“Μαύρος καπνός” αχνοφαίνεται όσον αφορά στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μετά και το χθεσινό φιάσκο και τις εκατέρωθεν επιθέσεις, ο πήχης των προσδοκιών έχει κατέβει πολύ.
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ δύο τριμερείς συναντήσεις, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, η τριμερής συνάντηση Τουρκίας – ΗΠΑ – Ουκρανίας θα διεξαχθεί στις 10:45 π.μ, και η συνάντηση Τουρκίας – Ρωσίας – Ουκρανίας στις 12:30 μ.μ στην Κωνσταντινούπολη.
Μάλιστα, ο Μάρκο Ρούμπιο ταξιδεύει από την Αττάλεια στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με ανώτερους Τούρκους και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Πάντως, σε αυτές τις τριμερείς συναντήσεις δεν θα συμμετέχει ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γεγονός που έχει τη δική του σημασία.
Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να έχουν απευθείας επικοινωνία για να σημειωθεί πρόοδος.
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια σημαντική πρόοδο εδώ μέχρι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Πούτιν να επικοινωνήσουν απευθείας για αυτό το θέμα», δήλωσε μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη νότια Τουρκία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία στέλνει μια αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επέκρινε την αποστολή αντιπροσωπείας «χαμηλού επιπέδου» από τη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της, ο βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι (φωτογραφία), επέμεινε ότι η ομάδα του Κρεμλίνου έχει «όλες τις απαραίτητες ικανότητες».
Η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, σύμφωνα με διάταγμα του Ζελένσκι που εκδόθηκε την Πέμπτη. Θα περιλαμβάνει επίσης τους αναπληρωτές επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, του γενικού επιτελείου στρατού και του υπουργείου Εξωτερικών.
Ουκρανικό: Τι θέλει η Μόσχα, τι ζητά το Κίεβο
Πάντως, Μόσχα και Κίεβο παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί τον έλεγχο πέντε ουκρανικών περιοχών –συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ζωνών που ακόμα δεν έχει καταλάβει–, περιορισμούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και διακοπή κάθε δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Παρά τις βαριές απώλειες, φαίνεται να πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να εξουθενώσει στρατιωτικά την Ουκρανία και να υπαγορεύσει τους όρους.
Η Ουκρανία από την άλλη θέλει να παγώσει τις εχθροπραξίες και να υποστηρίξει νομικά ότι η αναγνώριση της ρωσικής προσάρτησης αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί πια να απελευθερώσει με τα όπλα τα κατεχόμενα εδάφη.
Η ουκρανική πλευρά αρνείται οποιονδήποτε περιορισμό στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ζητά να της δοθούν εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει νέες επιθέσεις εναντίον της στο μέλλον. Ζητεί, επίσης, την επιστροφή χιλιάδων παιδιών που έχουν μεταφερθεί βιαίως στη Ρωσία.
Άλιμος: Περιπλέκεται η υπόθεση με το βρέφος – Αποτυχημένη απόπειρα αγοραπωλησίας ή αρπαγή ανηλίκου;
Eurovision 2025: “Για την Ελλάδα μας” – Η ανάρτηση της Klavdia μετά την πρόκριση-θρίλερ στον τελικό
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"