Τεχνολογία: Βρισκόμαστε στο 2022, έχοντας αφήσει πίσω μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Διαγνωστικά τεστ, έλεγχοι, ψηφιακά πιστοποιητικά αλλά και ψηφιακή ταυτότητα, νέες έννοιες που μπήκαν στη ζωή μας και την άλλαξαν. Παράλληλα, η τεχνολογία, παρ΄όλη την επέλαση της πανδημίας, εξελίσσεται συνεχώς και φέρνει νέα δεδομένα.

Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Το 2022 αναμένεται να είναι μια δύσκολη, αλλά και ενδιαφέρουσα χρονιά.

Στο τεχνολογικό συνέδριο Web Summit που έγινε στη Λισαβόνα τον Νοέμβριο του 2021, επιστήμονες έκαναν μια χαρτογράφηση του πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2022., την οποια παρουσίασε το ertnews.gr.

Ο ρόλος των δεδομένων στο διαδίκτυο

Βασικός ομιλητής ήταν η Φράνσις Χόιγκεν, πρώην στέλεχος του Facebook, που έκανε αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργεί η πλατφόρμα.

“Είμαστε σε μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Υπάρχουν και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και το Twitter.  Η Google έχει ανθρώπους που αναλύουν τα δεδομένα κάθε μέρα. Πολλοί κάνoυν εργασίες πάνω σε αυτά και γίνεται μεγάλη δημόσια συζήτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.  Το Twitter κάνει το ίδιο πράγμα, έχoυν μία συνεχή ροή δεδομένων που παρακολουθούν. Ένας σοκαριστικά μεγάλος αριθμός  πληροφοριών από το Facebook απεικονίζονται στη ροή δεδομένων του Twitter.  Αυτό είναι κόκκινη σημαία. Είναι παραπλανητικό αυτό που λένε για τυχαία διαλογή,  ότι διαλέγω ένα θέμα και κάνω τυχαία αναζήτηση. Πιστεύω στη δύναμη των αρχείων και της καταγραφής και θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν υπεύθυνες επιλογές. Όπως με βοήθησε η μητέρα μου να γράψω στην κατάθεσή μου (στη Γερουσία), κάθε άνθρωπος δικαιούται την αξιοπρέπεια της αλήθειας”.

Η Χόιγκεν, η οποία κάλεσε μάλιστα τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αποσυρθεί από την ηγεσία του Facebook, επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο των social media στο δημόσιο διάλογο και το αν συνιστούν υπό ορισμένες συνθήκες, απειλή για τη δημοκρατία.

Επί του θέματος μίλησε η καθηγήτρια Debora Archer  από το NYU School of Law.

“Νομίζω ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Απαιτείται να έχουμε την προσοχή μας και να την προστατεύουμε. Αν το δικαίωμα της ψήφου θεωρείται το θεμέλιο της δημοκρατίας, τότε η δημοκρατία καταρρέει το θεμέλιο αυτό καταρρέει.

“Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στη συμμετοχή μας στη δημοκρατία είναι επικίνδυνα καθώς αντιπροσωπεύουν τις προθέσεις κάποιων ανθρώπων να μείνουν στην εξουσία για πάντα. Και επιτρέπουν την πρόσβαση σε άλλους μόνο όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πει ότι η λευκή ανωτερότητα στις ΗΠΑ είναι εκτός ελέγχου. Η δημοκρατία αποτελεί απειλή για τη λεύκη ανωτερότητα και για αυτό το λόγο και εκείνη είναι απειλή για τη δημοκρατία μας.  Παλαιότερα πιστεύαμε ότι το μοναδικό ζήτημα ήταν να έχουν πρόσβαση εκείνοι που βρίσκονται στο περιθώριο: μαύροι,  άνθρωποι αλλού χρώματος, αλλά τώρα το ζητούμενο είναι να δώσουμε πρόσβαση στη δημοκρατία σε όλους”, τόνισε.

Από τη μεριά του, ο David Simas, CEO του Obama Foundation, δεν έχει την ίδια άποψη.

“Δίχως να παραβλέψω τις προκλήσεις που όλοι βλέπουμε, πριν από δύο ημέρες στην κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια η συμμετοχή όλων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν πριν από 2 χρόνια. Oι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 100 χρόνια. Η συμμετοχή στις εκλογές του 2020 ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία 100 χρόνια.

Από την προσωπική οπτική, από την οπτική του ψηφοφόρου μεγάλο μέρος αυτής της συμμετοχής ήταν εξαιτίας του θυμού και της οργής, αλλά από την άλλη πλευρά κοιτώντας περιοχές όπως η Βιρτζίνια, άνθρωποι από την αριστερά και τη δεξιά καταγράφουν τη συμμετοχή όπως θα έπρεπε να κάνουν δουλεύοντας πάνω στις δημοσκοπήσεις και στη μετάβαση της εξουσίας, βλέπουμε λοιπόν, ότι θεσμοί έχουν κρατήσει την ισχύ τους, όπως έπρεπε να γίνει”.

Ο μεγάλος κίνδυνος αλλά και το στοίχημα για το 2022

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βέβαια είναι ο κορονοϊός. Για το θέμα μίλησε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, Dorry Segev.

“Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι αν όλοι φορούσαν μάσκες και όλοι έκαναν το εμβόλιο, σε ένα μήνα θα το είχαμε εξαφανίσει.  Και αυτό μπορούσε να γίνει πριν από ένα χρόνο,  πριν από 6 μήνες,  μπορεί να γίνει σήμερα ή ακόμη και σε τρεις μήνες από τώρα. Αν το 100% των ανθρώπων ακολουθούσε το κοινωνικό συμβόλαιο της υγείας θα είχε τελειώσει“.

“Δεν θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις ανοησίες.  Όντας στην πρώτη γραμμή ιατρικά,  αλλά και στην έρευνα ως επιδημιολόγος είναι απογοητευτικό, εξοργιστικό, αλλά και από την άλλη μας κάνει να αναρωτιόμαστε,  πώς συνέβη;

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο ενάντιοι στα μέτρα Δημόσιας Υγείας και θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Φροντίζω ασθενείς για μεταμόσχευση  και για να μπεις σε μία λίστα μεταμόσχευσης πρέπει να περάσεις από 15 διαφορετικές ιατρικές εξετάσεις,  καμία από τις οποίες δεν είναι ευχάριστες. Πρέπει να κάνεις μία σειρά από εμβόλια, τα οποία όλα είναι υποχρεωτικά.

Δεν υπήρξε ποτέ ένα κίνημα ενάντια σε αυτό. Από τη στιγμή όμως που προσθέσεις το εμβολιο κατα του κορονοϊού στη λίστα,  πολλοί είναι αυτοί που χάνουν το μυαλό τους. Και είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι κάτι κάναμε πολύ λάθος. Πολιτικοποιήσαμε τη δημόσια υγεία, δημιουργήσαμε με κάποιο τρόπο μέσα από περίεργα μηνύματα, μέσα από έχθρα, δημιουργήσαμε ένα πολύ άγριο και ισχυρό κίνημα, το οποίο θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κινηθεί ενάντια στα μέτρα δημόσιας υγιεινής.  Και είναι παράξενο πώς το καταφέραμε αυτό αλλά το καταφέραμε”, τόνισε.

Η τηλεργασία είναι το μέλλον

Για ένα “υβριδικό μέλλον” μίλησε η συνιδρύτρια της Branch, Mada Seghete, στο οποίο η τηλερασία θα κυριαρχεί.

“Νομίζω ότι το μέλλον είναι υβριδικό. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που παίρνεις όταν είσαι σε ένα γραφείο με ανθρώπους 2-3 φορές την εβδομάδα και αυτό δεν νομίζω ότι θα φύγει. Συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι θα υπάρχουν εταιρείες που θα είναι ολοκληρωτικά σε τηλεργασία. Θα είναι περισσότερες από ότι πριν, υπάρχει πάρα πολύ τεχνολογία που το επιτρέπει πλέον, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που τους λείπει η ανθρώπινη επαφή και νομίζω ότι η πλειοψηφία των εταιρειών θα είναι σε υβριδική μορφή”.

“Η νευροτεχνολογία ήρθε για να μείνει”

Για ένα μέλλον που θυμίζει science fiction μίλησε η  Άνα Μαικίς της Neuroelectrics, με τον ανθρώπινο εγκέφαλο να είναι στο επίκεντρο των ερευνών.

“Νομίζω ότι το μέλλον μοιάζει περισσότερο με επιστημονική φαντασία από όσο νομίζουμε. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερο από ότι νομίζουμε αυτό που ονομάζεται νευρωνικοί δίδυμοι, ψηφιακά αντίγραφα του εγκεφάλου  στο νέφος.  Εταιρείες σαν και εμάς θα μπορούν να εξατομικεύσουν τις θεραπείες. Χτίζουμε λοιπόν αυτά τα κλειστά κυκλώματα  μοντελοποίησης των εγκεφάλων  όπου οι άνθρωποι στο σπίτι θα μπορούν να συγκεντρώνουν τα δεδομένα του εγκεφάλου τους  και θα έχουν εξατομικευμένες θεραπείες σε έναν διαρκή κύκλο. Θα μάθουμε περισσότερα για τον εγκέφαλο από όσα γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια επειδή η νευρο-τεχνολογία έχει έρθει για να μείνει. Αυτές οι νευρωνικές τεχνολογίες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο άνθρωπος και θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή μας. Νομίζω ότι μπαίνουμε στην εποχή του εγκεφάλου”, είπε.

Τώρα η φαντασία είναι το μόνο όριο

Όπως όλα δείχνουν, αφήνουμε σιγά σιγά την εποχή του ρεαλισμού και μπαίνουμε στην εποχή της φαντασίας.

Ο γνωστός μουσικός Ζαν Μισέλ Ζαρ περιέγραψε με “γλαφυρά χρώματα” τη νέα εποχή και τις δυναντότητες που μπορεί να δώσει σε έναν καλλιτέχνη η εικονική πραγματικότητα.


“Όλοι οι παλιοί κανόνες δεν ισχύουν πια. Γιατί τώρα η φαντασία είναι το μόνο όριο. Δεν υπάρχουν πια φυσικοί περιορισμοί. Δεν υπάρχει βαρύτητα και κανένας κανόνας δεν έχει γραφτεί σε πέτρα. Ως καλλιτέχνης είναι εκπληκτικό να μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη νέα τεχνολογία για να δημιουργήσω φανταστικά περιβάλλοντα, τα οποία προέρχονται απευθείας από τη φαντασία μου. Η φαντασία είναι το όριο. Κάθε λεπτομέρεια της παράστασης, όπως ο σχεδιασμός του ήχου, ο φωτισμός, ακόμα και το πώς φαίνομαι μπορεί να αλλάξει
και να επανακαθοριστεί και αντί να σκέφτομαι πώς θα σχεδιάσω το σκηνικό ονειρεύομαι
νέους κόσμους, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν το όραμα μου”
, περιέγραψε.

Όπως όλα δείχνουν, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα, με νέες δυνατότητες και νέους θαυμαστούς κόσμους που ανοίγονται μπροστά μας, με το μεγάλο στοίχημα ωστόσο να είναι η ισορροπία μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, αλλά και της διασφάλισης της ιδιωτικότητας, ενός αγαθού που κατά κανέναν τρόπο δεν πρέπει να παραβιάζεται.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις