Σε άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, που θα τεθεί σε ισχύ εάν η Ρωσία υπογράψει τους ίδιους όρους, συμφώνησε η Ουκρανία, ύστερα από περισσότερα από τρία χρόνια πολέμου.
Αμερικανική αντιπροσωπεία έχει μεταβεί ήδη στη Ρωσία με μια «πρόταση κατάπαυσης του πυρός», που αρχικά εξυπηρετεί τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Από την άλλη, σύμφωνα με το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιμένει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενό της πριν απαντήσει.
«Ο Ρούμπιο και ο Γουόλτς είπαν ότι θα μας διαβιβάσουν λεπτομερείς πληροφορίες μέσω διαφόρων καναλιών για την ουσία της συζήτησης που έγινε στην Τζέντα. Πρώτα πρέπει να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε μια θετική απάντηση και ότι αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε αυτό θα έλεγε πολλά στην Ουάσιγκτον για τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορούσε να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός άνευ όρων, ο Ρούμπιο είπε: «Αυτό είναι που θέλουμε να μάθουμε – αν είναι διατεθειμένη να το κάνει άνευ όρων».
Είναι όμως μια αποτελεσματική πρόταση για την κατάπαυση του πυρός; Μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο και με όρους που θα διατηρήσουν την περιοχή και τον κόσμο ασφαλή;
Το BBC αποκωδικοποιεί λέξη προς λέξη την πρόταση των ΗΠΑ:
Δήλωση: Η Ουκρανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ να θεσπίσει μια άμεση και δίκαια εκεχειρία 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί με κοινή συμφωνία των δύο μερών και η οποία υπόκειται σε αποδοχή και ταυτόχρονη εφαρμογή από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν τη Ρωσία ότι η ρωσική αμοιβαιότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη ειρήνης.
Ανάλυση: Η λέξη κλειδί εδώ δείχνει κάτι «άμεσο» και «σίγουρο», που δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Εκφράζονται φόβοι ότι η επίσπευση των εξελίξεων, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής επεξεργασία των όρων, απομακρύνει τη στρατιωτική πίεση από τη Μόσχα ως δύναμη εισβολής και μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της εκεχειρίας και κατ’ επέκταση στο να παραδοθεί η Ουκρανία.
Στη θεωρία η Ρωσία θα δεχόταν μια εκεχειρία χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει παραχωρήσεις για να εδραιώσει τις δυνάμεις της. Θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και να περιμένει να δει τι θα συμβεί πολιτικά με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και η προσεκτική επεξεργασία των όρων της, πριν από την κατάπαυση του πυρός, είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι πλευρές θα μετατρέψουν τις τρέχουσες στρατιωτικές απειλές σε ουσιαστικά στρατηγικά οφέλη.
Ο Ρούμπιο είπε την Τρίτη ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε ουσιαστικές συζητήσεις με τους Ουκρανούς για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του «τι είδους εγγυήσεις θα έχει η Ουκρανία για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ευημερία της», αλλά και πάλι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Δήλωση: «Οι ΗΠΑ θα άρουν αμέσως την παύση της ανταλλαγής πληροφοριών και θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία».
Ανάλυση: Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ζελένσκι, που βλέπει να αποκαθίσταται η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,5 δισεκατομμύρια λίρες) τον μήνα.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θα μοιραστεί και πάλι τις πληροφορίες και τις δορυφορικές της φωτογραφίες με το Κίεβο, στοιχεία χρήσιμα για την αξιολόγηση των ρωσικών θέσεων.
Δήλωση: «Και οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να επιλέξουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για διαρκή ειρήνη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις με εκπροσώπους από τη Ρωσία. Η ουκρανική αντιπροσωπεία επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία».
Ανάλυση: Σύγχυση προκαλεί η δήλωση αυτή, καθώς δεν είναι σαφές εάν αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για τη θέσπιση εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία ή αν αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για οριστικό τερματισμό του πολέμου μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.
Αν τελικά υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο θα αποφασίσουν για το πώς θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Ουκρανίας και για το πώς θα αποτραπεί ενδεχόμενη παραβίαση της εκεχειρίας από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ θα συζητήσουν για τις αποφάσεις αυτές με τη Μόσχα.
Δήλωση: «Οι πρόεδροι και των δύο χωρών συμφώνησαν να συνάψουν το συντομότερο δυνατό μια συνολική συμφωνία για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, για την επέκταση της οικονομίας της Ουκρανίας και την εγγύηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας και ασφάλειας της Ουκρανίας».
Ανάλυση: Αυτό ήταν μέρος μιας συμφωνίας που δεν υπογράφηκε ποτέ, αφού ο Ζελένσκι «εκδιώχθηκε» από τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα. Η συμφωνία θα έδινε στις ΗΠΑ, μερίδιο σε ορισμένα από τα κρατικά κοιτάσματα ορυκτών της Ουκρανίας, καθώς και σε έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η παραχώρηση μεριδίου από τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για την παροχή μιας αποτελεσματικής εγγύησης ασφάλειας στην Ουκρανία.
Δήλωση: «Η ουκρανική αντιπροσωπεία επανέλαβε την έντονη ευγνωμοσύνη του ουκρανικού λαού στον Πρόεδρο Τραμπ»
Ανάλυση: Μια βασική διπλωματική αναδίπλωση εκ μέρους του Ζελένσκι, που μπορεί να εξηγήσει την αποκατάστασή του στα μάτια της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Βανς τον είχε κατηγορήσει στο Οβάλ Γραφείο επειδή, όπως είπε, δεν έδειξε να εκτιμά την αμερικανική βοήθεια και δεν ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ, παρόλο που, στην πραγματικότητα, ο Ουκρανός ηγέτης έχει ευχαριστήσει δεκάδες φορές τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική τους υποστήριξη.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"