Ενώ ο πόλεμος στο Ισραήλ κλιμακώνεται, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση την Τετάρτη 18/10 μετά την φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστίνιους. Πέραν την τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, προκάλεσε και μεγάλη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Η ανησυχία κορυφώθηκε, όταν το Ιράν κάλεσε σε “εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ισραήλ λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στη Γάζα”.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου Μπρεντ σημείωσαν αύξηση τις τελευταίες ώρες κατά 3 δολάρια το βαρέλι συγκριτικά με προηγούμενες τιμές. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 92,90 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή αύξηση πάνω από 2%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο τιμής τις τελευταίες 15 ημέρες, προκαλώντας ανησυχία στις αγορές για περαιτέρω αναταράξεις. Αν και στη συνέχεια υπήρξε εκ νέου μικρή μείωση, αναλυτές εκφράζουν τον φόβο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ζητά άμεσο και πλήρες εμπάργκο στο Ισραήλ» ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη 18/10 ότι θα πρέπει να υπάρξει “άμεσο και πλήρες εμπάργκο στο σιωνιστικό καθεστώς από τις ισλαμικές χώρες, εμπάργκο πετρελαίου κατά του καθεστώτος”. Φέρεται, μάλιστα, να προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες “να απελάσουν τους Ισραηλινούς πρέσβεις”.

Επιπροσθέτως, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Αυτή η μείωση υπερέβαινε κατά πολύ την πρόβλεψη των αναλυτών που έκανε λόγω για μείωση 300.000 βαρελιών.

Τζο Μπάιντεν: Η «άλλη πλευρά» έκανε την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε, στο πλευρό του Iσραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως «η άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς. Παράλληλα, τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται πως βρίσκονται στην κατοχή και του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε στο Ισραήλ, ξεκινώντας “μια επίσκεψη διαβούλευσης για τον κλιμακούμενο πόλεμο στη Γάζα“, ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν πάνω στο προεδρικό αεροσκάφος, Air Force One και τελικά πήρε ξεκάθαρη θέση.

Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο, εν μέσω ισχυρού αποσπάσματος ασφαλείας, ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ στην πίστα του αεροδρομίου. Μίλησαν για λίγο προτού αναχωρήσουν επιβαίνοντας σε αυτοκινητοπομπή.

«Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε, ο Θεός να σας έχει καλά που προστατεύετε το έθνος του Ισραήλ», είπε ο Χέρτζογκ στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού προέδρου.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι αραβικές χώρες, που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ, επιρρίπτουν σε αυτό την ευθύνη για τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα

Οι αραβικές χώρες, που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ, απέδωσαν ομόφωνα την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα παρά τη διάψευση του Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για να ζητήσουν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασαν την «ισραηλινή επίθεση» και εξέφρασαν λύπη για τις «ανθρώπινες απώλειες».

Ο Ανουάρ Γκάργκας, σύμβουλος του προέδρου των Εμιράτων, υπογράμμισε στο X (πρώην Twitter) πως «το ανθρώπινο δράμα της Γάζας υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί η προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων».

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μανάμα «εξέφρασε την καταδίκη και τη σθεναρή καταγγελία [εκ μέρους] του βασιλείου του Μπαχρέιν του ισραηλινού βομβαρδισμού», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bna.

Αυτές οι δύο χώρες του Κόλπου εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020 υπογράφοντας τις συμφωνίες του Αβραάμ.

Το Μαρόκο, μια άλλη χώρα που υπέγραψε και αυτή συμφωνία ειρήνης με το εβραϊκό κράτος, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο Ισραήλ, όπως και η Αίγυπτος, η πρώτη χώρα που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 1979.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι καταδίκασε σθεναρά «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Άχλι, που προκάλεσε «εκατοντάδες αθώα θύματα» μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτών της Γάζας.

Είδε σε αυτόν τον «σκόπιμο βομβαρδισμό» μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και διεθνή κατακραυγή και οδήγησε σε διαδηλώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Η Σαουδική Αραβία, που ανέστειλε τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης, χαρακτήρισε την έκρηξη «απεχθές έγκλημα που διέπραξαν οι δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής».

Ενώ ο πόλεμος στο Ισραήλ μαίνεται, η Ιορδανία δήλωσε πως το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό συμβάν», ενώ το Κατάρ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς, κατήγγειλε μια «θηριώδη σφαγή».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI), με έδρα τη Σαουδική Αραβία, χαρακτήρισε την έκρηξη «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κρατική τρομοκρατία».

Ο Τζάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουνταΐουι, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), που συνενώνει τις έξι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, δήλωσε πως πρόκειται για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ειδήσεις σήμερα:

Πούτιν: “Τραγωδία” αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο στη Γάζα – Ζητά διαπραγματεύσεις

Υπουργείο Εργασίας: Αναλυτικά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Οι 7 διατάξεις

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις