Ο θάνατος του Πρίγκιπα Φιλίππου και συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, σκόρπισε το πένθος και τη θλίψη όχι μόνο στη βασιλική οικογένεια, αλλά και στον λαό της Βρετανίας.

Το Παλάτι βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς ετοιμάζουν πυρετωδώς την κηδεία του Πρίγκιπα, σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Ενώ αρχικά προβλεπόταν να παραστούν περίπου 800 άτομα στην τελετή, το καθεστώς της πανδημίας μείωσε τον αριθμό δραματικά σε μόλις…30. Ανάμεσα σε αυτά, θα είναι και ο εγγονός του, Πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος δεν θα συνοδεύεται από τη Μέγκαν, καθώς είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Είναι η πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, που ο Πρίγκιπας θα παραστεί σε τελετή της βασιλικής οικογένειας, μια συνάντηση διπλά αμήχανη, μετά την “συνέντευξη – φωτιά” που προκάλεσε την οργή του Παλατιού και φυσικά και του ίδιου του Φιλίππου. Ο ίδιος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τον Χάρι ως “ο άσωτος εγγονός”.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Η σορός του Φιλίππου έχει ήδη μεταφερθεί στο Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Οι καλεσμένοι της κηδείας μπορεί να μειώθηκαν δραματικά, αλλά το πρωτόκολλο παραμένει. Το Σάββατο 17 Απριλίου, το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καλυμμένο με την σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό του καπέλο και το σπαθί του, θα μεταφερθεί από άγημα της φρουράς της βασίλισσας στην κρατική είσοδο του Κάστρου του Ουίνδσορ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πομπή, κατά την οποία θα μεταφερθεί με ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σχεδίασε ο ίδιος ο Φίλιππος. Αυτό είναι που θα τον οδηγήσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ. Εκεί θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Ο πρίγκιπας Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν πεζά το φέρετρο, αλλά όχι η 94χρονη βασίλισσα. Τη στιγμή που το φέρετρο φτάσει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή. Δεν θα υπάρξει καμία άλλη δημόσια εκδήλωση, σύμφωνα με την επιθυμία του Πρίγκιπα να μη δημιουργηθεί αναστάτωση.

Βίος και… πολιτεία ο Φίλιππος – Οι απιστίες και ο παρολίγον χωρισμός

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, με δύσκολα παιδικά χρόνια. Η ελληνική καταγωγή του, η περίπλοκη σχέση του με την Ελλάδα και το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησής του έχουν απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία. Μια από αυτές, ήταν μετά την ορκωμοσία της συζύγου του της είπε ειρωνικά: “Πού βρήκες αυτό το καπέλο”. Αναφερόταν στην… κορώνα που φόραγε η Βασίλισσα. Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε βρετανούς φοιτητές: “Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ”.

Ο Πρίγκιπας, ομολογουμένως, δεν ήταν ο πιο πιστός σύζυγος για τη Βασίλισσα. Το αποδεικνύουν οι πολυάριθμες εξωσυζυγικές σχέσεις που είχε καθόλη τη διάρκεια του γάμου του. Οι δεσμοί του Φίλιππου είχαν οδηγήσει το ζευγάρι στα πρόθυρα του διαζυγίου τη δεκαετία του 1950. Οι σύμβουλοι της Ελισάβετ ήταν αυτοί που την είχαν συγκρατήσει, συμβουλεύοντάς την να τον ξεφορτωθεί με ένα ταξίδι στο εξωτερικό, όμως η αγάπη μεταξύ τους ήταν αδιαμφισβήτητη. Αυτό ήταν που τους κράτησε μαζί παρόλες τις δυσκολίες, όπως έχει παραδεχθεί και η ίδια η Βασίλισσα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις