Μεγάλη αγωνία επικρατεί σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με το αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν την Τρίτη, ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Κόπτσης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι στρατηγικός στόχος είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία καθώς τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά δεν νοσούν. Ωστόσο, όπως είπε, αν υπάρξει επίσημη εισήγηση της Επιτροπής ειδικών να γίνει αργότερα η επιστροφή στα θρανία, θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση.

Στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό των σχολείων. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και αναμένονται οι εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των self test που θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα οι μαθητές.

Γίνονται επίσης συζητήσεις το άνοιγμα των σχολείων να συνοδευτεί με ένα rapid test για όλους τους μαθητές, ένα εγχείρημα με δυσκολίες, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των τεστ που θα πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει πως η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ωστόσο οι αντιδράσεις από επιστήμονες, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι αρκετές.

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου είναι αντίθετος ως προς το άνοιγμά τους. “Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα” λέει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο οποίος προειδοποίησε πως με το άνοιγμα των σχολείων οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. “Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως “με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά“. “Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία” επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Μουσείο Ακρόπολης – “Ηχηρό μήνυμα η επιστροφή των 10 θραυσμάτων του Παρθενώνα”

Ο John Votsaris γράφει για την παράνοια των φετινών γιορτών και κάνει τον απολογισμό της Πρωτοχρονιάς

Ανείπωτη τραγωδία στη Θεσσαλονίκη – Πέθανε το πρόωρο βρέφος 36χρονης διασωληνωμένης με κορονοϊό

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις