χιλιόμετρα. Είναι μεγάλη η ταχύτητα ενός φορτηγού και μάλιστα έμφορτο. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει συχνά ομίχλη. Θα έπρεπε να μην υπάρχουν καθόλου διόδια στο συγκεκριμένο σημείο».
Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που οδηγούσε επικίνδυνα, όπως αποδεικνύουν βίντεο από τον λογαριασμό του στα social media.
Σε αρκετά βίντεο του φαίνεται να κάνει ζωντανή μετάδοση στα social media. Οδηγεί ένα βαρύ όχημα χωρίς να έχει τα χέρια του στο τιμόνι.
Σε μια από τις πολλές ζωντανές μεταδόσεις, ανάβει τσιγάρο, σε άλλο βίντεο βάζει το πόδι του στο τιμόνι, ενώ σε ένα άλλο αλλάζει μπλούζα και επιδεικνύει το «κατόρθωμά» του στους θεατές.
Εγνατία: Η ποινική μεταχείριση της “επικίνδυνης οδήγησης”
Σε βάρος του 38χρονου οδηγού της νταλίκας ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση με θανατηφόρο αποτέλεσμα, που είναι κακούργημα (ο ίδιος αντιμετωπίζει επιπλέον τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης σωματικής βλάβης, από αμέλεια και κατά συρροή, σε βαθμό πλημμελήματος).
Όπως εξηγεί ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η πρόκληση του θανάτου σε τροχαίο ατύχημα, όταν ο οδηγός του οχήματος είχε αμέλεια ως προς το θάνατο, τιμωρούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια με επαπειλούμενη ποινή μέχρι 5 έτη φυλάκιση.
«’Άλλες συμπεριφορές που συχνά συνδέονταν αιτιακά με το ατύχημα, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τιμωρούνταν με πλημμεληματικές διατάξεις που προβλέπονταν στον ΚΟΚ. ‘Αρα ακόμα, και αν κατά την επικίνδυνη οδήγηση π.χ. ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα, ο δράστης προέβλεπε ως πιθανό ότι θα μπορούσε προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα, από τη στιγμή που «δεν το αποδεχόταν» ως αποτέλεσμα, δηλαδή ήλπιζε ή ευχόταν ότι δε θα επέλθει ο θάνατος, προβλέπονταν χαμηλού ύψους ποινές και συνήθως αναστέλλονταν η εκτέλεση τους», αναφέρει ο ίδιος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Η ποινική μεταχείριση όμως άλλαξε από τον Ιούλιο του 2019 οπότε ισχύει η διάταξη του αρ. 290Α ΠΚ με τίτλο «Επικίνδυνη Οδήγηση». «Εφόσον, λοιπόν, κάποιος οδηγεί με “επικίνδυνους όρους” π.χ. έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, εφόσον οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα ή όχημα τεχνικά ανασφαλές κλπ, ανάλογα με τον κίνδυνο ή το αποτέλεσμα που προκάλεσε, επιβάλλονται υψηλές ποινές», επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης, αναφέροντας ενδεικτικά:
«Εάν υπό τις παραπάνω συνθήκες προκλήθηκε ατύχημα και επήλθε θάνατος από αμέλεια, ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 έτη και εάν προκάλεσε αμελώς θάνατο μεγάλου αριθμού ατόμων μπορεί να τιμωρηθεί και με ισόβια κάθειρξη, ενώ ακόμα και εάν απλά προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα χωρίς τελικά να προκληθεί ατύχημα, ο δράστης μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με 3 έτη φυλάκιση».
Η συγκεκριμένη διάταξη – όπως τονίζει ο ποινικολόγος – τα τελευταία 5 χρόνια δέχτηκε 4 διαδοχικές τροποποιήσεις, προσθέτοντας διάφορα στοιχεία, και διευρύνοντας τις παράνομές συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να υπαχθούν σε αυτή. Σημαντικότερη αλλαγή είναι αυτή του Ν. 5039/2023, με την οποία προστέθηκε ως τρόπος τέλεσης του αδικήματος και η υψηλή ταχύτητα υπερβαίνουσα τα 20 έως 60 χιλ/ώρα (ανάλογα την περίπτωση) του σχετικού ορίου ταχύτητας.
Εγνατία Οδός: Η τραγωδία στον Πολύμυλο ξύπνησε μνήμες από τα πολύνεκρα τροχαία – Η μακάβρια λίστα
Το βίντεο Μητσοτάκη στο TikTok για την οδική ασφάλεια: “Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"