Επίσημη μορφή πήρε η… φήμη που είχε κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, που η Τουρκία έχει σοβαρές σκέψεις να “μπλοκάρει” από πλευράς της την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κι αυτό διότι, ήρθε μια δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την οποία η χώρα του δεν βλέπει με καλό μάτι την ένταξη των Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην όσον αφορά στην Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά δεν τις βλέπουμε θετικά”.

Ο Ερντογάν, επίσης, πήγε ένα βήμα… παρακάτω το όλο ζήτημα, εμπλέκοντας και την Ελλάδα στην τοποθέτηση του, τονίζοντας πως στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος και με την χώρα μας, εννοώντας όταν την ενέταξε το ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό του σκέλος ενώ είχε αποχωρήσει το 1974 και την είχε επανεντάξει το 1980.

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως αν η Τουρκία ασκήσει βέτο σε αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της συμμαχίας.

Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα μείωνε τον κίνδυνο σύγκρουσης

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, μια ημέρα αφού η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή συμμαχία.

“Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ανέβαζε το ανέβαζε το κατώφλι μιας στρατιωτικής σύγκρουσης και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη“, δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια.

“Η άποψή μας είναι πως δεν θα υποστούμε συμβατική στρατιωτική επίθεση ως αντίδραση σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ“, πρόσθεσε η Λίντε.

Χωρίς να διατυπώνει επισήμως σύσταση, αυτή η έκθεση των 40 σελίδων υπογραμμίζει αριθμό πλεονεκτημάτων για τη Σουηδία, αν ενταχθεί στη συμμαχία μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, που αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά της μεθαύριο, Κυριακή.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως, ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δεν έχει αυτή τη στιγμή “εγγυήσεις” ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

“Στο σημερινό πλαίσιο (…) δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Σουηδία θα βοηθηθεί αν γίνει στόχος σοβαρής απειλής ή επίθεσης“, υπογραμμίζεται.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας το 1949.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι η χώρα τους -που έχει χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία – πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ “χωρίς καθυστέρηση”.

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και η Στοκχόλμη μπορεί να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Σουηδία θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε επίθεση, αν είναι η μόνη χώρα της Σκανδιναβίας ή της Βαλτικής που θα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στη διακομματική έκθεση, αν και προστίθεται ότι η Ρωσία μπορεί να προβεί σε αντίποινα, αν η χώρα ζητήσει την ένταξή της.

“Αν η Σουηδία επιλέξει να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει η Ρωσία“, δήλωσε ο υπουργός Άμθυνας Πέτερ Χέλκβιστ.

“Επιτρέψτε μου να δηλώσω πως, σε τέτοια περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντίποινα“, πρόσθεσε ο υπουργός.

Απειλεί “θεούς και δαίμονες” ο Πούτιν

Εν τω μεταξύ, η μία μετά την άλλη έρχονται οι ρωσικές απειλές, με αφορμή την πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με fast track διαδικασίες.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι “τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά“.

Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα“, πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους“.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία “είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό“.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε και αυτός με τη σειρά του τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Δήλωσε, δε, πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Τσίπρας από Άρτα – “Οι πολίτες να στείλουν συστημένο τον λογαριασμό στο Μαξίμου”

Η ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον – Όσα θα συζητήσουν

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις