Έλληνας ερευνητής του Χάρβαρντ: “Ο Τραμπ επιτίθεται στην ακαδημαϊκή ελευθερία – Θεωρεί το πανεπιστήμιο πολιτικό αντίπαλο”
Έχουν παυτεί κρίσιμα προγράμματα έρευνας

Με την κόντρα Ντόναλντ Τραμπ και Χάρβαρντ να κλιμακώνεται τις τελευταίες βδομάδες, Έλληνας ερευνητής του φημισμένου πανεπιστημίου αποκάλυψε τα ζητήματα που προκύπτουν από την διαμάχη.
«Ήρθαμε το καλοκαίρι. Έχουμε και ένα νέο παιδί που γεννήθηκε εδώ, άρα είναι και Αμερικανός πολίτης. Όμως αυτά τα μέτρα δεν αφορούν απλώς το Χάρβαρντ, αφορούν εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας», δήλωσε ο Στέφανος Τύρος που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας την προσωρινή παύση στην έκδοση όλων των φοιτητικών θεωρήσεων για τις ΗΠΑ, με απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Το θέμα έχει ξεφύγει από το Χάρβαρντ και επηρεάζει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Υπάρχει απόφαση αναστολής της εντολής Τραμπ, τουλάχιστον προσωρινά, από δικαστήριο της Μασαχουσέτης. Αν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό θα πάρει χρόνο. Πολλοί φοιτητές ίσως σκέφτονται πλέον να αλλάξουν πανεπιστήμιο», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέστειλε επιστολή στο πανεπιστήμιο ζητώντας την παρουσία εξωτερικών παρατηρητών για «ιδεολογικό έλεγχο» καθηγητών και φοιτητών ξεκαθάρισε ότι «ένα τέτοιο αίτημα είναι πρωτοφανές. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πρόεδρο να θεωρεί πανεπιστήμιο πολιτικό του αντίπαλο και να προσπαθεί να το ελέγξει μέσω οικονομικής και θεσμικής πίεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το κλίμα στο Χάρβαρντ όπως περιγράφει είναι βαρύ αλλά με κοινή απαίτηση ακαδημαϊκών και φοιτητών να μην υποχωρήσουν σε αυτές τις πιέσεις. «Υπάρχει έντονη κινητοποίηση και συσπείρωση. Καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές ζήτησαν από τη διοίκηση να μη δεχτεί τέτοιες παρεμβάσεις – και ευτυχώς δεν τις δέχτηκε», σημείωσε ο κ. Τύρος.
«Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αναστάτωση τόσο σε προσωπικό επίπεδο για όσους από εμάς δουλεύουμε εδώ και δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα, όσο και σε ό,τι αφορά την έρευνα του Χάρβαρντ, όπου προγράμματα που σχετίζονται με τον παιδικό καρκίνο, το αλτσχάιμερ ή την τεχνητή νοημοσύνη σταματούν λόγω της διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης», δήλωσε στο ΕΡΤΝews o Στέφανος Τύρος.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πρόεδρο να θεωρεί πανεπιστήμιο πολιτικό του αντίπαλο και να προσπαθεί να το ελέγξει μέσω οικονομικής και θεσμικής πίεσης», σημείωσε ο Έλληνας ερευνητής.
«Μέχρι τώρα αυτό που γίνεται είναι το κράτος (σ.σ. ΗΠΑ) να αγοράζει υπηρεσίες έρευνας από το Χάρβαρντ, γιατί έχει κάποιους από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο. Με εντολή Τραμπ, αυτά τα συμβόλαια ακυρώνονται μονομερώς. Το ζήτημα έχει ήδη φτάσει στα δικαστήρια», εξήγησε ο κ. Τύρος.
Τραμπ σε Καναδά: “Δωρεάν η ένταξη στον ‘Χρυσό Θόλο’, αν γίνετε η 51η πολιτεία των ΗΠΑ”
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις