Καραμολέγκος: Το παξιμάδι αποτελεί από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα, σήμα κατατεθέν της ελληνικής, μεσογειακής διατροφής. Προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία και, πλέον, διαθέσιμο σε διάφορα είδη, έχει κατακτήσει σήμερα ακόμα και την gourmet κουζίνα, καθώς παίζει έναν ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στην ελληνική γαστρονομία, αποτελώντας έμπνευση για ιδιαίτερες, γευστικές δημιουργίες.

Ποια τα οφέλη και η διατροφική αξία του παξιμαδιού
Ένας από τους λόγους που το παξιμάδι κυριαρχεί στη διατροφή, εδώ και αιώνες, είναι η υψηλή θρεπτική του αξία και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Είναι πλούσιο σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά, ενώ η δυνατότητά του να παρασκευαστεί με αγνά υλικά, χωρίς επεξεργασία, κάνει την διατροφική του αξία ακόμα μεγαλύτερη.
Οι αρτοποιοί σήμερα παρασκευάζουν πολλά και διαφορετικά είδη παξιμαδιών και το κάθε ένα από αυτά, ανάλογα τη διαδικασία παραγωγής και την επεξεργασία της πρώτης ύλης, μπορεί να αποτελέσει πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών που είναι πολύτιμα για την υγεία του οργανισμού μας.

Παξιμάδι: η επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας!
Το παξιμάδι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους όλες τις ώρες της ημέρας και να συνδυαστεί με “καλές” τροφές για τον οργανισμό, πράγμα που καθιστά την αξία του ακόμα πιο σημαντική.
Πρώτον, το παξιμάδι μπορεί να είναι η βάση για ένα δυναμωτικό πρωινό. Πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες θα μας δώσει ενέργεια για να είμαστε δραστήριοι όλη την ημέρα.
Ακόμα, είναι εύκολη και πρακτική λύση για σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα μας, το οποίο θα μας χορτάσει και παράλληλα θα μας δώσει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Επιπλέον, μπορεί με λίγα υλικά να αποτελέσει ένα πλήρες μεσημεριανό που θα καλύπτει την απαραίτητη ποσότητα πρόσληψης λιπαρών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων που απαιτούνται, ενώ τέλος, με τους σωστούς συνδυασμούς μπορούμε να φτιάξουμε με παξιμάδι ένα ελαφρύ και νόστιμο, βραδινό γεύμα, το οποίο θα είναι εύκολο στην πέψη του.
Η μάρκα Καραμολέγκος, στοχεύοντας πάντα να προσφέρει σε όλους μας μία ευρεία γκάμα ποιοτικών προϊόντων, έχει εισάγει στο χαρτοφυλάκιό της τη σειρά “Παξαμάς”. Ο Μανώλης Καραμολέγκος, γεννημένος στις Κυκλάδες, έμαθε τα μυστικά της αρτοποιίας από τον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, ταξίδεψε σε πολλές γωνιές της Ελλάδας, γεύτηκε τον αυθεντικό Παξαμά και τον έφερε στο τραπέζι μας, διατηρώντας τη γνήσια γεύση του παραδοσιακού παξιμαδιού από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Ποια είναι η ιστορία του Παξαμά και από πού πήρε το όνομά του
Η σειρά έχει πάρει το όνομά της από τον Λόγιο Πάξαμο από τη Βοιωτία. Κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ ο “σοφός” Πάξαμος πρότεινε να ψήνεται το ψωμί δύο φορές (άρτος διπυρίτης), έτσι ώστε να αποβάλλονται όλα τα υγρά του και το νερό, για να είναι δυνατή η μακροχρόνια διατήρησή του.
Έτσι, πρώτον, αποτέλεσε μια εναλλακτική του ψωμιού για τις κατώτερες τάξεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να το αγοράσουν και από την άλλη συντρόφεψε και αποτέλεσε τροφή για όσους δούλευαν μακριά από τα σπίτια τους, σε δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν οι ναυτικοί και οι ταξιδιώτες. Προς τιμή του εφευρέτη, του Παξαμά, το αρτοπαρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε “παξαμάς”, “παξιμάτιον”, “παξιμάδιον”, “παξαμίδα”.

Η σειρά “Παξαμάς” περιλαμβάνει 10 διαφορετικά, μοναδικά σε γεύση και ποιότητα είδη παξιμαδιών, τα οποία καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση:
– Ο Παξαμάς με 100% κρητικό χαρούπι ολικής άλεσης και ο Παξαμάς με 100% αλεύρι Ζέας, αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις διατροφής, συνδυάζονται απολαυστικά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές και έχουν υψηλή διατροφική αξία.
Το νεότερο μέλος της οικογένειας του Παξαμά, ο Παξαμάς με χαρούπι, χαρουπόμελο και πετιμέζι, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες.
Από την άλλη, ο Παξαμάς Ζέας αποτελεί ένα αγαπημένο προϊόν, μοναδικό στην ελληνική αγορά, όπως και ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς τα άλευρα ζέας αλέθονται σε πετρόμυλο, με αποτέλεσμα να διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
-Ο κρίθινος Παξαμάς, ο Παξαμάς σίκαλης και η κριθοκουλούρα, με αλεύρι ολικής άλεσης, ταιριάζουν με όλα και είναι ιδανική επιλογή για τους φαν των παραδοσιακών γεύσεων. Μάλιστα, η κριθαροκουλούρα και ο Κρίθινος Παξαμάς είναι διαθέσιμα και σε μεγαλύτερη συσκευασία, για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση.
-Ο Παξαμάς λαδιού και ο Παξαμάς λαδιού ολικής άλεσης, έχουν πλούσια γεύση, καταναλώνονται ακόμα και σκέτα, είναι αφράτα, αποτελούν τέλεια ιδέα για σνακ και επίσης μας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου.
-Τέλος, ο κρίθινος Παξαμάς χωρίς πρόσθετο αλάτι δεν χάνει σε γεύση και είναι ιδανικός για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να περιορίσουν το αλάτι στα γεύματα τους.
Εσύ, ποιον θα δοκιμάσεις;
Ρώσοι κοσμοναύτες έκαναν διαστημικό “περίπατο” για επτά ώρες! (vid)
Πέντε διάσημοι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους πριν προλάβουν να τα χαρούν (vids)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"