Σε ένα «σκληρό» διπλωματικό «πόκερ» επιδόθηκαν Ρωσία και Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Κάτι οι «παράλογες» απαιτήσεις της Μόσχας και η ανυποχώρητη στάση του Πούτιν, κάτι η απόφαση του Ζελένσκι να μην βρεθεί στο σημείο φαίνεται να έπαιξαν μεγάλο ρόλο, στις άκαρπες συνομιλίες.
«Οι εικόνες από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε, ήταν σκληρές: μια σειρά Ρώσων αντιπροσώπων με σκούρα κοστούμια να κάθονται απέναντι από Ουκρανούς που φορούσαν τις χαρακτηριστικές πράσινες πολεμικές στολές παραλλαγής τους» αναφέρει o Guardian σε ανάλυση του για να προσθέσει:
«Το μόνο απτό αποτέλεσμα των συνομιλιών, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες, ήταν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία, η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων της σύγκρουσης.
Ενώ η συνάντηση φάνηκε να μην έχει επιτύχει πολλά για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αντιπροσωπεύει μια συμβολική νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχθεί την 30ήμερη εκεχειρία που είχαν ζητήσει η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει εμπλακεί σε μια λεπτή διαδικασία ισορροπίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εμφανιζόμενος να υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για να παραμείνει υπέρ του Τραμπ, ενώ παράλληλα πιέζει για όρους που στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να θεωρηθεί ως οπισθοδρόμηση για τον Ζελένσκι, μετά το τολμηρό του στοίχημα να προκαλέσει τον Πούτιν σε άμεση συνάντηση με την ελπίδα να κερδίσει την εύνοια της Ουάσινγκτον και να αποκαλύψει αυτό που η Ουκρανία περιγράφει ως κούφιες υποσχέσεις του Ρώσου ηγέτη να τερματίσει τον πόλεμο».
Παράλληλα, ο Guardian αναφέρει: «Το αδιέξοδο φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, αφού ο Τραμπ υπονόμευσε τις συνομιλίες την Πέμπτη λέγοντας ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί» μέχρι να συναντηθεί προσωπικά με τον Πούτιν. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε γίνει ολοένα και πιο ανυπόμονος με τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του «μόλις μπορέσουμε να το κανονίσουμε», προκαλώντας φόβους στο Κίεβο ότι θα μπορούσαν να παραγκωνιστούν ενώ άλλοι θα αποφασίζουν για τη μοίρα τους.
Ο Ζελένσκι έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες ικανοποιώντας διάφορες απαιτήσεις των ΗΠΑ για να δείξει την προθυμία του να επιδιώξει την ειρήνη. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ – που παρουσιάζουν μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας ως τον μόνο δρόμο για την επίλυση της σύγκρουσης – υπογράμμισαν την αποτυχία του να επηρεάσει τη σκέψη του προέδρου των ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες για τις συνομιλίες ήταν ήδη χαμηλές, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να υποβαθμίζουν τις ελπίδες και τη Μόσχα να δείχνει μικρή προθυμία για συμβιβασμό.
Η Ρωσία επέμεινε στις μαξιμαλιστικές εδαφικές της απαιτήσεις, επιμένοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει περιοχές που η Μόσχα δεν ελέγχει καν, σύμφωνα με πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας την οποία επικαλέστηκε το Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, μαζί με τον Ζελένσκι, έσπευσαν να καταδικάσουν τη θέση της Ρωσίας. Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος βρισκόταν στην Αλβανία για μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία συμφώνησαν ότι η ρωσική θέση στις ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν «απαράδεκτη» και συζήτησαν το θέμα με τον Τραμπ. Μια φωτογραφία έδειχνε τους ηγέτες της χώρας, μαζί με τον Ζελένσκι, να μιλούν τηλεφωνικά με τον Τραμπ μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες».
Η συνάντηση ξεκίνησε 24 ώρες αργότερα από το προγραμματισμένο, μετά από μια ξέφρενη μέρα σύγχυσης και πολιτικών θεατρικών παραστάσεων.
Ο Πούτιν, ο οποίος είχε προτείνει τη συνάντηση, επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Τουρκία. Αντ’ αυτού, έστειλε μια αντιπροσωπεία μεσαίου επιπέδου, κάτι που οδήγησε τον Ζελένσκι να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα της Μόσχας, απορρίπτοντας τους Ρώσους εκπροσώπους ως απλά «σκηνικά θεάτρου».
Ο Ζελένσκι, ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα την Πέμπτη, τελικά ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ να προχωρήσει στις συνομιλίες και συμφώνησε να στείλει αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ούμεροφ.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει επανειλημμένα μια πλήρη 30ήμερη κατάπαυση του πυρός πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι πρόθυμη να αποδεχτεί το πάγωμα των πρώτων γραμμών και να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνο με αντάλλαγμα αυξημένη δυτική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ευρωπαϊκά στρατεύματα επί τόπου.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε την Παρασκευή ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως για να σταματήσουν οι δολοφονίες και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία».
Η Μόσχα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις προτάσεις για παράταση της εκεχειρίας, υποστηρίζοντας ότι θα έδιναν στην Ουκρανία χρόνο να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί σε μια περίοδο προέλασης των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.
Το Κρεμλίνο, αντίθετα, προσπάθησε να παρουσιάσει τη συνάντηση της Παρασκευής ως συνέχεια των άκαρπων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2022. Εκείνη την εποχή, οι απαιτήσεις της Ρωσίας περιελάμβαναν τη δραστική μείωση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τον αποκλεισμό της από την ανοικοδόμηση με τη δυτική υποστήριξη και την επιβολή άλλων σαρωτικών περιορισμών στην ουκρανική κυριαρχία. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτούς τους όρους.
Ο Μεντίνσκι, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία, είναι ένας επιθετικός βοηθός του Κρεμλίνου και πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως ανεξάρτητο έθνος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αυτοαποκαλούμενος ιστορικός, ο οποίος συχνά επικρίνεται για ιστορικό αναθεωρητισμό, φέρεται να επικαλέστηκε τον 21χρονο πόλεμο του Τσάρου Πέτρου Α΄ εναντίον της Σουηδίας ως προειδοποίηση προς την Ουκρανία, υπονοώντας ότι η Μόσχα θα την ξεπεράσει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και προτρέποντας το Κίεβο να συμβιβαστεί με τους όρους της Ρωσίας.
Τα επόμενα βήματα για Ρωσία και Ουκρανία
Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις απευθείας συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης σήμερα συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Ο Φιντάν, που προήδρευσε στις συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία, σε μια κίνηση που εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι δύο πλευρές θα θέσουν γραπτώς η μία στην άλλη τους όρους τους για την κατάπαυση του πυρός.
Συμφωνία για ανταλλαγή 2.000 αιχμαλώτων πολέμου
Οι πολυαναμενόμενες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωσταντινούπολη διήρκεσαν κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα, με το ενδεχόμενο να συνεχιστούν να παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής.
Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές ανακοίνωσαν μετά τη λήξη των συνομιλιών ότι συζήτησαν την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, 1.000 από κάθε πλευρά.
«Τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων 1.000 για 1.000», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία αυτή.
Αν η ανταλλαγή προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές». Κάθε πλευρά έθεσε το δικό της όραμα για μια μελλοντική εκεχειρία, τόνισε, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά ζήτησε συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. «Η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των κρατών. Έχουμε λάβει υπόψη αυτό το αίτημα», ανέφερε ο Μεντίνσκι.
«Συμφωνήσαμε ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική εκεχειρία και θα το διευκρινίσει λεπτομερώς. Αφού παρουσιαστεί ένα τέτοιο όραμα, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο, όπως επίσης συμφωνήθηκε, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας».
Μετά τη λήξη των συνομιλιών ουκρανικές πηγές κατηγόρησαν τη ρωσική πλευρά για «απαράδεκτες» απαιτήσεις της Μόσχας.
Νωρίτερα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.
Η συνάντηση Ζελέσνκι–Πούτιν θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι το Κιέβο πιστεύει ότι το επόμενο βήμα μετά τις σημερινές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία για τον πόλεμο θα πρέπει να είναι η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.
Ο Ουμέροφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρώτη προτεραιότητα στις συνομιλίες στις σημερινές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν να διασφαλισθεί η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου και η δεύτερη να διασφαλισθεί η κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών.
Eurovision 2025: “Για την Ελλάδα μας” – Η ανάρτηση της Klavdia μετά την πρόκριση-θρίλερ στον τελικό
“Γαλάζια Σημαία”: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα – Ποιος νομός έχει τις περισσότερες καθαρές ακτές
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"