Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλον τον κόσμο, με χιλιάδες πιστούς να προσεύχονται τόσο στο Βατικανό όσο και σε άλλες περιοχές.

Ρόλο στην αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου έπαιξε το γεγονός ότι έζησε σαν απλός άνθρωπος και έτσι ήθελε και να ταφεί όπως αναφέρει στη διαθήκη του, την οποία γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα το Βατικανό.

Στο σχετικό έγγραφο επιβεβαιώνεται οτι η ταφή του ποντίφικα, βάσει της βούλησής του, πρέπει να πραγματοποιηθεί στη βασιλική εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης, που είναι αφιερωμένη στην Παρθένο. “Ο τάφος πρέπει να είναι κάτω από το δάπεδο, απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και μόνο με μια επιγραφή: Franciscus”, γράφει η διαθήκη.

«Καθώς αισθάνομαι το λυκόφως της επίγειας ζωής μου να πλησιάζει, και με σταθερή ελπίδα στην αιώνια ζωή, θέλω να εκφράσω τις τελευταίες μου επιθυμίες αποκλειστικά ως προς τον τόπο ταφής μου. Σε όλη μου τη ζωή και κατά τη διάρκεια της διακονίας μου ως ιερέας και επίσκοπος, πάντα εμπιστευόμουν τον εαυτό μου στη Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία.

Για τον λόγο αυτό, ζητώ τα θνητά μου λείψανα να αναπαυθούν – αναμένοντας την ημέρα της Ανάστασης – στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore» αναφέρει αρχικά για να προσθέσει:

«Επιθυμώ το τελευταίο μου επίγειο ταξίδι να ολοκληρωθεί ακριβώς σε αυτό το παμπάλαιο ιερό, όπου πάντοτε σταματούσα να προσευχηθώ στην αρχή και το τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού, εμπιστευόμενος με βεβαιότητα τις προθέσεις μου στην Ασπιλη Μητέρα και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη γλυκιά και μητρική της φροντίδα.

Ζητώ να ετοιμαστεί ο τάφος μου στο πλευρικό κλίτος, μεταξύ του Παρεκκλησίου Salus Populi Romani και του Παρεκκλησίου Σφόρτσα, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο. Ο τάφος θα πρέπει να είναι στο έδαφος· απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, φέροντας μόνο την επιγραφή: Franciscus.

Το κόστος προετοιμασίας της ταφής θα καλυφθεί από ποσό που έχει προσφέρει ευεργέτης, το οποίο φρόντισα να μεταφερθεί στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore. Έχω δώσει τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με αυτό στον Καρδινάλιο Ρολάντας Μακρίτσκας, Επίτροπο της Λιβεριανής Βασιλικής.

Είθε ο Κύριος να αποδώσει αντάξια ανταμοιβή σε όλους όσοι με αγάπησαν και συνεχίζουν να προσεύχονται για μένα. Την οδύνη που χαρακτήρισε το τελευταίο μέρος της ζωής μου την προσφέρω στον Κύριο, για την ειρήνη στον κόσμο και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.»

Βατικανό: Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια

Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, ανέφερε ο γιατρός του Βατικανού Αντρέα Αρκάντζειλι στο πιστοποιητικό θανάτου του 88χρονου ποντίφικα που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο πάπας είχε πέσε σε κώμα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Στη διαθήκη του, που επίσης δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό απόψε, ο Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εντός του Βατικανού.

Στο κείμενο αυτό διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, Franciscus.

Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση, ο ποντίφικας είχε φροντίσει να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του από έναν ανώνυμο δωρητή.

Στις 23 Απριλίου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του πάπα Φραγκίσκου

Η σορός του πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου. Από το Βατικανό έγινε γνωστό, παράλληλα, ότι το ‘Αγιο Έτος των Καθολικών (την έναρξη του οποίου είχε κηρύξει ο Φραγκίσκος στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου) θα συνεχιστεί, αν και θα πρέπει να αναβληθούν -υποχρεωτικά- κάποιες προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Η ακριβής ημερομηνία της κηδείας του εκλιπόντα ποντίφικα θα αποφασιστεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων. Το ανώτατο όριο για την τέλεσή της, πάντως, το οποίο τίθεται από το τελετουργικό, είναι εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Αγίου Πατέρα των Καθολικών.

Όσο για το Κονκλάβιο των καρδιναλίων, αρμόδιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα, συνήθως συνέρχεται εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του πάπα και έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αυτό, οι καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών. Στην φάση αυτή είναι 136 και σε ποσοστό 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο. Όλες οι σχετικές ψηφοφορίες είναι μυστικές και για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, το κονκλάβιο που θα συνέλθει τις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να έχει ως κύρια σημεία αναφοράς του την εκκλησιαστική συνοδικότητα και μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς περιοχές του πλανήτη μας στις οποίες η ζωή των ανθρώπων περνά καθημερινά από σημαντικές δοκιμασίες. Χώρες και περιοχές που κάποιοι θα αποκαλούσαν «περιφερειακές» και όχι πρωτεύουσας γεωπολιτικής σημασίας οι οποίες, όμως, ήταν στο επίκεντρο της δράσης του Φραγκίσκου.

Από την τριακοστή τρίτη ψηφοφορία του κονκλάβιου, τέλος, σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη εκλεγεί ο νέος ποντίφικας, η επιλογή των καρδιναλίων θα περιοριστεί στους δυο υποψήφιους που μέχρι εκείνη την στιγμή θα έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους και ο πάπας θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία.

Πάπας Φραγκίσκος: Χιλιάδες πιστοί σε όλον τον κόσμο θρηνούν τον θάνατο του “ποντίφικα των φτωχών”

Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλον τον κόσμο, που θρηνεί τον Αργεντινό, δημοφιλή ποντίφικα. Από το Ιράν και τη Γερμανία, μέχρι τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, ηγέτες απέτισαν ομόφωνα φόρο τιμής στον κατά κόσμο Χόρχε Μπεργκόλιο.

Κυρίως όμως οι πιστοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν βαθύτερα την απώλεια, όπως ο Ιμπραχίμ αλ Ταράζι, ένας Καθολικός από τη Γάζα, που μίλησε για μια «σοκαριστική και σπαρακτική είδηση» για όλους τους χριστιανούς στη Γάζα και την Παλαιστίνη. «Η καρδιά μας ράγισε», είπε.

Στο Μπουένος Άιρες, τη γενέτειρα του πάπα, ο συνταξιούχος Χουάν Χοσέ Ρόι, 66 ετών, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για την αναστάτωση που ένιωσε. «Είναι πολύ σκληρό, επειδή αυτός ο άνθρωπος που νοιαζόταν για τους κατατρεγμένους έφυγε και μας άφησε μόνους. Το μόνο πράγμα που με χαροποιεί είναι ότι μπόρεσε να πει αντίο στον κόσμο χθες, το Πάσχα», είπε.

Η σορός του Φραγκίσκου θα τοποθετηθεί σε ένα απλό φέρετρο σήμερα το βράδυ, στο παρεκκλήσι της επίσημης κατοικίας του στην Αγία Μάρθα για την τελετή της επίσημης επιβεβαίωσης του θανάτου του. Από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η ημερομηνία της κηδείας θα αποφασιστεί αύριο από τους καρδινάλιους.

Μια πρώτη δημόσια προσευχή θα γίνει επίσης απόψε, στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πιστοί.

«Βρισκόμουν κατά τύχη εδώ, άκουσα την είδηση στο ραδιόφωνο. Έφυγε ένας μεγάλος πάπας. Άλλαξε πολλά πράγματα, έσπασε φραγμούς, ήταν απλούστατα μια μεγάλη προσωπικότητα», είπε ο Φάμπιο Μαλβέσι, 66 ετών, που είχε πάει στην Πλατεία.

Τουρίστες και προσκυνητές στο Βατικανό αιφνιδιάστηκαν από τον θάνατο του Φραγκίσκου, αφού τον είχαν δει την προηγουμένη να περνά μέσα από το πλήθος με το ανοιχτό όχημά του. «Εμφανίστηκε χθες, έδειχνε υγιής. Σοκαρίστηκα και, φυσικά, λυπήθηκα πολύ», είπε ένας συνταξιούχος ιερέας από τις ΗΠΑ.

«Ας αναπαυθεί εν ειρήνη. Έκανε πολλά καλά τον κόσμο», σχολίασε η Σου Ρακ, που επισκέπτεται την Ιταλία από την Γκάνα με τον σύζυγό της.

Κάποιοι από τους πιστούς θυμούνται τη συμπόνοια που έδειχνε ο πάπας σε εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί σε εμπόλεμες ζώνες. «Πραγματικά νοιαζόταν για τη χώρα μας, το Κονγκό, με τους αλλεπάλληλους πολέμους που βιώνουμε», είπε η Φάιντα Ναμπίντου, που πήγε να προσευχηθεί σε μια εκκλησία στην Μπουκάβου, πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες στη ΛΔ του Κονγκό.

Στον Πανάγιο Τάφο, στην Ιερουσαλήμ, ο Γερμανός Ντάβιντ Ζίμπεν, 25 ετών, μόλις ολοκλήρωσε ένα προσκύνημα εννέα μηνών. Είπε ότι ελπίζει ο διάδοχος του Φραγκίσκου να πιέσει για τη μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση των διαφόρων χριστιανικών δογμάτων. «Προσεύχομαι ο επόμενος πάπας να συνεχίσει στα βήματα του αγαπημένου μας Φραγκίσκου και να πορευτεί σε ενότητα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών», είπε.

Ο Χο, ένας Καθολικός από τη Σεούλ, αισθάνεται ευγνωμοσύνη επειδή ο Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τη Νότια Κορέα μετά το ναυτικό δυστύχημα του 2014 που στοίχισε τη ζωή σε 304 ανθρώπους. «Όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις, ο πάπας πάντα νοιάζεται και εγώ αισθάνομαι βαθύτατη ευγνωμοσύνη», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Scope Ratings: Τρία σενάρια για την εξέλιξη της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ

Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Επίκαιρη όσο ποτέ η ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και της δημοκρατικής ομαλότητας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις