Την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών εδαφών, αναλύει δημοσιογράφος του CNN.
Όπως αναφέρεται, επί αρκετούς μήνες ο Λευκός Οίκος αρνούνταν να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ουκρανίας για την χρησιμοποίηση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας, υπό τον φόβο κλιμάκωσης του πολέμου. Το Κίεβο επανειλημμένως ασκούσε κριτική στις ΗΠΑ για αυτή τη στάση και ενώ διαφαινόταν πως η Ουκρανία θα αποδεχόταν τελικά την άρνηση του Μπάιντεν, εκείνος λίγο πριν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το πράσινο φως.
Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Θα μπορούσαν οι αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς τύπου ATAMCS να κάνουν τη διαφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία; Πόσο βαθιά θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία;
Η απάντηση, όπως τονίζει το CNN, είναι περίπλοκη και μάλλον δίνει μια εξήγηση πίσω από το πράσινο φως που έδωσε ο Μπάιντεν.
Αρχικά, να σημειωθεί ότι η Ουκρανία αναμένεται να λάβει έναν περιορισμένο αριθμό αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Επομένως, εάν το Κίεβο καταφέρει να χτυπήσει βαθιά εντός της Ρωσίας -και το μεγαλύτερο εύρος των συγκεκριμένων πυραύλων υπολογίζεται στα 100χλμ.- τότε σίγουρα δεν θα πρόκειται για πλήγματα που θα αλλάξουν τη ροή του πολέμου. Όπως αναφέρει το CNN, αναλυτές έχουν καταγράψει ήδη τους πιθανούς στόχους των Ουκρανών εντός ρωσικών εδαφών και πρόκειται για εκατοντάδες. Ωστόσο η πλειοψηφία αυτών συμφωνεί, πως σε κάθε περίπτωση το αντίκτυπο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση καταστροφικό για τους Ρώσους.
Δεύτερον, η Ουκρανία έχει ήδη αναπτύξει τη δυνατότητα να χτυπά βαθύτερα στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ντόπια και φθηνότερα drones. Να σημειωθεί ότι την ανάπτυξη και παραγωγή ουκρανικών drones χρηματοδοτούν επίσημα οι ΗΠΑ, τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει αρκετή ζημιά πέριξ του αεροδρομίου της Μόσχας, καθώς και σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, στραρτηγικής σημασίας.
Τρίτον, η αδειοδότηση από πλευράς Μπάιντεν της Ουκρανίας για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ακριβείας εναντίον της Ρωσίας μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως αναφέρουν αρκετοί αναλυτές, αρκετά προκλητική. Ο λόγος είναι απλός: Είναι γεγονός ότι η Μόσχα είναι αρκετά στρατιωτικά αδύναμη τώρα, και θεωρείται απίθανο να ανταπαντήσει και να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το CNN αναφέρει πως αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τον Μπάιντεν. Πρόκειται για μια κίνηση που εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης. Σημειώνεται βεβαία, πως ο Λευκός Οίκος επιμένει πως η λόγω απόφαση ελήφθη λόγω της ανάπτυξης βορειοκερεατικών στρατευμάτων στο Κουρσκ.
Δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο στην Ουκρανία δίνει ρόλο στους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό -επομένως κάνει τον πόλεμο λίγο πιο παγκόσμιο για την Αμερική. Με τα μάτια του Μπάιντεν, αυτή είναι μια κλιμάκωση, ως απάντηση σε μια προηγούμενη κλιμάκωση.
Ο νεοεκλεχθείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι θα φέρει την ειρήνη, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κληρονομήσει έναν πόλεμο όπου τα διακυβεύματα έχουν μόλις αυξηθεί σημαντικά, καταλήγει ο δημοσιογράφος του CNN.
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στην ενέργεια»
Αμαλιάδα: O λόγος που σκέφτεται να παραιτηθεί η δικηγόρος της Ειρήνης
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"