Ολοκληρώθηκαν οι ευρωεκλογές 2024 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη “βόμβα” του Μακρόν για πρόωρες εκλογές, μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν. Στη χώρα μας, πρωτιά κατάγραψε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 28,31%, σημειώνοντας όμως απώλειες τόσο συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019, όσο και με τις εθνικές εκλογές του 2023. Τόσο ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ (14,92%) όσο και το τρίτο ΠΑΣΟΚ (12,79%) δεν κατάφεραν να κερδίσουν πολιτικό έδαφος από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος. Η εγχώρια “έκπληξη” ήταν εκλογή της Αφροδίτης Λατινοπούλου, καθώς με ποσοστό 3,04% το κόμμα της, Φωνή Λογικής, κατάφερε να αποσπάσει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Αν μη τι άλλο, η είδηση που προκύπτει από τις ευρωεκλογές 2024 είναι η τεράστια αποχή των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για μια “βουτιά” ρεκόρ στη συμμετοχή, αφού στις κάλπες προσήλθαν μόνο 4 στους δέκα, με πάνω από 5.5 εκατομμύρια πολίτες να επιλέγουν τον δρόμο της αποχής. Η τελευταία φορά που διεξήχθησαν ευρωεκλογές στη χώρα μας, χωρίς ταυτόχρονες εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 2009. Τότε, η αποχή είχε φτάσει στο 47.5%, μακριά από το τεράστιο 60% της Κυριακής 9 Ιουνίου 2024. Τα ηνία της αποχής κράτησε η Φλώρινα, με το ιστορικό 73.37% αποχής, η Κεφαλονιά, που μόνο 3 στους δέκα ψήφισαν, η Λακωνία, μια ανάσα από το 70% η αποχή και τα Δωδεκάνησα επίσης σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Είναι δεδομένο πως η αποχή-ρεκόρ προκαλεί προβληματισμό όχι μόνο σε δημοσιογραφικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλα τα ελληνικά κόμματα και να διερευνηθούν οι λόγοι της αποχής των πολιτών. Πρόκειται για ένα “112” που έστειλαν οι Έλληνες πολίτες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση…

Σε κάθε περίπτωση, ανέκαθεν υπήρχαν και υπάρχουν οι “επαγγελματίες” απέχοντες, εκείνοι που συστηματικά δείχνουν αδιαφορία προς την εκάστοτε εκλογική διαδικασία. Είτε λόγω πεποιθήσεων, είτε λόγω ηλικίας, αδιαφορούν για το δικαίωμα της ψήφου, το οποίο να σημειωθεί πως συνταγματικά είναι υποχρεωτικό. Επιλέγουν την παραλία, το καφενείο ή οτιδήποτε άλλο, από το να προσέλθουν στις κάλπες.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε την αδιαφορία. Αδιαφορία είτε προς το διακύβευμα των ευρωεκλογών, είτε γενικότερα προς τις εκλογές. Από την άλλη, έχουμε την διαμαρτυρία. Η αποχή αποτελεί για πολλούς πολίτες μια στάση διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα της χώρας, μια διαμαρτυρία είτε προς την κυβέρνηση είτε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. “Δεν επιλέγω κανέναν, διότι κανένας δεν με εκφράζει, κανένας δεν προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητάς μου, όπως η ακρίβεια”.

Το ερώτημα το θέτουμε σε εσάς, τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του DEBATER. Πού θεωρείτε ότι στηρίζεται περισσότερο η αποχή των πολιτών από τις ευρωεκλογές 2024: Στην αδιαφορία ή την διαμαρτυρία;

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεία: Αυτός είναι ο 37χρονος θείος που σκότωσε με κατσαβίδι την 11χρονη – Είχε καταδικαστεί το 2020 για βιασμό 14χρονης

«Φούρνος» η χώρα τα επόμενα 24ώρα -Αναλυτική πρόγνωση, οδηγίες προστασίας

Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι οι 21 ευρωβουλευτές που εκλέγονται

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις