Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973, Ρόου κατά Γουέιντ η οποία πλέον καταργεί το δικαίωμα εκατομμυρίων γυναικών στις ΗΠΑ στην άμβλωση.

Συγκεκριμένα απολαμβάνοντας τη νίκη τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι πολέμιοι της άμβλωσης δηλώνουν πλέον αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση “ιστορική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα“, οι ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι το κίνημά τους μπαίνει σε μια νέα φάση, αυτή τη φορά σε τοπικό επίπεδο.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε τη νομολογία “Ρόου εναντίον Γουέιντ” του 1973, η κάθε Πολιτεία είναι ελεύθερη να επιλέξει εάν θα νομιμοποιήσει ή θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Για κάποιους ακτιβιστές όμως ο τελικός σκοπός είναι να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να δοθούν στα έμβρυα τα ίδια δικαιώματα με τα “ανθρώπινα πρόσωπα” – κάτι που θα καταστούσε την άμβλωση ανθρωποκτονία.

Αρχίζει ένα ολοκαίνουριο κίνημα υπέρ της ζωής“, είπε η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ, η πρόεδρος της ομάδας “Λίστα Σούζαν Μπ. Άντονι”. “Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επίθεση για να υπερασπιστούμε τη ζωή σε όλα τα νομοθετικά σώματα, σε κάθε Πολιτεία και στον Λευκό Οίκο“, πρόσθεσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η ομάδα “Πορεία για τη Ζωή” που σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι “μολονότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς τον σωστό δρόμο, η ανατροπή της Ρόου δεν βάζει τέλος στις αμβλώσεις“.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς έχει ήδη γίνει. Σχεδόν οι μισές Πολιτείες θα απαγορεύσουν ή θα περιορίσουν δραστικά την πρόσβαση στις αμβλώσεις – ορισμένοι νόμοι μάλιστα τέθηκαν σε ισχύ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Άλλες Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, υπόσχονται ότι θα διαφυλάξουν αυτό το δικαίωμα.

Για τους ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, όπως και για τους αντιπάλους του, η επόμενη μάχη θα δοθεί στα δικαστήρια ή στις τοπικές εκλογές. Η “Πορεία για τη Ζωή” έστειλε μάλιστα αμέσως ένα e-mail ζητώντας χορηγίες για να στηρίξει τις προσπάθειές της σε τοπικό επίπεδο. “Το να λέμε ότι είμαστε ενθουσιασμένοι θα ήταν ευφημισμός, όμως η δουλειά μας δεν σταματάει εδώ“, σχολίασαν τα μέλη της ομάδας.

Η Μάρτζορι Ντανενφέλσερ εξήγησε ότι η δική της ομάδα θα επικεντρωθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας. “Η σημερινή απόφαση εντείνει το διακύβευμα”, σχολίασε.

Το κίνημα θα ήθελε από το Κογκρέσο ή από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, με το σκεπτικό ότι το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος και έχει τα ίδια δικαιώματα. “Στην ιστορία, πολλές ομάδες στερήθηκαν άδικα τον χαρακτηρισμό του ανθρώπου από την κοινωνία και από τον νόμο. Η άμβλωση δεν διαφέρει“, ανέφερε η “Πορεία για τη Ζωή”.

Θέλουμε την κατάργηση της άμβλωσης. Το ζήτημα δεν θα επιλυθεί ποτέ μέχρις ότου το Ανώτατο Δικαστήριο να καταργήσει αυτή τη μάστιγα“, σχολίασε η ομάδα “Ενωμένοι Αμερικανοί για τη Ζωή”.

Ένα άλλο πεδίο μάχης είναι τα χάπια άμβλωσης – στις ΗΠΑ, οι μισές από τις γυναίκες που τερματίζουν την κύηση δεν μπαίνουν στο χειρουργείο αλλά απλώς παίρνουν χάπια. Είναι πολύ εύκολο να τα αγοράσει κανείς μέσω του διαδικτύου και επομένως να παρακάμψει τις απαγορεύσεις, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχές των Πολιτειών. Πρόσφατα, το Κεντάκι και η Νότια Ντακότα απαγόρευσαν την αποστολή χαπιών άμβλωσης μέσω του ταχυδρομείου.

Ένας από τους δικαστές ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου”

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση αναζωπύρωσε τους φόβους για την τύχη και άλλων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, όπως τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όπως γράφει και στην επιχειρηματολογία του ένας από τους συντηρητικότερους δικαστές.

Στα μελλοντικά θέματα” που αφορούν την ιδιωτική ζωή “θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία“, γράφει ο Κλάρενς Τόμας στα προσωπικά σχόλιά του, που συνοδεύουν την απόφαση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τόμας αναφέρεται συγκεκριμένα σε τρεις αποφάσεις: τη “Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ” του 1965, που αφορά το δικαίωμα στην αντισύλληψη, τη “Λόρενς εναντίον Τέξας” του 2003 που καθιστά αντισυνταγματικούς τους νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και την “Ομπεργκέφελ εναντίον Χότζις“, του 2015, που εγγυάται τον γάμο για όλους. Αυτή η τελευταία απόφαση συνιστά τον κύριο στόχο της θρησκευόμενης δεξιάς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κλάρενς Τόμας, αυτές οι νομολογίες στηρίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος με εκείνην που προστάτευε μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Δικαστήριο “έχει καθήκον να διορθώσει το λάθος” που εισήχθη με την υιοθέτησή τους, πρόσθεσε.

Θα πρέπει επίσης να αναλυθεί εάν άλλα άρθρα του Συντάγματος “προστατεύουν τα μυριάδες δικαιώματα” που “παρήχθησαν” κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον δικαστή.

Προς το παρόν πρόκειται για την άποψη μόνο ενός δικαστή από τους εννέα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα καταφέρει να την επιβάλει στους υπόλοιπους.

Ο Κλάρενς Τόμας διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991.

Αντιδράσεις Μκαρόν και Τζόνσον

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ“, έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε “μεγάλη οπισθοδρόμηση” την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση“, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει“, τόνισε ο Τζόνσον.

Μεγάλη οπισθοδρόμηση η απόφαση του δικαστηρίου

Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν αυτή τη διαδικασία, “απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα“, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα είναι το θεμέλιο μιας ζωής επιλογής, ενδυνάμωσης και ισότητας για τις γυναίκες και τα κορίτσια” είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίτς. “Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητούν την άμβλωση, απλώς την κάνει πιο θανατηφόρα“, προειδοποίησε.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές αμβλώσεις, το 45%, που γίνονται σήμερα στον κόσμο είναι “μη ασφαλείς“, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αυτή την κυριότερη αιτία θανάτου των εγκύων.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ συνιστά “μεγάλη οπισθοδρόμηση” και “τεράστιο πλήγμα” στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το UNFPA, σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο δεν είναι προγραμματισμένες και πάνω από το 60% από αυτές μπορεί να καταλήξουν σε άμβλωση. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και άλλες 178 χώρες στήριξαν το 1994 ένα πρόγραμμα που “αναγνώριζε πόσο θανατηφόρα επικίνδυνες είναι οι αμβλώσεις και προέτρεπε όλες τις χώρες να παρέχουν φροντίδα στις γυναίκες μετά τον τερματισμό της κύησης για να σωθούν ζωές“, ανεξάρτητα με το αν είναι νόμιμη η άμβλωση ή όχι.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διακόψει τη χρηματοδότηση του UNFPA επειδή “στηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος εξαναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων», κάτι που διαψεύδεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο διάδοχος του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, αποκατέστησε τη χρηματοδότηση του Ταμείου.

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ “είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων“, δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές“, ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor Spoiler – Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι προς αποχώρηση για αυτή την εβδομάδα

Τουρκικές απειλές αλά “Λούφα και Παραλλαγή” – Μοντέλο και ηθοποιός καλεί σε “κατάληψη ελληνικών νησιών” (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις