Σαν σήμερα, το φθινόπωρο του 1954, στις 11 Σεπτεμβρίου η σπουδαία, Ελληνίδα ηθοποιός, Μαρίκα Κοτοπούλη, πεθαίνει ξαφνικά μετά από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 67 ετών.

Πάμε να θυμηθούμε παρακάτω 10 σημαντικά πράγματα από τη συναρπαστική ζωή, της μεγαλύτερης ίσως Ελληνίδας “θεατρίνας” – έτσι ήθελε να την αποκαλούν.

Δέκα πράγματα για τη Μαρίκα Κοτοπούλη

1. Η Μαρίκα Κοτοπούλη γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1887 από γονείς που ήταν επίσης ηθοποιοί ενώ είχε και τρεις αδερφές.

2. Ήρθε στον κόσμο σχεδόν κυριολεκτικά πάνω στην σκηνή, αφού η μητέρα της έπαιζε σε παράσταση την ώρα που την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού.

3. Σε ηλικία έξι ετών έπαιξε τον πρώτο της ρόλο. Αυτόν μιας μικρής μαθήτριας στην πρώτη ελληνική επιθεώρηση με τίτλο “Λίγ΄απ’όλα” των Μίκιου Λάμπρου και Λάμπου Αστέρη ενώ μέχρι τα δέκα της χρόνια είχε υποδυθεί αρκετούς ακόμα ρόλους από σπουδαία θεατρικά έργα.

4. Η Μαρίκα Κοτοπούλη δεν πήγε ποτέ δημοτικό και έμαθε να διαβάζει μόνη της.

5. Το 1897 ξεκινά να κάνει θεατρικές εμφανίσεις μαζί με τον θίασο των γονιών της, ενώ το 1902 ξεκίνησε να εργάζεται στην “Νέα Σκηνή” του Χρηστομάνου. Ωστόσο γρήγορα αποχώρησε για να ενταχθεί στην ομάδα ηθοποιών του νεοσύστατου “Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών”.

6. H καριέρα της ως θιασάρχης ξεκίνησε το 1908, όταν έφτιαξε θίασο μαζί με τον κωμικό Σαγιώρ και μαζί ανέβασαν μια σειρά από θεατρικά έργα γνωστών συγγραφέων όπως ο Μπράκο, ο Δεληκατερίνης και ο Ξενόπουλος.

7. Το 1908 και ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη, η Μαρίκα Κοτοπούλη γνώρισε το μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον πολιτικό Ίωνα Δραγούμη με τον οποίο είχε σχέση μέχρι και το 1920, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που ο τελευταίος δολοφονήθηκε από υποστηρικτές του Ελευθερίου Βενιζέλου.

8. Το 1933 έπαιξε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο όπου συμμετείχε στην ελληνοτουρκική συμπαραγωγή “Ο κακός δρόμος”. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ερτογρούλ Μουχσίν και το σενάριο έγραψε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη η Μαρίκα Κοτοπούλη.

9. Το 1939 ίδρυσε το θέατρο της στο κέντρο της Αθήνας, το γνωστό σε όλους και επιβλητικό “Ρεξ” στην οδό Πανεπιστημίου.

10. Το 1946 διορίστηκε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο μετονομάστηκε σε Βασιλικό Θέατρο. Λίγο αργότερα, ερμήνευσε το ρόλο της Κλυταιμνήστρας στις παραστάσεις της “Ορέστειας” του Αισχύλου που πραγματοποιήθηκαν το 1949 στο Ηρώδειο. Τότε τιμήθηκε και με το ανώτατο παράσημο της χώρας από τον βασιλιά Παύλο. Τον ίδιο χρόνο αποσύρθηκε από το “τιμόνι” του θιάσου και υπεύθυνο άφησε τον ανιψιό της Δημήτρη. Η ίδια από εκείνη τη χρονιά και μετά περιορίστηκε σε λίγες και έκτακτες εμφανίσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Ασυγκράτητοι για τα νοκ άουτ οι Αντετοκούνμπο – “Επόμενη στάση Βερολίνο”

“Queen Consort”, αυτός είναι ο τίτλος που έδωσε στην Καμίλα η βασίλισσα Ελισάβετ – Από ερωμένη του Καρόλου, τώρα “βασιλική σύζυγος”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις