Νεκρός Έλληνας από την πανδημία στην Ινδία – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ομογενών (pic&vid)
Ήταν στέλεχος Ολλανδικής εταιρείας

Ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα του κορονοϊού που έχει κυριολεκτικά ισοπεδώσει την Ινδία, είναι και ένας Έλληνας, που βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Η αδερφή του, Ρένα Κέντζη, μίλησε στο ethnos.gr για την τραγική απώλεια του αδερφού της.
«Ο αδερφός μου πέθανε την 11η ημέρα της ασθένειάς του. Αρχικά είχε αποδώσει την αδιαθεσία του στη χρήση του κλιματιστικού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα. Δεν είχε υψηλό πυρετό, θεώρησε ότι είχε κρυώσει. Δεν πίστευε ότι είχε κορονοιό. Όταν του είπα να αναζητήσει γιατρό μου απάντησε ότι φοβάται την κατάσταση στα νοσοκομεία. Μου είπε γίνεται χαμός εδώ και να μην έχω κορονοιό, να πάω και να κολλήσω; Τις πρώτες ημέρες είχε μείνει συνειδητά μακριά από το νοσοκομείο».
Ωστόσο όταν η κατάσταση της υγείας του δε βελτιωνόταν, απευθύνθηκε στην εταιρία που εργαζόταν για να του στείλουν γιατρό να τον εξετάσει: «Ακόμα κι αυτό δεν ήταν εύκολο να γίνει την ίδια μέρα με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ινδίας και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μέσα» εξηγεί η κυρία Κέντζη. Και συνεχίζει: «Εφτασε στο ξενοδοχείο μία νοσηλεύτρια, η οποία του έκανε τεστ ανίχνευσης κορονοιού. Αλλά ακόμα και για τα αποτελέσματα εκεί πρέπει να περιμένεις τρεις ημέρες», λέει.
Η κατάσταση στη χώρα του Γκάντι είναι τόσο δύσκολη, που αναγκάζονται πλέον να καίνε τους νεκρούς από την πανδημία σε σύγχρονα κρεματόρια.
VIDEO: Images of a cremation ground in India’s capital New Delhi following a mass cremation for victims of Covid-19 pic.twitter.com/Eon70tBDTC— AFP News Agency (@AFP) May 1, 2021
Ο θάνατος του Γιάννη διαπιστώθηκε τελικά την Μεγάλη Δευτέρα από τον υπάλληλο της ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ή κάποιον συνάδελφό του που διέμενε στο ίδιο κατάλυμα και ανησύχησε. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με την οικογένειά του ήταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής: «Μου είπε η νύφη μου ότι μίλησαν, ότι της είπε πως είναι καλά, πως έχει σηκωθεί από το κρεβάτι και έχει τακτοποιήσει και το δωμάτιό του. Δεν ξέρω αν πράγματι αισθανόταν καλύτερα ή αν της το είπε για να μην ανησυχεί», λέει η αδερφή του.
Ο 62χρονος πρώην γενικός διευθυντής στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), είχε μετακομίσει στην Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο ως στέλεχος ολλανδικής εταιρίας, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή συγκοινωνιακών υποδομών στη χώρα μεταξύ των οποίων και το τραμ, στο οποίο είχε εξειδίκευση.
«Δεν αισθάνθηκε ποτέ φόβο να πάει εκεί, δεν πίστευε ότι θα του συμβεί τίποτα. Κι ας είχε αρκετά προβλήματα υγείας. Ήταν εξαιρετικό παιδί και ικανότατος στη δουλειά του. Μου τηλεφωνούν συνάδελφοί του για να μου πουν πόσο θα τους λείψει ως άνθρωπος. Τελευταία φορά που είχε έρθει στην Ελλάδα ήταν τον Φεβρουάριο για να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις».
Πλέον οι προσπάθειες τόσο της ίδιας όσο και των δύο παιδιών του που ζουν στο Βέλγιο έχουν επικεντρωθεί στο να καταφέρουν να φέρουν τη σορό του στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει πέντε ημέρες από το θάνατό του. Βρίσκονται ήδη σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στην Ινδία, αλλά ακόμα δεν έχουν ενημέρωση για το πότε θα μπορέσει να γίνει ο επαναπατρισμός.
Έλληνες που ζουν στην χώρα, περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί
«Τα νοσοκομεία απ’ ό,τι ακούμε εξακολουθούν να είναι γεμάτα. Το να βρεις κρεβάτι είναι δύσκολο, εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε οξυγόνο σε φάρμακα», ανέφερε στον ΣΚΑΙ η Πολίνα Παπακώστα, που ζει εκεί.
Η κατάσταση είναι δραματική και η ανάγκη οξυγόνου μεγαλύτερη από ποτέ. Η Πολίνα Παπακώστα είναι μια από τους 50 περίπου Έλληνες που ζουν στην αχανή χώρα των 1,36 δισ. κατοίκων
Η ίδια επισημαίνει ότι «στην πολυκατοικία εδώ που είμαστε από γνωστούς, που ψάχνουνε, ο ένας ρωτάει τον άλλον, είμαστε στο σημείο που ψάχνουν συγγενείς οξυγόνο. Συνέχεια έχεις μηνύματα που μπορώ να βρω οξυγόνο, που μπορώ να βρω ρεντεσιβίρη, που μπορώ να βρω το τάδε φάρμακο, που μπορούμε να βρούμε κρεβάτι».
Η Ελληνίδα οικονομολόγος ζει με την οικογένειά της στη μεγαλούπολη Μουμπάι, μια από τις πόλεις που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας.
«Στο 1ο κύμα απλά άκουγες ιστορίες γενικά, τώρα μαθαίνεις από ανθρώπους στο κοντινό σου περιβάλλον να αρρωσταίνουν. Πολλοί νέοι και χωρίς προβλήματα αρρωσταίνουν και μάλιστα σχετικά βαριά. Επομένως είναι ανησυχητική η κατάσταση», προσθέτει.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι λιγοστοί Έλληνες που ζούσαν εκεί εγκαταλείπουν τη χώρα, ανάμεσά τους και μία γιατρός.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις