Η G7, που συνεδρίασε σε ένα περιβάλλον έντασης μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσε σήμερα την ενότητά της απειλώντας τη Ρωσία με κυρώσεις εάν δεν αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το Κίεβο έδωσε το πράσινο φως του.
Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανιών του πλανήτη «επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς της και του δικαιώματός της να υπάρχει», γράφουν στο τελικό ανακοινωθέν τους σήμερα το πρωί, κάνοντας αναφορά στη ρωσική «επιθετικότητα», μια ορολογία που έως τώρα απέφευγε η νέα αμερικανική διοίκηση.
Επιπλέον, «κάλεσαν τη Ρωσία» να αποδεχθεί με τη σειρά της την πρόταση εκεχειρίας για ένα διάστημα τριάντα ημερών, στην οποία συμφώνησε η Ουκρανία στις αρχές της εβδομάδας. Χωρίς την οποία, «νέες κυρώσεις» θα εξεταστούν, απείλησε η Ομάδα των μεγάλων οικονομιών, που κατάφερε να μιλήσει με μία φωνή παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Le jour 1 de la réunion des #MinistresDesAffairesÉtrangèresDuG7 est terminé. Les ministres se sont penchés sur des objectifs communs liés à la paix et à la sécurité. Nous continuerons à travailler pour trouver des solutions collectives à ces priorités de longue date du #G7. pic.twitter.com/85HrlBhBNO
— G7 (@G7) March 14, 2025
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των G7 συνεδρίαζαν για τρεις ημέρες στο Σαρλεβουά, στο Κεμπέκ, ενώ η ενότητα της Ομάδας (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία) έχει αναταραχθεί από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εντυπωσιακά προσεγγίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και διεξάγει έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον στενών του συμμάχων.
Οι δυνάμεις της G7 επέμειναν στην «αναγκαιότητα να υπάρχουν σταθεροί και αξιόπιστοι μηχανισμοί ασφαλείας» για να αποφευχθεί «κάθε νέα επιθετικότητα» εναντίον της Ουκρανίας.
Αν και μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας αναγκαίο στοιχείο μιας βιώσιμης ειρήνης. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τις έχει σε δεύτερη μοίρα.
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί υποσχέθηκε νωρίτερα την έκδοση ενός «σθεναρού τελικού ανακοινωθέντος», επιβεβαιώνοντας πως η G7 είναι ικανή να επιδείξει «ισχυρή ενότητα».
«Η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ρωσίας», υπογράμμισε.
«Υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, όμως υπήρχαν πολλά περισσότερα θέματα στα οποία συμφωνούμε και μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης», δήλωσε με ικανοποίηση ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Λάμι.
Η Ουκρανία ήταν το πρωταρχικό θέμα αυτής της πολυμερούς Συνόδου, που διεξήχθη λίγο μετά το πράσινο φως του Κιέβου στην αμερικανική πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, τρία και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.
Την ίδια ώρα, η Ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομιών ζήτησε να ξεκινήσει εκ νέου, «χωρίς κανένα εμπόδιο» η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να εφαρμοστεί μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.
Μια παραχώρηση εκ μέρους της διοίκησης Τραμπ που στηρίζει αποφασιστικά το Ισραήλ και δεν επέκρινε την απόφασή του στις αρχές του μήνα να μπλοκάρει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να κόψει εκεί το ηλεκτρικό ρεύμα, με φόντο τη διαφωνία με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς σχετικά με τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της G7
1. Εμείς οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντηθήκαμε στο Charlevoix στις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2025.
Η μακροπρόθεσμη ευημερία και ασφάλεια της Ουκρανίας
2. Επιβεβαιώσαμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και του δικαιώματος ύπαρξης, καθώς και της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της.
3. Χαιρετίσαμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, και ειδικότερα τη συνάντηση στις 11 Μαρτίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Επικροτήσαμε τη δέσμευση της Ουκρανίας για άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
4. Ζητήσαμε από τη Ρωσία να ανταποδώσει συμφωνώντας σε κατάπαυση του πυρός επί ίσοις όροις και εφαρμόζοντάς την πλήρως. Συζητήσαμε την επιβολή περαιτέρω κόστους στη Ρωσία σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί μια τέτοια κατάπαυση του πυρός, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω κυρώσεων, ανώτατων ορίων στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και πρόσθετης υποστήριξης για την Ουκρανία και άλλων μέσων. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση έκτακτων εσόδων που προέρχονται από ακινητοποιημένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Υπογραμμίσαμε τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων —τόσο στρατιωτικών όσο και πολιτών— και την επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας.
5. Τονίσαμε ότι κάθε κατάπαυση του πυρός πρέπει να γίνεται σεβαστή και υπογραμμίσαμε την ανάγκη για ισχυρές και αξιόπιστες ρυθμίσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι τυχόν ανανεωμένων επιθετικών πράξεων . Δηλώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε την οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την προώθηση της έγκαιρης ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 10-11 Ιουλίου 2025.
6. Καταδικάσαμε την παροχή στη Ρωσία στρατιωτικής βοήθειας από τη ΛΔΚ και το Ιράν, και την παροχή όπλων και εξαρτημάτων διπλής χρήσης από την Κίνα, αποφασιστικής σημασίας για τον πόλεμο της Ρωσίας και την ανασύσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Επαναλάβαμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση εναντίον τέτοιων τρίτων χωρών .
7. Εκφράσαμε ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου, ειδικά στους αμάχους και στις μη στρατιωτικές υποδομές. Συζητήσαμε τη σημασία της λογοδοσίας και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε μια διαρκή ειρήνη και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία παραμένει δημοκρατική, ελεύθερη, ισχυρή και ευημερούσα .
Περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή
8. Ζητήσαμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τα λείψανα των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα να επιστραφούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας για την επανέναρξη της ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Υπογραμμίσαμε την επιτακτική ανάγκη ενός πολιτικού ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό, που επιτυγχάνεται μέσω μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση που ανταποκρίνεται στις νόμιμες ανάγκες και φιλοδοξίες και των δύο λαών και προωθεί τη συνολική ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Μέση Ανατολή. Διαπιστώσαμε σοβαρή ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις και εχθροπραξίες στη Δυτική Όχθη και εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.
9. Αναγνωρίσαμε το εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καταδικάσαμε απερίφραστα τη Χαμάς, μεταξύ άλλων για τις βάναυσες και αδικαιολόγητες τρομοκρατικές επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου 2023, και τη ζημιά που προκλήθηκε στους ομήρους κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους και την παραβίαση της αξιοπρέπειάς τους μέσω της χρήσης «τελετών παράδοσης» κατά την απελευθέρωσή τους. Επαναλάβαμε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο στο μέλλον της Γάζας και δεν πρέπει ποτέ ξανά να αποτελέσει απειλή για το Ισραήλ . Επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε με τους Άραβες εταίρους σχετικά με τις προτάσεις τους να χαράξουν μια πορεία προς τα εμπρός για την ανοικοδόμηση στη Γάζα και να οικοδομήσουν μια διαρκή ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη.
10. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στους λαούς της Συρίας και του Λιβάνου, καθώς και οι δύο χώρες εργάζονται για ένα ειρηνικό και σταθερό πολιτικό μέλλον. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επαναλάβαμε τη σημασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Λιβάνου. Ζητήσαμε κατηγορηματικά την απόρριψη της τρομοκρατίας στη Συρία. Καταδικάσαμε έντονα την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στις παράκτιες περιοχές της Συρίας και ζητήσαμε την προστασία των αμάχων και τους δράστες των φρικαλεοτήτων να λογοδοτήσουν. Τονίσαμε την κρίσιμη σημασία μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς και υπό τη Συρία. Χαιρετίσαμε τη δέσμευση της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας να συνεργαστεί με τον ΟΑΧΟ για την εξάλειψη όλων των εναπομεινάντων χημικών όπλων.
11. Τονίσαμε ότι το Ιράν είναι η κύρια πηγή περιφερειακής αστάθειας και δεν πρέπει ποτέ να του επιτραπεί να αναπτύξει και να αποκτήσει πυρηνικό όπλο . Τονίσαμε ότι το Ιράν πρέπει τώρα να αλλάξει πορεία, να αποκλιμακωθεί και να επιλέξει τη διπλωματία. Υπογραμμίσαμε την απειλή της αυξανόμενης χρήσης από το Ιράν της αυθαίρετης κράτησης και των ξένων απόπειρων δολοφονίας ως εργαλείο καταναγκασμού.
Συνεργασία για την αύξηση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας στον Ινδο-Ειρηνικό
12. Επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ευημερούν και ασφαλή Ινδο-Ειρηνικό, που βασίζεται στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ειρηνική επίλυση διαφορών, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
13. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τις καταστάσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας καθώς και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo, ιδίως με τη βία και τον εξαναγκασμό. Εκφράσαμε ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση επικίνδυνων ελιγμών και κανονιών νερού κατά των Φιλιππίνων και των βιετναμέζικων πλοίων, καθώς και για τις προσπάθειες περιορισμού της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων μέσω στρατιωτικοποίησης και καταναγκασμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τονίσαμε τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Ενθαρρύναμε την ειρηνική επίλυση ζητημάτων στα Στενά και επαναλάβαμε την αντίθεσή μας σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με βία ή εξαναγκασμό. Επίσης, εκφράσαμε την υποστήριξη για την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν σε κατάλληλους διεθνείς οργανισμούς.
14. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τη στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας και τη συνεχιζόμενη, ταχεία αύξηση του οπλοστασίου πυρηνικών όπλων της Κίνας. Καλέσαμε την Κίνα να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου και να προωθήσει τη σταθερότητα μέσω της διαφάνειας.
15. Τονίσαμε ότι η Κίνα δεν πρέπει να διεξάγει ή να αποδοκιμάζει δραστηριότητες που στοχεύουν στην υπονόμευση της ασφάλειας και της ασφάλειας των κοινοτήτων μας και της ακεραιότητας των δημοκρατικών μας θεσμών.
16. Εκφράσαμε ανησυχίες για τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της Κίνας που οδηγούν σε επιζήμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και στρεβλώσεις της αγοράς. Καλέσαμε περαιτέρω την Κίνα να απόσχει από τη λήψη μέτρων ελέγχου των εξαγωγών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού. Επαναλάβαμε ότι δεν προσπαθούμε να βλάψουμε την Κίνα ή να εμποδίσουμε την οικονομική της ανάπτυξη, πράγματι μια αναπτυσσόμενη Κίνα που παίζει με διεθνείς κανόνες και κανόνες θα είχε παγκόσμιο ενδιαφέρον.
17. Απαιτήσαμε από τη ΛΔΚ να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά της όπλα και κάθε άλλο όπλο μαζικής καταστροφής καθώς και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράσαμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις κλοπές κρυπτονομισμάτων της ΛΔΚ. Καλέσαμε τη ΛΔΚ να επιλύσει αμέσως το ζήτημα των απαγωγών.
18. Καταγγείλαμε τη βάναυση καταστολή του λαού της Μιανμάρ από το στρατιωτικό καθεστώς και ζητήσαμε τον τερματισμό κάθε βίας και την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.
Χτίζοντας σταθερότητα και ανθεκτικότητα στην Αϊτή και τη Βενεζουέλα
19. Καταγγείλαμε έντονα τη συνεχιζόμενη τρομακτική βία που συνεχίζει να διαπράττεται από συμμορίες στην Αϊτή στις προσπάθειές τους να πάρουν τον έλεγχο της κυβέρνησης. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τον λαό της Αϊτής να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής και της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης Ασφάλειας υπό την ηγεσία της Κένυας και ενός αυξημένου ρόλου για τον ΟΗΕ. Εκφράσαμε τη στήριξη στις προσπάθειες των αρχών της Αϊτής να δημιουργήσουν μια εξειδικευμένη δικαιοδοσία κατά της διαφθοράς που συμμορφώνεται με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.
20. Επαναλάβαμε την έκκλησή μας για αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του λαού της Βενεζουέλας που ψήφισε ειρηνικά στις 28 Ιουλίου 2024, για αλλαγή, παύση της καταστολής και αυθαίρετων ή άδικων κρατήσεων ειρηνικών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων από το καθεστώς απελευθέρωσης άνευ όρων του Nicolas Maduro, καθώς και όλων των πολιτικών κρατουμένων. Συμφωνήσαμε επίσης ότι τα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Βενεζουέλας που απειλούν τα εμπορικά πλοία της Γουιάνας είναι απαράδεκτα και αποτελούν παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γουιάνας. Επιβεβαιώσαμε τον σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των εθνών ως διαρκή αξία.
Υποστήριξη διαρκούς ειρήνης στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
21. Καταγγείλαμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες μάχες και τις φρικαλεότητες στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, που οδήγησαν στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και στην εξάπλωση του λιμού. Ζητήσαμε από τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και προτρέψαμε τους εξωτερικούς παράγοντες να σταματήσουν την υποστήριξή τους που τροφοδοτεί τη σύγκρουση.
22. Καταδικάσαμε την επίθεση M23 που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και τη βία, τον εκτοπισμό και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που προέκυψε. Αυτή η επίθεση συνιστά κατάφωρη περιφρόνηση της εδαφικής ακεραιότητας της ΛΔΚ. Επαναλάβαμε την έκκλησή μας προς την M23 και την αμυντική δύναμη της Ρουάντα να αποσυρθούν από όλες τις ελεγχόμενες περιοχές. Καλέσαμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τη διαμεσολάβηση της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής και της Αναπτυξιακής Κοινότητας της Νότιας Αφρικής, να προωθήσουν τη λογοδοσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους ένοπλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του M23 και του FDLR, και να δεσμευτούν για μια ειρηνική και κατόπιν διαπραγματεύσεων επίλυση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και νέων.
Ενίσχυση των κυρώσεων και αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου και του σαμποτάζ
23. Χαιρετίσαμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της Ομάδας Εργασίας για τις Κυρώσεις που επικεντρώθηκε στις καταχωρίσεις και την επιβολή. Χαιρετίσαμε επίσης τις συζητήσεις για τη σύσταση μιας Ομάδας Εργασίας Υβριδικού Πολέμου και Σαμποτάζ και μιας Ομάδας Εργασίας για τη Λατινική Αμερική.
Ανασχηματισμός: Οι 30άρηδες και οι 40άρηδες της νέας κυβέρνησης – Ποια χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"