Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά την τοποθέτηση της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξάγεται στη Χαλκιδική προχώρησε σε ανακοινώσεις για τη βία στα Πανεπιστήμια.
Η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως θα υπάρξει αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες, για όσους φοιτητές συλλαμβάνονται μέσα στα ΑΕΙ για πράξεις βίας.
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη διαμήνυσε στους πρυτάνεις πως ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια, ενώ τους ανέφερε πως θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ενεργούν με τα εργαλεία που τους δίνουν οι νόμοι.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και ανομίας στα δημόσια Πανεπιστήμια στους Πρυτάνεις των δημοσίων Πανεπιστημίων, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική.
Μεταξύ των πιο κρίσιμων παρεμβάσεων είναι:
•Η υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο (2) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
•Αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
•Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
•Υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης – έως το τέλος Ιουλίου – όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή.
•Άμεση κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών.
•Δημιουργία Παρατηρητηρίου Φαινομένων Βίας στο ΥΠΑΙΘΑ.
•Πλήρης στελέχωση και ενεργοποίηση της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
•Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου, κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα, έως το τέλος του 2025. Επίσης, εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
•Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών και προθεσμιών για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις οργανωμένων περιστατικών βίας.
•Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στη Δ.Ο.Υ.
Παράλληλα, αναμένεται, σύντομα στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση για τους φοιτητές που είναι ανενεργοί, με ευνοϊκή αντιμετώπιση για τους εργαζόμενους φοιτητές, τα Άτομα με Αναπηρία και εκείνους με αθλητικές υποχρεώσεις.
Η Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι αυξήθηκε κατά:
117% η χρηματοδότηση των ΑΕΙ της χώρας, από το 2019 έως και το 2025, και από τα 665 εκατ. ευρώ (665.788.000,00), το συνολικό ποσό ανήλθε στο 1,4 δις ευρώ (1.446.897.081,00) .
22% η συμμετοχή της χρηματοδότησης της Γ΄θμιας εκπαίδευσης για το σύνολο του ΥΠΑΙΘΑ από το 12% που ήταν το 2019.
19,5% η χρηματοδότηση (από ΠΔΕ και από τον τακτικό προϋπολογισμό) για το σύνολο του ΥΠΑΙΘΑ το 2025 από το 2019, φθάνοντας τα 6,6 δις ευρώ (6.606.000.000,00), από τα 5,5 δις ευρώ (5.527.000.000,00).
53% η χρηματοδότηση του συνόλου των λειτουργικών δαπανών για τη σίτιση των ΑΕΙ και του Στεγαστικού Επιδόματος και από 876 εκατ. ευρώ (876.184.329) το διάστημα 2015-2019 έφθασαν το 1,3 δις ευρώ (1.343.046.075).
138% η χρηματοδότηση του Στεγαστικού Επιδόματος την περίοδο 2019-2025 φθάνοντας στα 315 εκατ. ευρώ (315.658.500) σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019 που ήταν 132 εκατ. ευρώ (132.242.580).
Τέλος, η Υπουργός, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για έκτακτη επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ με αναγκαία εκτίμηση των αναγκών των Ιδρυμάτων.
Ζαχαράκη: Οι τρεις άξονες του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανομίας στα Πανεπιστήμια
Για το πρόβλημα της ανομίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια μίλησε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αναλύοντας το σχέδιο που έχει στα “σκαριά” το υπουργείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αρχικά, η κ. Ζαχαράκη είπε: «Σήμερα θα γίνει η σύνοδος των πρυτάνεων και θα είμαι κι εγώ παρούσα, προκειμένου να ζητήσω να κλείσει το θέμα των σχεδίων ασφαλείας στα Πανεπιστήμια», συμπληρώνοντας πως από το 2021 έχουν δοθεί 10 εκ. ευρώ στους πρυτάνεις για τα σχέδια αυτά.
Η υπουργός τόνισε πως το σχέδιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στα Πανεπιστήμια, θα κινηθεί σε 3 βασικούς άξονες:
Πρόληψη μέσω ελεγχόμενης εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους
Αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, που θα μπορεί να φτάνει μέχρι και τη διαγραφή
Οι παραβάτες που θα προκαλούν φθορές, θα επιβαρύνονται και με το κόστος αποκατάστασης τους.
Η κυρία Ζαχαράκη, επεσήμανε πως μεμονωμένα περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων κι αυτό είναι κρίμα γιατί γίνεται καλή δουλειά κι αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις των φοιτητών μας όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά όπου διαπρέπουν.
Τέλος και μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε πως τα κονδύλια για τα δημόσια πανεπιστήμια, έχουν αυξηθεί κατά 116% από το 2019 έως και σήμερα.
Πάπας Λέων ΙΔ’: Το παρασκήνιο εκλογής του Αμερικανού Ρόμπερτ Πρέβοστ – Ποιοι τον στήριξαν
ΑΑΔΕ: Διετές “λουκέτο” σε πέντε πρατήρια καυσίμων – Πώς έγινε η επιχείρηση (Φωτογραφίες)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"