Στην έκβαση που θα έχει ο πόλεμος την Ουκρανία, πότε αναμένεται να τελειώσει, με ποιον τρόπο μπορεί να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες, αλλά και στην πιθανότητα ενός πυρηνικού ατυχήματος από τους βομβαρδισμούς στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, αναφέρθηκε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουρκανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ.
Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τα γραφείο του προεδρικό μέγαρο μίλησε στον ΣΚΑΪ και εξέφρασε την αγωνία του για ένα πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Ρωσία.
“Οι Ρώσοι αφενός, ναρκοθετούν μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής, φέρνουν εκεί βαρέα όπλα, φτιάχνουν εκεί αποθήκες πυρομαχικών, δηλαδή, βάζουν με αυτόν τον τρόπο όλο το σύστημα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού σε κίνδυνο. Από την άλλη, κάνουν απευθείας χτυπήματα από την επικράτεια του πυρηνικού σταθμού. Φυσικά, είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ατύχημα θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα από τις κινήσεις της Ρωσίας και όχι απλώς να προκαλέσει μια καταστροφή στην Ουκρανία. Θα είναι μια καταστροφή που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης“, είπε χαρακτηριστικά .
Μάλιστα αναφερόμενος στις τελευταίες εκρήξεις στην Κριμαία και τη Λευκορωσία εμφανίστηκε απαισιόδοξος και βέβαιος πως αυτές “θα αυξηθούν”.
“Αυτός ο πόλεμος δείχνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ακόμη και σε εκείνα τα εδάφη που θεωρεί δικά της. Σε αυτές τις περιοχές, οι πολίτες που είναι με το μέρος της Ουκρανίας αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι όλος αυτός ο μύθος με το θηρίο που λέγεται Ρωσία καταρρέει. Έτσι αρχίζουν να αναπτύσσονται κινήματα εξέγερσης (ανταρτών) και να δραστηριοποιούνται. Γι΄αυτό πιστεύω ότι θα γίνονται όλο και πιο συχνά «ατυχήματα» εξαιτίας του «καπνίσματος» όπως λέμε. Και πολλά κινήματα διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα θα συμμετέχουν σε αυτά“, είπε ακόμα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.
Για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Σε ερώτηση για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θέλησε να απαντήσει συγκεκριμένα υποστηρίζοντας ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.
“Αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα, και από άποψη στρατιωτική και από άποψη στρατηγικής. Καταλαβαίνουμε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος είναι δύσκολος. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Καταλαβαίνουμε ότι η ποιότητα ζωής τους θα επιδεινωθεί“, είπε αρχικά.
“Κατά συνέπεια, φυσικά, θα θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις απώλειες, και τις υλικές και να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των νεκρών που έχουμε σήμερα. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Και μπορεί να τελειώσει μόνο αν δεν αφήσουμε ρωσικούς θύλακες στο έδαφος της Ουκρανίας“, συμπλήρωσε.
“Θα συνεχιστεί ακριβώς μέχρι οι ρωσικές δυνάμεις να φύγουν από δω. Και αυτό μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα χρόνο“, κατέληξε.
Όσον αφορά για το αν ο πόλεμος θα τελειώσει με την ανακατάληψη εδαφών όπως το Ντονμπάς ή η Κριμαία, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ απάντησε: “Δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για τρεις ή τέσσερις μήνες. Νομίζω ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει σίγουρα να έχουμε κάποια αξιοσημείωτη στρατιωτική επιτυχία ως εφαλτήριο για τη μετέπειτα απελευθέρωση όλων των εδαφών μας”.
Ακόμα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις αλλά και στο αν ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει χωρίς διαπραγματεύσεις.
“Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν, και σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουν αφού η Ρωσία υποστεί αρκετές σημαντικές, τακτικές ήττες στο πεδίο της μάχης. Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι αδύνατον να ξεκινήσουν σε αυτό το στάδιο (του πολέμου). Και αυτό το λάθος (να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν) έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων η Ρωσία συμπεριφέρεται μόνο από θέση ισχύος και δίνει μόνο τελεσίγραφα. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Θα μπούμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μαζί τους μόνο όταν θα μιλάμε από θέση ισχύος“, είπε αρχικά.
“Μόλις πετύχουμε σημαντικές ήττες στο ρωσικό στρατό, η Ρωσία θα ζητά επίμονα να ξεκινήσουν παραγωγικές διαδικασίες διαπραγματεύσεων. Θα είναι επίσης έτοιμη να απελευθερώσει ειρηνικά ορισμένα εδάφη, προκειμένου να αποφύγει τις διαμαρτυρίες των κινημάτων εξέγερσης, που θα καταστρέψουν τη Ρωσία εκ των έσω. Κατανοούμε ότι (η Λευκορωσία) εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, και φυσικά η Ρωσία συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Λευκορωσία για μια νέα επίθεση, για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου. Ωστόσο, έχουμε ήδη προετοιμαστεί απόλυτα, έχουμε προετοιμάσει τις αμυντικές μας γραμμές και η άμυνα μας σε αυτό το μέτωπο συνεχώς ενισχύεται, συμπλήρωσε.
Το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες
Τέλος έστειλε ένα μήνυμα στους Έλληνες πολίτες: “Πιστεύω ότι κάθε έθνος πρέπει να μπορεί να κοιτάζει ανοιχτά και με ειλικρίνεια τόσο το μέλλον όσο και το παρελθόν του. Βγάλτε τα σωστά συμπεράσματα και μην φοβάστε ποτέ να αναλάβετε την ευθύνη. Και είμαι βέβαιος ότι, βάσει της προσωπικής μου αντίληψης για τον ιστορικό ρόλο του ελληνικού λαού, ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο ενεργός και με μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκηνή, από ό,τι ήταν πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια”.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"