Πασχαλινό τραπέζι: Η Κυριακή του Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, που τιμάται με λαμπρότητα κάθε χρόνο.

Φέτος, ύστερα από δύο χρόνια με περιορισμούς λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι επέλεξαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό ή σε κάποιο νησί, αλλά σε κάθε περίπτωση μακριά από την πόλη.

Παραδοσιακά, από νωρίς το πρωί την Κυριακή του Πάσχα, οι σούβλες και οι ψησταριές παίρνουν… φωτιά, ώστε το μεσημεριανό τραπέζι να είναι έτοιμο στην ώρα του.

Οι συμβολισμοί του πασχαλινού τραπεζιού

Κάθε Πάσχα, τα έθιμα ζωντανεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ το πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο συμβολισμούς. Πρωταγωνιστές, φυσικά, είναι τα κόκκινα αυγά και το τσούγκρισμά τους, το τσουρέκι και ο οβελίας.

Το έθιμο των κόκκινων αυγών άρχισε όταν, σύμφωνα με την παράδοση, μια χωριάτισσα που κρατούσε αυγά στη ποδιά της δεν πίστεψε στο θαύμα της Ανάστασης του Χριστού.”Μόνο αν τα αυγά μου γίνουν κόκκινα”, φέρεται να είπε, “θα αναστηθεί ο Χριστός”. Τότε, κοκκίνησαν τα αυγά της και έκτοτε καθιερώθηκε το Πάσχα να τα βάφουμε κόκκινα. Βέβαια, ορισμένοι θεωρούν πως τα βάφουμε κόκκινα για το αίμα του Χριστού, που χύθηκε για την ανθρωπότητα.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, μιας και το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία. Έτσι, το πασχαλινό αυγό που σπάει συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.

Όσον αφορά στο τσουρέκι, που δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι, προέρχεται από την τούρκικη λέξη corek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Οι Έλληνες το υιοθέτησαν κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε άρχισαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής φυσικά δεν είναι άλλος από τον οβελία. Παλαιότερα, το αρνί που θα έσφαζαν για το Πάσχα το ξεχώριζαν από νωρίς και του έκοβαν το γάλα. Το αρνί, που αναφέρεται ως “αμνός του Θεού” στην εκκλησιαστική διδασκαλία, έχει συνδεθεί επίσης και με τους αγώνες των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, συμβολίζοντας την ανάσταση του ελληνικού έθνους.

Το έθιμο σουβλίσματος χάνεται πίσω στον χρόνο και στις παραδόσεις των Εβραίων, οι οποίοι έβαφαν την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το αρνί που θυσιαζόταν, γινόταν οβελίας, συμβολίζοντας τον “αμνό του Θεού”, που θυσιάστηκε για τους ανθρώπους.

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε πέφτει η γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Νέος “πονοκέφαλος” – Η επιπλοκή που προκαλεί η Όμικρον στα παιδιά

Μάϊος 2022 – Τρία ζώδια θα έχουν επανασύνδεση με το πρώην ταίρι τους!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις