Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου: Αφιερωμένη στα εκατομμύρια θύματα του χημικού πολέμου είναι η 30ή Νοεμβρίου κάθε χρόνου.

Το μαζικό μέσο εξόντωσης έκανε την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα, στα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 13 Ιανουαρίου 1993, υπογράφηκε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 29 Απριλίου 1997. Την εφαρμογή της Συνθήκης επιβλέπει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟPCW), που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας.

Τα είδη χημικών όπλων

Με τον όρο χημικά όπλα και παλαιότερα πολεμικά αέρια ή χημικά αέρια χαρακτηρίζονται οι πάσης φύσεως χημικές ουσίες που μπορούν να μετατραπούν σε αέρια, ατμούς, σταγονίδια ή σκόνη προκειμένου σε πολεμική χρήση να καταστήσουν τον αέρα ακατάλληλο προς αναπνοή. Ο δε πόλεμος που επιχειρείται με τέτοια μέσα χαρακτηρίζεται χημικός πόλεμος.

Η Σύμβαση της Χάγης του 1907 απαγορεύει μεταξύ άλλων: η χρήση δηλητηρίων ή δηλητηριασμένων όπλων όπως επίσης σε άλλες διεθνείς συμβάσεις απαγορεύονται η χρήση βλημάτων κάτω των 400 γρ που φέρουν εκρηκτική γέμιση, η χρήση ασφυκτικών ή δηλητηριωδών αερίων και η λεηλασία.

Ανάλογα της φύσης τους και των βλαβών που επιφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα χημικά όπλα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

-Ασφυξιογόνα αέρια ή αποπνικτικά αέρια
-Κνιδογόνα αέρια ή καυστικά αέρια
-Ερεθιστικά αέρια,που διακρίνονται σε δακρυγόνα και σε πταρμογόνα
-Τοξικά αέρια
-Εκρηκτικά αέρια, και
-Καπνογόνα

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα καταγγελία σε βάρος γνωστού ηθοποιού για σεξουαλική παρενόχληση – Τον διέγραψε το ΣΕΗ μετά τις ανατριχιαστικές περιγραφές

Δύο δωρεάν self test για όλους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Παραγωγός ζήτησε άδεια για να κάνει ντοκιμαντέρ τη δολοφονία της Καρολάιν – Η απάντηση του πιλότου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις