Η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Πέμπτης και έτσι ο θρόνος περνάει στον διάδοχο της πρίγκιπα Κάρολο, που γίνεται ο νέος Βασιλιάς της Βρετανίας.

Το ότι ο πρίγκιπας γίνεται αυτόματα Βασιλιάς προκύπτει από το μήνυμα του Μπάκιγχαμ που “φωτογραφίζει” τον Κάρολο και τη σύζυγο του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, λέγοντας ότι “ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο”. Έτσι λοιπόν, μπαίνει άμεσα τέλος ως προς το ποιος θα διαδεχθεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ποιος είναι ο νέος Βασιλιάς της Βρετανίας

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γιό και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί τον κληρονομικό διάδοχο του βρετανικού θρόνου και ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ως παιδί της κόρης του μονάρχη της Βρετανίας, ο Κάρολος δεν αναμενόταν να αποκτήσει τον τίτλο του πρίγκιπα ή την προσφώνηση «βασιλική υψηλότητα». Ωστόσο, στις 22 Οκτωβρίου 1948, λίγες μέρες πριν την γέννηση του Καρόλου, ο Βασιλιάς Γεώργιος χορήγησε βασιλική και πριγκιπική ιδιότητα για οποιαδήποτε παιδιά αποκτούσε η Ελισάβετ, κάνοντας έτσι τον Κάρολο βασιλικό πρίγκιπα εκ γεννήσεως.

Όταν ο Κάρολος ήταν σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα του, Ελισάβετ, ανήλθε στον θρόνο, φέρνοντας έτσι τον ίδιο πρώτο στη γραμμή για τη διαδοχή. Ως πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ, πέρα από τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, πήρε αυτόματα τους τίτλους του Δούκα της Κορνουάλης, Δούκα του Ρόθσι, Κόμη του Κάρικ, Βαρόνου του Ρένφρου, Λόρδου των Νήσων και Πρίγκιπα και Μεγάλου Επόπτη της Σκωτίας.

Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία. Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976.

Το 1981, παντρεύτηκε τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από γνωστές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφοτέρων. Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ αποτελούν το νέο βασιλικό ζευγάρι.

Μόλις αναλάβει και επίσημα τον θρόνο, ο Κάρολος έχει την επιλογή να πάρει οποιοδήποτε όνομα θέλει για τη θητεία του ως βασιλιάς. Για παράδειγμα, το πραγματικό όνομα του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ ήταν στην πραγματικότητα Αλβέρτος. Δύο ακόμα μονάρχες κατά το παρελθόν είχαν το όνομα «Κάρολος».

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, με την ανάληψη του θρόνου από τον πατέρα του, Κάρολο, γίνεται διάδοχος του θρόνου, σε ηλικία 40 ετών. Η βασιλική οικογένεια εισέρχεται τώρα σε περίοδο πένθους. Δημόσιες εκδηλώσεις θα αναβληθούν και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα βασιλικά κτήρια και ιδιοκτησίες, στα κυβερνητικά κτίρια, καθώς και στις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα δολοφονίας της Κριστίνα Κίρσνερ – Προμελέτη βλέπουν οι αρχές στον δράστη και τη σύντροφό του

Αυτά τα ζώδια δίνουν τέλος στους καλοκαιρινούς έρωτες όταν τελειώνουν οι διακοπές!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις