Candida αuris: Στον επόμενο μεγάλο κίνδυνο που θα υπάρξει μετά το τέλος της πανδημίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, εκπέμποντας “καμπανάκι κινδύνου” για τα “επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα“, όπως τα χαρακτήρισε που είναι τα “πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία“.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, ο κ. Σύψας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Candida auris, το οποίο είναι ένα μικρόβιο που στοίχιζε ζωές και πριν τον κορονοϊό, κάτι επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκαλώντας “έκρηξη”, όπως είπε χαρακτηριστικά, διότι αυτοί που αντιμετώπιζαν αυτού του είδους τα προβλήματα σταμάτησαν γιατί έπρεπε να ασχοληθούν μόνο με την πανδημία.

“Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολυανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών“, είπε αρχικά.

Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι γιατροί που ήταν στον έλεγχο των λοιμώξεων πήγαν στις μονάδες Covid-19“, προσέθεσε.

Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας“, συμπλήρωσε.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Σύψα τα πολυανθεκτικά μικρόβια συνέβαλαν ώστε στη χώρα μας να είναι αυξημένοι οι θάνατοι από τον κορονοϊό και ειδικά για το Candida auris, ανέφερε πως αυτό το μικρόβιο, έχει αντοχή στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται και εκτίμησε ότι το πρώτο αίτιο θανάτου θα είναι οι λοιμώξεις από αυτά τα μικρόβια.

Μάλιστα έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου, σημειώνοντας πως η πολιτεία θα πρέπει να ενεργήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς είναι πολύ σοβαρό και έφερε σαν παράδειγμα το εξωτερικό όπου ξηλώθηκε ολόκληρη ΜΕΘ, για να εκριζωθεί το μικρόβιο.

Τι είναι το Candida auris

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η Candida auris είναι ζυμομύκητας που για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris= αυτί στα
λατινικά).

Η δυνατότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011 όταν απομονώθηκε από το αίμα 3 ασθενών με σηψαιμία στη Ν. Κορέα. Από τότε στελέχη της Candida auris απομονώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία, τόσο ως σποραδικά περιστατικά ή από νοσοκομειακές επιδημίες, και κυρίως ως αποικισμός του γαστρεντερικού
συστήματος ασθενών νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Η διεξαγωγή της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των δειγμάτων Candida auris από χώρες στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής
οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διαφορετικά στελέχη Candida auris εμφανίστηκαν και διασπάρθηκαν σε πολλές περιοχές παγκοσμίως την ίδια σχεδόν περίοδο.

Στη χώρα μας από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αναφορικά με στελέχη Candida spp. από διεισδυτικές λοιμώξεις (καντινταιμίες) που έχουν αποσταλεί από διάφορα νοσοκομεία πανελλαδικά για έλεγχο ταυτοποίησης και ευαισθησίας, δεν έχουν απομονωθεί ούτε πολυανθεκτικά στελέχη Candida spp., αλλά ούτε και στελέχη Candida auris.

Γιατί αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία:

  1. Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
  2. Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
  3. Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η Candida auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
  4. Το CDC θεωρεί την Candida auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν τραβάει επικίνδυνα το σχοινί – Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στο Καλίνινγκραντ

“Απόβαση” ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς – “Σαρωτικοί” έλεγχοι και αυστηρά πρόστιμα

Τι αποκάλυψε ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος μετά την καταγγελία για βιασμό σε βάρος του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις