Το τελευταίο αντίο λένε αυτή την ώρα κληρικοί, πολιτικοί και προσωπικότητες της Αλβανία στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία τελείται προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στα Τίρανα μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.
Οι επικήδειοι
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για Αναστάσιο:
«“Τολμούμε να ελπίζουμε”. Στις τρεις αυτές λέξεις του συνοψίζεται, νομίζω, η ζωή και η δράση του ιεράρχη που αποχαιρετούμε σήμερα. Γιατί ακριβώς η τόλμη και η ελπίδα ήταν οι δύο πυξίδες που πάντα οδηγούσαν τον Αναστάσιο σε αυτήν τη θαυμαστή διαδρομή του. Μια διαδρομή σταθερά δίπλα στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του, πότε ως ταπεινός ιεραπόστολος στην Αφρική των πεινασμένων παιδιών, πότε ως αθόρυβος συμπαραστάτης των φοιτητών στην Ελλάδα της δικτατορίας, και βέβαια, ως μέγας αναστηλωτής και επίμονος πρωτεργάτης της Ορθοδοξίας στην Αλβανία. Σε αυτό το μεγαλείο μιας ξεχωριστής προσωπικότητας υποκλινόμαστε, γιατί ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας ήταν ταυτόχρονα ένας διανοούμενος της πίστης, αλλά και ένας απλός υπηρέτης του πλησίον του. Με άλλα λόγια, ένα φωτεινό παράδειγμα σοφίας, αλλά και δράσης».
Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον επικήδειο λόγο του στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστασίου.
«Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στον τόπο του και στην ομογένειά μας, όχι μόνο σε όλα τα μέρη όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού, για τον οποίον υπήρξε επί δεκαετίες ένας αληθινός φάρος. Φάρος αγάπης και προσφοράς, ευγένειας και απλότητας, πειθούς και αποτελεσματικότητας. Φάρος της Ορθοδοξίας και της ορθόδοξης χριστιανικής βιωτής πίστης», σημείωσε.
Για το έργο του μακαριστού αρχιεπισκόπου, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι περισσότεροι εδώ γνωρίζουν, βέβαια, καλά τι πέτυχε ο Αναστάσιος, από την πρώτη ώρα που έφτασε στην Αλβανία, το μακρινό 1991, σε μια ερημωμένη χώρα, ύστερα από το πέρασμα ενός αυταρχικού καθεστώτος, με τους χριστιανούς κυνηγημένους και τους ομογενείς μας στο περιθώριο. Κι όμως, αντλώντας δύναμη από τη βαθιά πίστη του, θεμελίωσε την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ίδρυσε 400 και πλέον ενορίες, έχτισε και ανοικοδόμησε εκατοντάδες ναούς, χειροτονώντας 145 νέους κληρικούς, ενώ παράλληλα ίδρυσε δεκάδες εκπαιδευτικά, υγειονομικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ένα μικρό, ίσως ένα μεγάλο θαύμα μέσα στα ερείπια».
«”Μαζεύουμε τις πέτρες που μας πετούν όσοι πολεμούν το έργο μας” συνήθιζε να λέει, πάντα με το χαμόγελο στο πρόσωπό του, “και με αυτές χτίζουμε εκκλησίες και σχολεία”. Το έλεγε και το εννοούσε. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα τον θρηνούν Έλληνες και Αλβανοί, αλλά παντού όπου υπάρχει άνθρωπος, ανεξάρτητα από θρησκεία, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή. Πάντα ο αρχιεπίσκοπος υπήρξε πράγματι μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας και ένας κρίκος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη μας. Θα μπορούσε, λοιπόν, δίκαια να αποκληθεί και “ο διπλωμάτης της αγάπης”, σε μία αποστολή, μάλιστα, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε με μέτρο και επίγνωση, όμως ταυτόχρονα και με έναν ανυποχώρητο δυναμισμό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Είμαι από τους τυχερούς, που γνώρισα και συνεργάστηκα στενά επί χρόνια με τον ιεράρχη μας, και δεν θα κρύψω πως θεωρώ αυτήν την εμπειρία όχι μόνο κατάθεση πολιτική αλλά και έναν πλούτο προσωπικό, καθώς ήταν “άγιος και σοφός“, όπως τον είχε αποκαλέσει ο πατέρας μου. Ένα πρόσωπο που σε κατακτούσε με τις γνώσεις του και ένας χαρακτήρας που χωρίς να το ομολογεί, χωρίς καν να προσπαθεί ιδιαίτερα, σε καλούσε με το ύφος του να γίνεις καλύτερος. Εκεί, άλλωστε, συναντιόντουσαν και οι ρόλοι μας. Στη δυνατότητα, δηλαδή, να κατανοεί κανείς τα προβλήματα των πολλών, ιδίως των πιο αδύναμων, και παρά τις δυσκολίες να μάχεται για να βρουν τη λύση τους», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και τους Ορθόδοξους στην Αλβανία και απανταχού της Γης, ο Αναστάσιος υπήρξε πηγή υπερηφάνειας, υπήρξε ακούραστος και ταπεινός υπηρέτης, προσφέροντας ελπίδα και πνευματική καθοδήγηση στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο απανταχού της Γης.
«Μέσα από τη θεολογική του σοφία αλλά και την ταπεινοφροσύνη του απέδειξε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να είναι μια ζωντανή κοινότητα αγάπης και κοινωνικής μέριμνας που ενώνει τους λαούς. Γι’ αυτό και όλοι μας τώρα νιώθουμε μία βαθιά θλίψη δίπλα στο δέος αλλά και τη βαριά κληρονομιά που αφήνει. Διότι ως ποιμένας έχτισε εκκλησίες, ενώ ως ταγός οικοδόμησε γέφυρες συνεργασίας μεταξύ λαών και θρησκειών. Έδειξε έτσι πως μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και αυθεντικά Έλληνας, αλλά και αληθινά οικουμενικός.
Είθε το παράδειγμά του να συνεχίσει να μας εμπνέει και το έργο του να βρει ισάξιους συνεχιστές. Τον αποχαιρετώ με το δικό του κάλεσμα με το οποίο και ξεκίνησα: “Τολμάμε να ελπίζουμε”», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ανιψιά του μακαριστού Αναστάσιου:
«Εκ μέρους της οικογένειάς μας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αγάπη που περιβάλατε τον θείο μας. Ξέρετε πόσο αγάπησε τον λαό που έζησε για περίπου 30 χρόνια. Τον λαό της Αλβανίας. Αγάπη, προσφορά, δικαιοσύνη, αλήθεια, ταπεινοφροσύνη, αγώνας, θάρρος, ελπίδα. Αυτά τον διέκριναν. Ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του».
Ο συντονιστής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Επίσκοπος Heinrich για Αναστάσιο:
«Αυτές τις τελευταίες ημέρες όπως και τώρα νιώσαμε πόσο τον αγαπήσαμε, πόσο τον αγάπησε και η Αλβανία. Τη χώρα που είχε μέσα στην καρδιά του. Ακούσαμε πόσο μεγάλο έργο έκανε. Για εμάς ήταν ένας τεράστιος ηγέτης και βαθύτατα θεολογικός ηγέτης με ευρύτατους ορίζοντες».
O πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα για Αναστάσιο:
«Η Αλβανική κοινότητα, η Αλβανική εκκλησία έχει σήμερα πένθος. Ο Αναστάσιος ως διάδοχος των Αποστόλων ήταν στην υπηρεσία της Αλβανίας. Τριάντα χρόνια ευλόγησε, εργάστηκε, για να αναστηλώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας».
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Αναστάσιο:
«Καθήκον θλιβερόν. Ο μέγα στύλος της εν Αλβανίας εκκλησίας, έπεσε». «Μεγάλη του αγάπη υπήρξε η ιεραποστολική αποστολή», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Παρόντες είναι, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας, Νίκος Δένδιας, Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ενώ στα Τίρανα θα βρεθούν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Η αλβανική αστυνομία έχει λάβει μέτρα ασφαλείας στην περιοχή γύρω από τον Καθεδρικό ναό.
Πολιτικοί και προσωπικότητες της Αλβανίας, καθώς και κληρικοί θρησκευτικών κοινοτήτων στην χώρα, βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, για να αποχαιρετίσουν τον ιεράρχη, που αφήνει έντονο το αποτύπωμά του στην μετά Χότζα νέα εποχή για την γειτονική χώρα.

Χθες το απόγευμα αποχαιρέτησε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ο επικεφαλής της κοινότητας Μπεκτασί, Μπάμπα Μόντι, ο οποίος σε δηλώσεις του, εξήρε την προσωπικότητα του ιεράρχη.
Ειδικότερα δήλωσε:
«Ο Μακαριότατος είναι μια προσωπικότητα της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία εργάστηκε ανιδιοτελώς για να αναστήσει αυτή την εκκλησία από τον τάφο. Ήταν ένας άνθρωπος που συνεργάστηκε με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και ειδικά με εμένα προσωπικά…Φεύγει από αυτόν τον κόσμο, με ένα έργο που άφησε πίσω του για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και για τους Αλβανούς. Συλλυπητήρια στην Ορθόδοξη Εκκλησία».
Πάρνηθα: Εντοπίστηκε σε φαράγγι άνδρας που είχε χαθεί στη Μονή Κλειστών
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"