Σε άλλη μια δήλωση που θα σηκώσει πολύ συζήτηση προχώρησε ο Έλον Μασκ, με την παρέμβαση στα εσωτερικά της Γερμανίας όπου ανέφερε χαρακτηριστικά «μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία».
Αυτή τη φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δήλωσε σχετικά με την επίθεση στο Μαγδεμβούργο ότι «αυτό (η επίθεση) είναι το άμεσο αποτέλεσμα της μαζικής, μη ρυθμισμένης μετανάστευσης».
Σε άλλη ανάρτηση ζήτησε την παραίτηση του Όλαφ Σολτς, λέγοντας πως είναι ένας “ανίκανος ηλίθιος”.
Σημειώνεται πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ο 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός είχε αποποιηθεί το Ισλάμ εδώ και χρόνια και μάλιστα στα social media υιοθετούσε έναν πύρινο λόγο κατά των Ισλαμιστών. Ο ίδιος φαίνεται, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, ότι ήταν οπαδός του Έλον Μασκ και υποστηρικτής του ακροδεξιού AfD.
Παρέμβαση και στη Βρετανία
Παράλληλα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει παρέμβει και στη βρετανική πολιτική, αυξάνοντας τις επιθέσεις του εναντίον των Εργατικών.
Όμως και οι συντηρητικοί Τόρις ανησύχησαν πριν μερικές εβδομάδες όταν διαφάνηκε η πιθανότητα ο Μασκ να κάνει δωρεά 100 εκατ. δολαρίων στο ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.
Τη Δευτέρα ο Φάρατζ, που εξελέγη ευρωβουλευτής τον Ιούλιο, συναντήθηκε με τον δισεκατομμυριούχο στην οικία του Τραμπ στη Φλόριντα και δήλωσε στο BBC ότι ο Μασκ θέλει να «βοηθήσει» το κόμμα του.
Ο Μασκ «δήλωσε ότι το Εργατικό κόμμα και το Συντηρητικό Κόμμα είναι ένα και το αυτό και δεν μας άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με το γεγονός ότι μας στηρίζει», έγραψε ο Φάρατζ σε άρθρο του στη Daily Telegraph που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ο αντιπρόεδρος των Τόρις, ο Ντόμινικ Τζόνσον, έσπευσε να κατηγορήσει τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ότι «αγοράζει» το Reform UK, η άνοδος του οποίου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία συνέβαλε στη συντριβή των Συντηρητικών.
Ο κίνδυνος για τους Τόρις από την ενίσχυση του Reform UK είναι πραγματικός, με βάση την τάση που παρατηρείται στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Ράσελ Φόστερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο King’s College.
«Άνθρωποι όπως ο Ίλον Μασκ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Νάιτζελ Φάρατζ (…) απεχθάνονται πραγματικά την παραδοσιακή δεξιά», την οποία κυρίως κατηγορούν ότι έχει γίνει πολύ φιλελεύθερη στα κοινωνικά ζητήματα, σημείωσε ο Φόστερ.
Τα συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση «δεν καταστράφηκαν από την αριστερά ή από το κέντρο, καταστράφηκαν διότι αναπτύχθηκαν ακόμη πιο δεξιά κινήματα», πρόσθεσε.
Προς το παρόν ο Μασκ επιτίθεται κυρίως στην κυβέρνηση των Εργατικών και τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ μέσω του Χ.
Μετά τις ταραχές και τα επεισόδια κατά των μεταναστών που ξέσπασαν το καλοκαίρι στη Βρετανία, ο ιδρυτής της Space X εκτίμησε ότι είναι «αναπόφευκτος» ο «εμφύλιος πόλεμος» στη χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστειλε πολύ βίαια τους ταραξίες.
Επίσης συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Βρετανία, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την απόφασή της να αφήσει ελεύθερους κάποιους κρατούμενους προκειμένου να αποσυμφορήσει τις φυλακές. Τότε είχε γράψει στο Χ ότι το Λονδίνο «απελευθερώνει παιδόφιλους για να δημιουργήσει χώρο για όσους καταδικάζονται για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Παράλληλα ο Μασκ έχει υποστηρίξει στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αίτηση για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, κατηγορώντας τους Εργατικούς ότι ηγούνται «ενός τυραννικού, αστυνομικού κράτους».
Ο Μασκ «φαίνεται να πιστεύει ότι έχει αναλάβει μια αποστολή κατά του κατεστημένου», υπογράμμισε ο Φόστερ.
Κάποιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μασκ ενδέχεται να έχει δυσαρεστηθεί και από την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Στάρμερ επίσης δεν κάλεσε τον δισεκατομμυριούχο σε μια διάσκεψη ξένων επενδυτών που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, γεγονός που δυσαρέστησε τον Μασκ, σύμφωνα με δηλώσεις από μέλη του περιβάλλοντός του.
Η κατάσταση όμως περιπλέκεται μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με τον οποίο ο Μασκ έχει γίνει αχώριστος.
Οι Εργατικοί, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν πιο στενές σχέσεις με τους Δημοκρατικούς, προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να αποκτήσουν επαφές με τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ και όλη του την ομάδα, περιλαμβανομένου του Ίλον Μασκ».
«Ο Στάρμερ έχει απόλυτη επίγνωση ότι δεν μπορεί να αποξενωθεί από τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο» και για να «διατηρήσει αυτή την ‘ειδική σχέση’ (σ.σ. μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ) θα πρέπει να διάκειται θετικά προς την Ουάσινγκτον ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο», εκτίμησε ο Φόστερ.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Οι νεκροί, οι τραυματίες και τα κίνητρα του δράστη
Προϋπολογισμός 2025: Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"