Τα τσουρέκια, τα κόκκινα αβγά και οι λαμπάδες είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα το Πάσχα, που διαδίδονται από γενιά σε γενιά. Κάθε φούρνος και ζαχαροπλαστείο έχει σε διάφορα σχήματα και γεύσεις, ωστόσο μπορούμε και μόνοι μας να τα φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι μας.

Διαβάστε παρακάτω τα υλικά που θα χρειαστείτε για τα πιο εύκολα και νόστιμα τσουρέκια:

ΥΛΙΚΑ

325γρ. αλεύρι σκληρό

20γρ. μαγιά

90γρ. ζάχαρη

80γρ. βούτυρο αγελάδος

60ml γάλα

50ml νερό

ξύσμα από ½ πορτοκάλι

1 αβγό

2γρ. μαχλέπι

1½γρ. αλάτι

1½γρ. μαστίχα

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

1 κόκκινο, πασχαλινό αβγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ για να το χτυπήσουμε με το μίξερ.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μικρό μπολ και τις χτυπάμε με τον πλάστη για να λιώσουν καλά.

Στη συνέχεια βάζουμε τη μαστίχα, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε στους 30 βαθμούς και έπειτα τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το αλεύρι.

Χτυπάμε με το μίξερ όλα τα υλικά για 7 με 10 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα μέχρι το μίγμα να μην κολλάει στο μπολ και να ξεκολλάει.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την βγάζουμε από το μπολ, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγουμε σχηματίζοντας μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά στην άκρη.

Έπειτα τα ανοίγουμε λίγο ακόμα με τον πλάστη ή το χέρι και πλέκουμε τα δύο μπαστούνια σε σχέδιο πλεξούδας.

Ενώνουμε τις άκρες από τις πλεξούδες για να σχηματίσουμε ένα τσουρέκι στρογγυλό και μετά το βάζουμε σε ταψί αφού πρώτα τοποθετήσουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί.

Τοποθετούμε στο κέντρο του τσουρεκιού το κόκκινο αβγό και το βάζουμε στο φούρνο στους 35 βαθμούς και το αφήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Τέλος, το αλείφουμε με αβγό και το ψήνουμε ξανά στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου στους 140 βαθμούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μετά τη νύχτα χάους στα Εξάρχεια – “Βλέπουν” οργανωμένο σχέδιο… μπαχαλοποίησης

Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις