Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε τις μέρες του καύσωνα – Η διατροφή και οι “γρήγορες” δίαιτες
Η διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη εξηγεί πώς να προσαρμόσουμε τα γεύματά μας

Για τη σωστή διατροφή τις ημέρες του καύσωνα, τι πρέπει να αποφεύγουμε και τι ισχύει για τις «γρήγορες» δίαιτες, μίλησε η διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews.
Όπως εξήγησε, οι διατροφικές μας ανάγκες κατά τη διάρκεια του καύσωνα δεν αλλάζουν σημαντικά, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε κάποιες βασικές συστάσεις για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας. Ένα από τα βασικά σημεία είναι να προσέχουμε την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουμε, καθώς η πέψη προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα. Για αυτό προτιμότερα να τρώμε μικρά γεύματα και όχι πολύ συχνά, ώστε να μην αυξηθεί η συνολική θερμογένεση. Η ιδανική επιλογή είναι τρία γεύματα την ημέρα, γιατί τα πολλά μικρά γεύματα μπορεί να οδηγήσουν σε αθροιστική πρόσληψη θερμίδων και αύξηση βάρους.
Όσον αφορά τη σύσταση των γευμάτων, η διατροφολόγος εξήγησε πως η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογόνο δράση, δηλαδή αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, επομένως καλό είναι να την περιορίσουμε τις ημέρες με πολύ ζέστη. Αντί για βαριά γεύματα με κρέας, προτείνει ελαφριά πιάτα όπως πατατοσαλάτα ή γεμιστά, δηλαδή γεύματα βασισμένα σε υδατάνθρακες με λίγο λίπος, που προκαλούν λιγότερη θερμογένεση. Επίσης, το ψάρι και τα θαλασσινά, ιδιαίτερα αν είναι ψητά και όχι τηγανητά, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή με χαμηλές θερμίδες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενυδάτωση, προτείνοντας κατανάλωση αρκετού νερού – περίπου 2,5 λίτρα ημερησίως για άντρες και γυναίκες – και αποφυγή ανθρακούχων ποτών και καφεΐνης, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.
Όσον αφορά τις γρήγορες δίαιτες, η Χριστίνα Μπαλαμώτη τόνισε πως αυτές οδηγούν κυρίως σε απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών, όχι λίπους. Η γρήγορη απώλεια βάρους μειώνει τον μεταβολισμό, αφού ο μυϊκός ιστός είναι αυτός που τον υποστηρίζει. Έτσι, μετά το τέλος της δίαιτας υπάρχει κίνδυνος να ξαναπάρουμε βάρος πιο εύκολα. Συνεπώς, τέτοιες δίαιτες δεν είναι βιώσιμες και δεν προσφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τέλος, η διατροφολόγος συμβούλευσε να διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες χωρίς να αποκλείουμε καμία, αποφεύγοντας ακραίες δίαιτες όπως η αποκλειστική χορτοφαγία, κρεατοφαγία ή κετογονική δίαιτα, ώστε να διατηρούμε τον οργανισμό μας υγιή και ανθεκτικό στις δυσκολίες του καύσωνα.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις