Αγωνία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τον θανατηφόρο μύκητα Candida Auris, τον οποίο ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας χαρακτήρισε ως “τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα μετά τον κορονοϊό.
Όπως δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, έξι στους 10 ασθενείς στο εξωτερικό πεθαίνουν, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
“Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει” σημείωσε η κυρία Παγώνη και εξήγησε:
“Δεν έχω στοιχεία για συγκεκριμένα νοσοκομεία. Δεν έχει σημασία σε ποιο νοσοκομείο είναι το στέλεχος, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο στέλεχος, αλλά αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίηση ώστε ο ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά”.
“Έχει μεγάλη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστό. Στο εξωτερικό το ποσοστό είναι στους 6 στους 10” τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Τι είναι η Candida Auris
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η Candida auris είναι ζυμομύκητας που για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris= αυτί στα
λατινικά).
Η δυνατότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011 όταν απομονώθηκε από το αίμα 3 ασθενών με σηψαιμία στη Ν. Κορέα. Από τότε στελέχη της Candida auris απομονώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία, τόσο ως σποραδικά περιστατικά ή από νοσοκομειακές επιδημίες, και κυρίως ως αποικισμός του γαστρεντερικού
συστήματος ασθενών νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.
Η διεξαγωγή της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των δειγμάτων Candida auris από χώρες στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής
οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διαφορετικά στελέχη Candida auris εμφανίστηκαν και διασπάρθηκαν σε πολλές περιοχές παγκοσμίως την ίδια σχεδόν περίοδο.
Στη χώρα μας από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αναφορικά με στελέχη Candida spp. από διεισδυτικές λοιμώξεις (καντινταιμίες) που έχουν αποσταλεί από διάφορα νοσοκομεία πανελλαδικά για έλεγχο ταυτοποίησης και ευαισθησίας, δεν έχουν απομονωθεί ούτε πολυανθεκτικά στελέχη Candida spp., αλλά ούτε και στελέχη Candida auris.
Αποκάλυψη για το Moskva – Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ στη βύθιση του “στολιδιού” του ρωσικού στόλου
Κατάθεση ψυχής από τον Στέφανο Κορκολή – Η περιπέτεια με τον καρκίνο και τα δύο διαζύγια
Ο Αρκάς… δείχνει τον “δρόμο” – Έτσι θα εξοικονομήσουμε ενέργεια (pic)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"