Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού, λίγο καιρό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα.
Η άνοδος των κρουσμάτων αποτυπώνεται ήδη και στα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη 15 Ιουνίου ανακοινώθηκαν 9.288 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 1.274 επαναλοιμώξεις. Την ίδια ώρα, 103 ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.
Οι ειδικοί κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου και προειδοποιούν πως ειδικά μετά την κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους -αν και με εξαιρέσεις- τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν κι άλλο. Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν ορισμένα μέτρα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Καμπανάκι για τη Θεσσαλονίκη
Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα είναι αυξημένα έως και 20% σε σχέση με τα κρούσματα της περασμένης Πέμπτης και της Παρασκευής, και πάνω κατά 47% σε σχέση με τη μέση τιμή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση που αγγίζει έως και το 50% στην ζήτηση self tests, αλλά και στη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία της συμπρωτεύουσας. Πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19.
Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό θετικότητας των τεστ, καθώς περίπου 7 στα 10 είναι θετικά.
Κρούσματα κορονοϊού: Τι λένε οι ειδικοί για την ξαφνική αύξηση
Σε ανάρτησή του στο Facebook, o καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, επισήμανε:
“ALERT 17 Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο“.

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου “Σωτηρία” και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Χειλάς αναφέρει: “Εδώ και 2 χρόνια και 3 μήνες έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι οι πανδημίες “κρατούν” τουλάχιστον 3 χρόνια. Βρισκόμαστε περίπου στο μισό του τρίτου έτους της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Έχοντας λοιπόν την “εμπειρία” των 2,5 ετών είναι οριακά ανεπίτρεπτο να “εντυπωσιαζόμαστε” ακόμα:
Μήνες τώρα επισημαίνουμε ότι από την υπερπληροφόρηση και το “σοκ και δέος” περάσαμε στη μηδενική πληροφόρηση για ότι τόσο μας ταλαιπώρησε. Η σωστή επιλογή θα ήταν οι “αναμνηστικές” δόσεις πληροφόρησης που θα συντηρούσαν το κλίμα όχι μόνο της αισιοδοξίας αλλά και του ρεαλισμού. Ο σημερινός αριθμός μολύνσεων (και όχι κρουσμάτων επιμένω) αγγίζει τις 10.000 εν μέσω καλοκαιριού και ισοδυναμεί με επιπολασμό χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι ευθέως ανάλογος της καθολικής άρσης όλων των υγειονομικών μέτρων. Η σοφότερη επιλογή θα ήταν η προοδευτική “απαγκίστρωση” και η διατήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλάξεων (πχ μάσκα σε σχολεία, εσωτερικούς χώρους κτλ). Για την ατομική μας δε προφύλαξη δε χρειαζόμαστε πια μέτρα, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Ο πληθυσμός μας είναι εμβολιασμενος σε υψηλό ποσοστό, και οι επαναμολύνσεις σπάνιες και υγειονομικά “αδιάφορες”. Μπορούμε να έχουμε μια ανοικτή κοινωνία τηρώντας απλά κάποια εντελώς βασικά υγειονομικά μέτρα ωστε να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας αλλά και τα νοσοκομεία μας που διαχειρίζονται επιτέλους και όλα τα αλλά νοσήματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δε χρειάζεται καμία ανησυχία, αλλά και δεν πρέπει να “παθαίνουμε” και καμία έκπληξη. Είμαστε κοντά στο τέλος αλλά όχι ακόμα στο τέλος. Αυτή είναι η νομοτελειακή πορεία των πανδημιών. Από εμάς απαιτείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και ατομικό απλά ρεαλισμός που ισούται με τη στοιχειώδη προφύλαξη του πληθυσμού σε μέρη με συνωστισμό και στον εμβολιασμό του με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου το φθινόπωρο. Τότε θα είναι το τέλος”.

Αυτά τα τρία ζώδια φλερτάρουν συνέχεια και το κάνουν καλά!
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"