Για τα καλά άνοιξε ο πρωθυπουργός το “καυτό” ζήτημα της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοινώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 την Πέμπτη 22/5, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους την αρνούνται. Σήμερα που μιλάμε γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Επί ΣΥΡΙΖΑ 97% των αξιολογήσεων ήταν άριστες”.
“Επιμένω στην ανάγκη να εντοπίζουμε τον υπάλληλο που κάνει καλά την δουλειά του. Εμείς θεσπίσαμε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο αυτό. Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Θα αφορά όλους. Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα όσους είχε διορίσει ένα άλλο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας” σημείωσε ο πρωυθυπουργός και πρόσθεσε:
“Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180″.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα την Παρασκευή 23/5 στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, λέγοντας: ” η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως την θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς δημοσίους υπαλλήλους, αφετέρου αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που συστηματικά και επί μακρόν χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους να μην υπάρχει συνταγματικό κόλλημα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο. Πιστεύω είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που είναι ένα δείγμα ωρίμανσης του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις συνολικά της δημοσίας διοίκησης που πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία των πολιτών”.
Στην ανάγκη άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους αναφέρθηκαν και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρόνος που αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τυχαίος.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται στο Δημόσιο δηλώνουν ότι συμφωνούν με την άρση της μονιμότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος και σημαντικό ποσοστό των πολιτών, σύμφωνα με μετρήσεις, που θεωρούν απαραίτητη την εν λόγω μεταρρύθμιση.
Βέβαια, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ξεσηκωθούν πολλές αντιδράσεις τόσο από δημοσίους υπαλλήλους και φορείς όσο και από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο το “στριμώχνει”, ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ο ίδιος εμφανίζεται να αναζητεί ευρύτερες συναινέσεις και τις 180 ψήφους που απαιτούνται για να προωθηθεί στην επόμενη, αναθεωρητική βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση στο αν συμφωνεί με την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, καθώς και με τα υπόλοιπα άρθρα που θα προτείνει η ΝΔ προς αναθεώρηση.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι από το πρέσινγκ στη Χαριλάου Τρικούπη, η ΝΔ έχει μόνο να κερδίσει, καθώς είτε θα περάσει η πρόταση για αναθεώρηση, είτε το κυβερνών κόμμα θα καταγραφεί ως μεταρρυθμιστικό και το ΠΑΣΟΚ ως αναχρονιστικό.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Της συνταγματικής κατοχύρωσης ή προστασίας της μονιμότητας απολαύουν, σύμφωνα με τοο άρθρο 103 παρ. 4 και 6:
-Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις, εφόσον αυτές υφίστανται. Δηλαδή άπαντες οι τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου ή βαθμού καθώς και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
-Οι κατέχοντες οργανικές θέσεις στη διοικητική ιεραρχία των Υπηρεσιών του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπάλληλοι, οι οποίοι κατά τα λοιπά διέπονται εξ’ ολοκλήρου στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.
-Οι κατέχοντες οργανικές θέσεις στη διοικητική ιεραρχία των Ο.Τ.Α. και τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. υπάλληλοι.
Αντίθετα, της συνταγματικής εγγύησης της μονιμότητας εξαιρούνται, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 103:
-Οι μετακλητοί υπάλληλοι, δηλαδή οι ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις εκτός της υπαλληλικής ιεραρχίας, δύνανται να εξαιρούνται με Νόμο.
-Οι υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των γραφείων του Πρωθυπουργού, των Υπουργών και των Υφυπουργών.
-Το προσωπικό που προσλαμβάνεται για ορισμένη χρονική περίοδο με σχέση ιδιωτικού δικαίου για την κάλυψη είτε πρόσκαιρων είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών.
Για ακόμα μια φορά το DEBATER ζητά τη γνώμη σας: Εσείς είστε υπέρ της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;
Τραμπ: Το ποσό ρεκόρ που μάζεψε από δωρεές – Ο μηχανισμός παραγωγής χρήματος του προέδρου των ΗΠΑ
Τζόρτζια Ο΄Κόνορ: Πέθανε η 25χρονη πυγμάχος, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο – Η τελευταία της ανάρτηση
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"