Το ζήτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, έθιξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είναι ένα πρόσωπο το οποίο χαίρει μεγάλου σεβασμού της βρετανικής συνέντευξης και θεωρείται ένας πρακτικός άνθρωπος ο οποίος δεν ξεχνά τη σημαντικότητα της ιστορίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δείξει ότι κάποια πράγματα που αφορούν στο Μουσείο που “κοσμεί” το Λονδίνο και θεωρείται ένα “διαμάντι” δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο LBC, δήλωσε πως μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του Λονδίνου θα μπορούσε να επιτευχθεί και θα μπορούσαν να ειπωθούν οι ιστορίες των δυο χωρών. Είναι σημαντικό όπως τονίζει, να προσεγγιστεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα χωρίς κόκκινες γραμμές.

” Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία”.

Στην ερώτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα και ποια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα για λίγο και μετά να επέστρεφαν στο Λονδίνο.

Όταν ερωτήθηκε εάν μερικά από τα γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε αναφανδόν το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Πέρυσι, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκκορα το οποίο είχε λεηλατηθεί πριν από έναν αιώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτή την οδό.

Ειδήσεις σήμερα

Διεκόπη για τις 6 Ιουλίου η δίκη της Χρυσής Αυγής – Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο

Κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα ο Ολυμπιακός στον β’ προκριματικό του Champions League!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις