Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα που εκτεινόταν σε περισσότερα από 64 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, έχουν “διασκορπιστεί και ανακατανεμηθεί”.

Η Ρωσία ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, την ώρα που πολλές ακόμα πόλεις πολιορκούνται, ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται και πληθαίνουν οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Στην παρούσα φάση, οι πόλεις που δείχνουν να ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ρώσους, είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, ενώ επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες για την κατάκτηση του Χαρκόβου και της πόλης Σούμι.

Επίθεση σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτήριο υπέστη ζημιές από την επίθεση. Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περικυκλωμένο από ρωσικές δυνάμεις το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε “Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν”, είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το “ίδιο είδος” κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με “πολλές γραμμές προώθησης” των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε “περίπου 5 χιλιόμετρα” τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως “όχι πολλή”, σημείωσε. Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει “ισχυρή άμυνα”.

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Όπως αποδεικνύεται από δορυφορικές εικόνες, κάποια τμήματα της συνοδείας του ρωσικού κονβόι, έχουν “επανατοποθετηθεί” σε δάση και δεντρόφυτες περιοχές κοντά στη Λουμπιάνκα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Maxar.

Οι νέες δορυφορικές εικόνες τραβήχτηκαν στις 11:37 π.μ. ώρα Κιέβου την Πέμπτη κι ενώ ο ουρανός είχε καθαρίσει από σύννεφα.

Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα φαίνονται σταθμευμένα σε δρόμους σε κατοικημένες περιοχές 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, ακριβώς βόρεια της αεροπορικής βάσης Αντόνοφ στο Γκοστομέλ.

Στην Μπερεστιάνκα -16 χλμ δυτικά της αεροπορικής βάσης- φορτηγά με εκτοξευτές πυραύλων, τοποθετούνται σε ένα χωράφι κοντά σε δέντρα.

Και νοτιοανατολικά του Ιβάνκιβ – το τέλος της αυτοκινητοπομπής των 64 χλμ – πολλά φορτηγά και εξοπλισμός εξακολουθούν να εμφανίζονται στο δρόμο.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

Την ίδια στιγμή, περίπου ο μισός πληθυσμός της ουκρανικής πρωτεύουσας έχει εγκαταλείψει την πόλη σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ” δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση. “Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο”, είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: “Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί“.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μαριούπολη τσακώνονται για τα τρόφιμα

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, “ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα”, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη“, είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. “Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (…) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους”, συνέχισε.

Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη“, είπε ο Σάσα Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια μαύρη αγορά όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε. Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες. “Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας”, πρόσθεσε.

Υπό πολιορκία πόλεις “κλειδιά”

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι πόλεις της χώρας βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση την Πέμπτη. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ΥΠΕΣ μίλησε για 400.000 πολίτες που απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις.

Πιο αναλυτικά, στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι “έφυγαν, με δυσκολία”, από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

Παράλληλα, τουλάχιστον 549 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR). Ωστόσο, ο ΟΗΕ πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι “σημαντικά υψηλότεροι“.

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστήριξε ότι 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ουκρανία: Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για “κλιμάκωση” των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ειδήσεις σήμερα:

Με κάθε τρόπο εγκαταλείπουν το Ιρπίν – Άμαχοι με τα λιγοστά υπάρχοντά τους περνούν κάτω από συντρίμμια γέφυρας (pics)

Η 27χρονη γυναίκα αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την οπαδική βία – Πώς μπήκαν στο στόχαστρο μέλη του Παναθηναϊκού

Ο ραδιολογικός κίνδυνος στην Ελλάδα από τη διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις