Οι ελιές, σύμβολο της ελληνικής γης και βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αποτελεί εδώ και αιώνες πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών και οφέλη για την υγεία. Εκτός από το ελαιόλαδο, που φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι ελιές, από μόνες τους, προσφέρουν πλήθος οφελών για τον οργανισμό.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη της ελιάς για την υγεία μας.

Αρχικά, πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως ελαϊκό οξύ, οι ελιές συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα “κακά” (LDL) και αυξάνοντας τα “καλά” (HDL) λιπαρά. Η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαϊκού οξέος θωρακίζει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο.

Επιπλέον, οι ελιές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Η βιταμίνη Ε, που περιέχουν σε αφθονία, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος.

Πλούσιες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, οι ελιές συμβάλλουν στην υγεία των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ωστόσο, καθιστά απαραίτητη την κατανάλωσή τους με μέτρο, ιδιαίτερα για άτομα με υπέρταση.

Τέλος, ενσωματώνοντας τις ελιές στη διατροφή σας, είτε ως σνακ, είτε ως συστατικό σε σαλάτες, σάλτσες ή άλλα πιάτα, απολαμβάνετε όχι μόνο μια γευστική εμπειρία, αλλά και μια θωράκιση για την υγεία σας.

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτες εικόνες: Αυτοκίνητο τούμπαρε στα Καμίνια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ: Στη Θεσσαλία μεταβαίνει ο Βασίλης Κικίλιας – Στο «κόκκινο» έξι περιοχές

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις