Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το ύψος των δασμών ξεκινώντας επίσημα τον εμπορικό πόλεμο κατά του υπόλοιπου κόσμου.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης, η Υπηρεσία Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) εξήγησε τη μεθοδολογία των δασμών και πώς αποφασίστηκε το ύψος τους ανά περιοχή η χώρα.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε έναν τύπο που διαιρεί το εμπορικό πλεόνασμα μιας χώρας έναντι των ΗΠΑ με τις συνολικές εξαγωγές της προς την αμερικανική αγορά, βάσει δεδομένων του 2024 από την Απογραφή των ΗΠΑ. Ο αριθμός που προέκυπτε διαιρούνταν στη συνέχεια δια δύο, δημιουργώντας τον «μειωμένο» συντελεστή δασμού.
Ο μαθηματικός τύπος με τα ελληνικά γράμματα, που βεβαίως χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στα μαθηματικά, είναι ο ακόλουθος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα επιβαρύνθηκαν επίσης, με έναν ενιαίο δασμό 10%, ανεξαρτήτως συνθηκών, όπως και οι χώρες όπου το εμπορικό ισοζύγιο ήταν περίπου ισορροπημένο.
Δασμοί Τραμπ: Γιατί επιλέγει ο συγκεκριμένος τύπος
«Ενώ ο επιμέρους υπολογισμός των επιπτώσεων του εμπορικού ελλείμματος από δεκάδες χιλιάδες δασμολογικές, κανονιστικές, φορολογικές και άλλες πολιτικές σε κάθε χώρα είναι περίπλοκος, αν όχι αδύνατος, τα συνολικά τους αποτελέσματα μπορούν να προσεγγιστούν υπολογίζοντας ένα επίπεδο δασμών που ευθυγραμμίζεται με τη μείωση των διμερών εμπορικών ελλειμμάτων στο μηδέν» ανέφερε η ανακοίνωση του USTR.
Σημειώνεται ότι η μέθοδος υπολογισμού των δασμών παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι την ανακοίνωση του Τραμπ. Προσθέτοντας στη σύγχυση, τα ποσοστά που ανακοίνωσε ο ίδιος διέφεραν ελαφρώς από εκείνα που αναφέρονταν στο παράρτημα που συνόδευε το εκτελεστικό του διάταγμα. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα αναφερόταν με δασμό 25% στον πίνακα του Τραμπ, ενώ στο παράρτημα καταγραφόταν με 26%.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι δασμοί θα υπολογίζονταν λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους δασμούς όσο και τα μη δασμολογικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Ο πίνακας του Τραμπ εμφάνιζε τα ποσοστά αυτά υπό την κατηγορία «Δασμοί που επιβάλλονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης νομίσματος και των εμπορικών φραγμών».
Τα παράδοξα των δασμών Τραμπ
Ακόμα και ακατοίκητα, ηφαιστειακά νησιά κοντά στην Ανταρκτική, που καλύπτονται από παγετώνες και φιλοξενούν πιγκουίνους, βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ και των σαρωτικών δασμών που επέβαλε.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξαίρεσε ούτε τους Νήσους Χερντ και Μακ Ντόναλντ, που αποτελούν εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας, είναι από τα πιο απομακρυσμένα μέρη στη γη και η τελευταία επίσκεψη ανθρώπων σε αυτά πιστεύεται ότι έγινε πριν από σχεδόν 10 χρόνια.
Τα νησιά αυτά μπήκαν στον κατάλογο που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος με τις «χώρες» στις οποίες θα επιβληθούν οι νέοι εμπορικοί δασμοί. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, σχολίασε ειρωνικά πως: «Κανένα μέρος στη γη δεν είναι ασφαλές».
Η νήσος Χερντ και τα νησιά ΜακΝτόναλντ συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών «εξωτερικών εδαφών» της Αυστραλίας που αναφέρονται χωριστά στον κατάλογο δασμών προς την Αυστραλία, στην οποία επιβλήθηκαν δασμοί 10% στα προϊόντα της, αναφέρει η Guardian.
Τα εξωτερικά εδάφη αποτελούν μέρος της Αυστραλίας και δεν αυτοδιοικούνται, αλλά έχουν μια μοναδική σχέση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τέτοια εδάφη που εμφανίζονται στον κατάλογο του Λευκού Οίκου είναι τα νησιά Κόκος, το νησί των Χριστουγέννων και το νησί Νόρφολκ.
Το νησί Νόρφολκ, το οποίο έχει πληθυσμό 2.188 κατοίκων και βρίσκεται 1.600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σίδνεϊ, επιβαρύνθηκε με δασμούς 29% – 19 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την υπόλοιπη Αυστραλία.
Ωστόσο, ο Τζορτζ Πλαντ ο διαχειριστής του νησιού Nόρφολκ, αμφισβήτησε τα δεδομένα. «Δεν υπάρχουν γνωστές εξαγωγές από το νησί μας στις ΗΠΑ και δεν υπάρχουν δασμοί ή γνωστοί μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί σε αγαθά που έρχονται στο νησί Nόρφολκ» είπε στον Guardian:
Ο Aλμπανέζε δήλωσε την Πέμπτη: «Το νησί Nόρφολκ επόκειται σε δασμούς 29%. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εμπορικός ανταγωνιστής της γιγαντιαίας οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αυτό δείχνει και αποτελεί παράδειγμα του γεγονότος ότι κανένας στη Γη δεν είναι ασφαλής από αυτό».
Τα παράδοξα των δασμών Τραμπ: Έβαλε “χαράτσι” ακόμα και σε νησιά που ζουν… πιγκουίνοι!
Επιδημία για τους μαθητές το ηλεκτρονικό τσιγάρο – Η νέα επικίνδυνη τάση με τις… δελεαστικές γεύσεις
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"