Οι διαδηλώσεις στο Ιράν προς τιμήν της Μάχσα Αμίνι, δε λένε να σταματήσουν, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατό της, τρεις μέρες μετά το εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο, που υπέστη δύο ώρες από τη σύλληψή της.

Οι διαδηλωτές θεωρούν υπεύθυνους τους “αστυνομικούς ηθών” για τον χαμό της κοπέλας, που συνελήφθη επειδή δε φορούσε μαντίλα και τουλάχιστον τρία άτομα έχουν χάσει τις ζωές τους κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στο Ιράν, που πραγματοποιούνται επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι για τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι ευθύνεται η αρμόδια υπηρεσία που επιβάλει τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας, δηλαδή η πολιτοφυλακή Μπασίτς.

Σε αυτή τη φυλακή θεωρείται ότι βασανίστηκε μέχρι να πεθάνει, συγκεκριμένα ορισμένοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τη χτύπησαν στο κεφάλι όσο ήταν ακόμη κρατούμενη, ωστόσο οι αστυνομικοί διαφωνούν κάθετα με αυτή την άποψη, και το Ιράν δεν μπορεί με τίποτα να κατευνάσει τα πνεύματα που είναι οργισμένα για το χαμό της άτυχης κοπέλας.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις, στις οποίες βρίσκονται γυναίκες στην “πρώτη γραμμή”, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ένα πλήθος διαδηλωτών να επιτίθεται στους αστυνομικούς, που θέλουν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε ένα άλλο κλιπ, σχίζουν τις φωτογραφίες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, και σε ένα ακόμα καίνε μαντίλες, οι οποίες ήταν η αφορμή που η Μάχσα Αμίνι δεν είναι πια στη ζωή.

Κατάργηση της αστυνομίας ηθών;

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε επικρίσεις και από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους εναντίον της αστυνομίας ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ-ε- Ερσάντ ή ως “περιπολία προσανατολισμού”.

Στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Τζαλάλ Ρασιντί Κουτσί εκτίμησε ότι η αστυνομία ηθών “προκάλεσε ζημιά στη χώρα”.

Προκειμένου να αποφευχθεί να επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι περιπολίες προσανατολισμού (…) πρέπει να αναθεωρηθούν”, τόνισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Άλλος βουλευτής έφτασε στο σημείο να προτείνει την κατάργηση της αστυνομίας ηθών.

“Πιστεύω ότι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της Γαστ-ε- Ερσάντ να περάσει την κουλτούρα του χιτζάμπ, αυτή η μονάδα θα πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου τα παιδιά αυτής της χώρας να μη φοβούνται όταν τη συναντούν”, δήλωσε ο Μοϊνοντίν Σαϊντί.

Για την Οργάνωση για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Διαφθοράς, μια οργάνωση που συνδέεται με το ιρανικό κράτος, “πρέπει να σταματήσει να συλλαμβάνει και να προσάγει ανθρώπους που δε φορούν σωστά τη μαντίλα διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών εντάσεων. Πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να θεωρείται απλώς παράπτωμα”.

Υπενθυμίζεται ότι, η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι και τα μαγαζιά κλείνουν διακόπτες εν ώρα εργασίας στο Βέλγιο, λόγω της ενεργειακής κρίσης

Μπελάδες για τον Διονύση Σχοινά – Του ζητάνε 60.000 ευρώ για την αποχώρηση του από το σχήμα με τον Γιώργο Μαζωνάκη (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις