Τα Χριστούγεννα, μια εποχή που άλλοι λατρεύουν και άλλοι απεχθάνονται. Τα οικογενειακά τραπέζια ασφυκτιούν από τα φαγητά και το αλκοόλ και ο οργασμός του μελομακάρονου είναι επαναλαμβανόμενος με τους φανατικούς του είδους να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το ποιο ζαχαροπλαστείο παρέχει τον καλύτερο! Όλο αυτό το σκηνικό το συμπληρώνει η ταινία στην TV, συνήθως το «home» alone ή το «love actually» γιατί… Χριστούγεννα χωρίς αμερικάνικες ταινίες δεν είναι Χριστούγεννα! Στα μαγαζιά επικρατεί το αδιαχώρητο! Ο κόσμος ψωνίζει σε έξαλλη κατάσταση με τις ουρές στα ταμεία να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Φέτος, εν μέσω πανδημίας, τα Χριστούγεννα ήταν λίγο διαφορετικά ξανά! Μαζί με τα γλυκά και τα κρασιά πρέπει να δείχνουμε και το τελευταίο pcr τεστ εντός 48 ωρών κατά την είσοδό μας στο εκάστοτε κάλεσμα. Μετά από κάθε  gathering την επόμενη ημέρα εμφανίζεται κάποιο κρούσμα, με τα μηνύματα στα group συνομιλιών και τις ατάκες να παίρνουν φωτιά!  Κάποιοι επιλέγουν να μην πάνε πουθενά, ελάχιστοι καθώς οι περισσότεροι έχουν ανάγκη για διασκέδαση.

Τι γίνεται όμως με αυτήν την καταναγκαστική χαρά των εορτών; Τι συμβαίνει όταν δεν έχεις μεγάλη οικογένεια να συμπληρώσει το τραπέζι ή όταν δεν έχεις καν τους γονείς σου; Τι συμβαίνει όταν είναι μακριά ή έχεις κακές σχέσεις μαζί τους; «Αν δεν τους πας» ή αν είναι χωρισμένοι και πρέπει να μοιράσεις τον χρόνο σου; 

Η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων είναι γεγονός, όπως και η ψευδαίσθηση που αυτή δημιουργεί. Αυτή η εικόνα της τέλειας, μεγάλης οικογένειας με την ανιδιοτελή αγάπη από όλους προς όλους είναι ουτοπική. Όταν λοιπόν δεν πληρούμε την κατάσταση αυτή τότε απογοητευόμαστε, νιώθουμε πίεση, ανασφάλεια και μοναξιά. 

«Τα σιχαινόμουν  τα Χριστούγεννα ως παιδί! Με γονείς κάθε χρόνο για σκι στην Αυστρία και η μοναξιά που βίωνα με στεναχωρούσε πάρα πολύ, καλύτερα στο χειρότερο μέρος του κόσμου με παρέα παρά αλλού μόνη», μου λέει η  Ελίνα. «Εγώ ήμουν πάντα μόνος και πρόσεχα τον αδελφό μου, γιατί οι γονείς μου δούλευαν», μου λέει ο Γιώργος, «Από τότε που έχασα τους γονείς μου τα Χριστούγεννα πιέζομαι πάρα πολύ ψυχολογικά, δεν τα θέλω καθόλου», μου λέει η Ελένη.  

Στο παρελθόν, εγώ επέλεγα να είμαι μακριά από οτιδήποτε θύμιζε Χριστούγεννα καθώς δεν μου άρεσε καθόλου το επιτηδευμένο και αναγκαστικό κλίμα οικογενειακής αγάπης των εορτών. Το «πρέπει» των Χριστουγέννων μου προκαλούσε ένα είδος πίεσης το οποίο δούλεψα  με τον εαυτό μου και  πέρυσι πια αποφάσισα να φάω το πρώτο μου μελομακάρονο από την φίλη μου Ελίζα! Κυριολεκτικά ήταν τέτοια η αποστροφή μου που δεν είχα φάει ποτέ μελομακάρονο ή κουραμπιέ!

Τι θα κάνουμε λοιπόν την επόμενη φορά αν όλα τα παραπάνω μας πιέζουν καθώς έρχονται οι γιορτές και η διάθεση μας πέφτει; Μια ιδέα είναι να θέσουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο θα περάσουμε με την οικογένεια μας. Αν δηλαδή γνωρίζουμε από πριν ότι θα δημιουργηθούν εντάσεις σε μια πολύωρη συνάντηση με συγγενείς ή και γονείς αποφεύγουμε να περάσουμε όλη την ημέρα μαζί τους. Ας το πάρουμε απόφαση δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους, αυτό ισχύει και στις οικογένειες!  Αν πάλι δεν έχω σχέσεις μαζί τους ή είναι μακριά επικοινωνώ με τους φίλους μου και επιδιώκω να τους δω και να περάσω χρόνο μαζί τους. Μια άλλη ιδέα να περάσουμε εποικοδομητικά τις γιορτές είναι ο εθελοντισμός! Ενημερώσου για τις δράσεις διαφόρων φορέων στο μέρος που ζεις και πέρασε τον χρόνο σου βοηθώντας τον συνάνθρωπο! Θα νιώσεις πάρα πολύ όμορφα στο τέλος της ημέρας. 

Τέλος, έρχεται ο απολογισμός της Πρωτοχρονιάς! Δεδομένης της ευκολίας στην τάση του αυτό-μαστιγώματος, που μας διέπει ως ανθρώπινο είδος, κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα λάθη που κάναμε την χρονιά που πέρασε. Φέτος ας αναλογιστούμε τα μαθήματα και τα δώρα που μας έδωσαν οι επιλογές μας ακόμα και η πανδημία- όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Η κάθε κατάσταση μας μαθαίνει και μας εξελίσσει. Ας δώσουμε περισσότερη αγάπη στον εαυτό μας και ας μάθουμε να τον συγχωρούμε περισσότερο. Ας κάνουμε μία νέα αρχή, ξανά-γνωρίζοντας τον εαυτό μας σήμερα, δίνοντας χρόνο στην ψυχή μας να δούμε τι αγαπάει να κάνει και που νιώθει ευτυχία. Δεν είναι εύκολο ούτε γίνεται άμεσα η γνωριμία με τον εαυτό μας.

Μερικές φορές η αλλαγή είναι η εξερεύνηση μιας πορείας που δεν έχει ακολουθήσει κανείς νωρίτερα… 

*Ο John Votsaris είναι certified life coach και γράφει στο DEBATER για όσα μας απασχολούν…

**Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί του στο [email protected]

Ειδήσεις σήμερα:

“Πονοκέφαλος” το άνοιγμα των σχολείων, τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις – Τα σενάρια και οι απόψεις των ειδικών

Πως θα κυλίσουν τα ερωτικά των ζωδίων τον Ιανουάριο (A’ μέρος)

Του ζήτησε self test για να έρθουν σε ερωτική επαφή, βγήκε θετικό και όταν του είπε να φύγει από το σπίτι την ξυλοκόπησε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις