Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνεται το θρίλερ σχετικά με το αν η Τουρκία θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου, αποκλείοντας τη διέλευση των ρωσικών πλοίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο. Θα εφαρμόσουμε με διαφάνεια όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου” τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να αποκλείσει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου,που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα.

Το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει μια ανάρτηση στο Twitter, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- όπου μεταξύ άλλων έλεγε ότι “η απαγόρευση της διέλευσης πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικές” – ευχαριστώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, με μια διαρροή στα ΜΜΕ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζε ότι τα Στενά δεν είναι κλειστά για τα ρωσικά πλοία, ανέφερε ωστόσο ότι “δεν ελήφθη οριστική απόφαση“.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ

Η Σύμβαση του Μοντρέ ή Συμβαση για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Straits),(τουρκικά: Montrö Boğazlar Sözleşmesi) είναι σύμβαση η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά: “εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου”.

Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών. Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

Ειδήσεις σήμερα:

Έχασαν τα πάντα μέσα σε μια στιγμή – Ο Γολγοθάς των προσφύγων στα σύνορα Πολωνίας με Ουκρανία (pics)

Ανατριχιαστικό βίντεο – Οι Ρώσοι καίνε τους νεκρούς στρατιώτες σε κινητά κρεματόρια

Τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας – “Δεν παραδίδουμε σπιθαμή γης”, διαμηνύει το Κίεβο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις