Ολοένα και περισσότερο συσφίγγονται οι σχέσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έτσι μετά τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και τη στήριξη που δείχνει ο ένας στον άλλον με τον Ρώσο πρόεδρο να πλέκει το εγκώμιο του Ερντογάν για τις προσπάθειες που καταβάλει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, έχει εξαπολύσει πολλές φορές “μομφές” προς τη Δύση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Έτσι μετά τη συζήτηση που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της 22ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου εθεάθησαν να… βολτάρουν πιασμένοι αγκαζέ, σαν δύο καλοί φίλοι.

Στη συνάντηση όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν πως το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια και πως μια σχετική συμφωνία για το θέμα αυτό θα τεθεί σε ισχύ σύντομα.

“Οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί“, είπε ακόμα ο Πούτιν και σημείωσε πως “είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν“.

Σήμερα, Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πως οι δύο ηγέτες τα βρήκαν και στα πυρηνικά καθώς η χώρα του και η Ρωσία συνήψαν μια συμφωνία με την οποία θα επιλύεται η διαμάχη για το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, επαναφέροντας στο έργο την τουρκική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεσή του, σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ του δικτύου NTV και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Καταλήξαμε σε μια συμφωνία σχετικά με το Ακούγιου“, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.

Την Παρασκευή, δύο πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία IC Ictas, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom, είχε επιστρέψει στη συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για “πολυάριθμες παραβιάσεις“.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου απαντάει στην ΕΛΑΣ για τα χημικά στο ΑΠΘ – “Μας έπιασε όλους ξαφνικά μια ανεξήγητη συγκίνηση”

Η Ρούλα Κορομηλά δεν ξέχασε τη συμπεριφορά του Σρέντερ με την Εθνική – “Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις