Την παραίτηση του από Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 4/3 ο Χρήστος Τριαντόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στον απόηχο του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για ενδεχόμενα αδικήματά του, σχετικά με όσα συνέβησαν τα πρώτα 24ωρα στον χώρο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, συζητείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε πως «από το 2019 όταν και μπήκαν στην πολιτική πορεία δεν φανταζόμουν πως θα ερχόταν αυτή η ημέρα που το όνομα μου θα απασχολούσε την Ολομέλεια της Βουλής για αυτή την τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη».
«Για εμένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Υποβάλω σήμερα την παραίτηση μου από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης» είπε στη συνέχεια ο Χρήστος Τριαντόπουλος για να προσθέσει: «Όλοι μας συγκλονιστήκαμε από την τραγωδία και ειδικά όσοι είχαμε φίλους και γνωστούς. Δεν θα καταλάβουμε ούτε στο ελάχιστον τον πόνο που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους».
Δείτε LIVE τη συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής
«Επέλεξα να σταθώ με σεβασμό και ήθος. Δεν τροφοδοτώ την παραφιλολογία και τη σεναριολογία. Επισκέφθηκα τη Λάρισα με κυβερνητικό κλιμάκιο λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, όπως ανακοινώθηκε. Συγκάλυψη μπροστά στα μάτια εκατοντάδων υπηρεσιακών παραγόντων και αρμοδίων. Συγκάλυψη μπροστά στις κάμερες όλων των ΜΜΕ, συγκάλυψη που το ίδιο το πόρισμα του ΕΔΟΣΑΑΜ πλήρως αποδήμησε. Ήμουν στην Αλόννησο με δεκάδες κατοίκους της περιοχής.
Κανείς από τους χούλιγκαν του πληκτρολογίου που επιθυμούν τον θάνατό μου δεν σέβονται τον πόνο των θυμάτων.
Η παρουσία μου στην περιοχή ήταν γνωστή από συνεντεύξεις και έγινε μετά τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος. Δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με αποφάσεις των επιχειρησιακά υπευθύνων. Οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις είχαν επίσης στόχο την σταδιακή αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής».
Ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι «το χαρτοφυλάκιο της αρμοδιότητάς μου ήταν και είναι η Κρατική Αρωγή» και πρόσθεσε «με αυτή την αρμοδιότητα βρέθηκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, αρχικά στην Λάρισα και μετά στον τόπο του συμβάντος». Αυτή, πρόσθεσε, ήταν «η πρώτη ενημέρωση που υπήρξε από τα ΜΜΕ πως μεταβαίνω στην Λάρισα, προκειμένου να συντονίσω τις ενέργειες για την κρατική βοήθεια και την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων» και κατέθεσε στα πρακτικά την σχετική ανακοίνωση.
Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι ενημερώθηκε για το τραγικό δυστύχημα όταν βρισκόταν στην Αλόννησο που είχε οργανώσει πολιτική συγκέντρωση. Στο νησί δε, παρέμεινα και την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος και το λέω αυτό γιατί έχουν ακουστεί πολλά ψέματα, ότι δήθεν ήμουν στο πεδίο από την πρώτη στιγμή, ψέματα ότι έλαβα μέρος στα συντονιστικά, στα ΣΧΟΠ και δίνοντας εντολές συγκάλυψης. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι ψέματα».
Για την πολιτική του στάση όλο αυτό το διάστημα που ακούγονται όλα αυτά εις βάρος του, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι «επέλεξα να σταθώ με σεβασμό και ήθος, να μην τροφοδοτώ την ατελείωτη παραφιλολογία και την αβάσιμη σεναριολογία κάποιων πολιτικών που εργαλειοποιούν τον πόνο. Επέλεξα να απαντώ, θεσμικά, στη Βουλή».
Ειδικότερα, ανέφερε ότι «επισκέφθηκα τη Λάρισα με κυβερνητικό κλιμάκιο λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Και δεν αναφέρομαι στα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν εκεί τις πρώτες ημέρες. Αναφέρομαι στο κυβερνητικό κλιμάκιο, όπως ανακοινώθηκε, που αποτελούνταν από τους γενικούς γραμματείς Μεταφορών, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υγείας, και Πολιτικής Προστασίας. Αυτή η παρουσία μου στο πεδίο, ημέρες μετά από τη στιγμή που συνέβη, με αυθαίρετες εικασίες σχετικά με τους λόγους της, χρησιμοποιείται -με πολιτική σκοπιμότητα- ως ένδειξη. Ως ένδειξη μιας υποτιθεμένης, στην πραγματικότητα ανύπαρκτης, “συγκάλυψης”. Υπονοείται, δε, ότι τα κυβερνητικά στελέχη δρούσαν με δόλο, προκειμένου να “συγκαλύψουν” απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες και ακαθόριστους ενόχους. Ή και δεν δρούσαν, αλλά δια της “ψυχικής συνδρομής” και της πολιτικής τους παρουσίας, παρείχαν -κατά το ΠΑΣΟΚ- “κάλυψη” σε αυτούς που ήθελαν να “συγκαλύψουν” ή να αλλοιώσουν εσκεμμένα, με δόλο, το πεδίο. Τι να “συγκαλύψουν, ποιους, και -κυρίως- γιατί; Άγνωστον».
Αναρωτήθηκε ποια «συγκάλυψη» θα μπορούσε να γίνει μπροστά στα μάτια εκατοντάδων υπηρεσιακών παραγόντων και αρμοδίων. Ποια «συγκάλυψη», «μπροστά στις κάμερες όλων των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονταν συνεχώς εκεί» σημειώνοντας ότι το αφήγημα της «συγκάλυψης», το αποδημεί, άλλωστε, «πλήρως ακόμα και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ» όπου σημείωνε ότι «στο σημείο 571, όπου αναγράφει ότι “η κυβέρνηση ήταν παρούσα στον τόπο του δυστυχήματος από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, με υπουργούς και γενικούς γραμματείς διαφόρων υπουργείων, αλλά όλοι λειτουργούσαν με ρόλο ‘παρατηρητή’, χωρίς κάποιος να ενεργεί με επίσημο τρόπο δίνοντας εντολές”» ενώ και «σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, σε συνέντευξή του έχει αναφέρει ότι “(…) δεν βρήκε η Επιτροπή κάποιον περίφημο κεντρικό σχεδιαστή ο οποίος διέταξε ένα ‘μπάζωμα’ ή να κρυφτούν στοιχεία (…)”, “(…) δεν υπάρχει κάποια κεντρική εντολή για το ‘μπάζωμα’ (…)”, και “(…) δεν βρήκα καμία ένδειξη πολιτικής παρέμβασης (για το ‘μπάζωμα’)” αλλά και στο πόρισμα, στο σημείο 568, αναγράφεται ότι η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει “ότι ο ανακριτής επέβλεπε την έρευνα και ότι οι όποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως ο τερματισμός της αναζήτησης ανθρώπινων λειψάνων και η μεταφορά των πάντων (everything) στο Κουλούρι, έγιναν υπό την προφορική έγκριση του ανακριτή”».
Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως «η παρουσία μου στην περιοχή ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή, με ενημερώσεις και συνεντεύξεις. Είναι γνωστό, επίσης, πως η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου έγινε μετά τις πρώτες ημέρες του δυστυχήματος. Συνεπώς, αυτό δεν είχε, και δεν θα μπορούσε εξ ορισμού να έχει, συμμετοχή σε συντονισμένες επιχειρησιακές αποφάσεις στο πεδίο του δυστυχήματος». Αυτές οι αποφάσεις, είπε, «ήταν αποκλειστικά έργο των επιχειρησιακών και υπηρεσιακών παραγόντων από την πρώτη στιγμή, διότι απλά αυτές είχαν ήδη ληφθεί και ξεκίνησαν να υλοποιούνται προτού το κλιμάκιο βρεθεί εκεί. Αποφάσεις και δράσεις που έγιναν σαφείς δημοσίως από την πρώτη ημέρα και είχαν μέλημα, εκτός από τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των παθόντων, και την σταδιακή αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής».
Μάλιστα, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι «όλοι ενημερώθηκαν από την ανακοίνωση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής την 1η Μαρτίου 2023, ώρες μετά το δυστύχημα, πως δρομολογούνται και οι ενέργειες για την «απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής». Άρα, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών και υπηρεσιακών αναγκών, οι παρεμβάσεις στον χώρο, οι εργασίες στο πεδίο, η δρομολόγηση της απελευθέρωσης της σιδηροδρομικής γραμμής, οι μεταφορές των στοιχείων, ξεκίνησαν και δρομολογήθηκαν μέρες πριν φτάσει το κυβερνητικό κλιμάκιο. Δηλαδή, οι χωματουργικές παρεμβάσεις και μεταφορές -όπως προκύπτει και από τη δικογραφία και τις καταθέσεις των εμπλεκομένων εργολάβων, που η ίδια η πρόταση επικαλείται- έγιναν τις ημέρες πριν την παρουσία του κλιμακίου» και αναρωτήθηκε «πώς, λοιπόν, αυτό ενεπλάκη ποινικώς στη λήψη αποφάσεων; Δια της απουσίας του;».
Ο κ. Τριαντόπουλος σχετικά με τις ανακοινώσεις του εκείνες τις ημέρες, είπε ότι αυτές ήταν «πάντα με βάση την ενημέρωση που είχα από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν υπεύθυνοι για αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιοποιήθηκαν από πλευράς μου μέσω δελτίων τύπου ή συνεντεύξεων, πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για την ταυτοποίηση των θανόντων, την εξέλιξη της υγείας των νοσηλευόμενων και την πορεία αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής» και σημείωσε πως «εάν αυτές οι δημοσιεύσεις δεν πέσουν θύμα κακόπιστης κοπτοραπτικής και διαστρέβλωσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αναφέρομαι για όλες ή πολλές πτυχές του έργου του κρατικού μηχανισμού εκείνες τις ημέρες. Δεν γίνεται να απομονώνονται επιλεκτικά τρεις λέξεις για να θρέψουν ένα φαντασιακό σενάριο και να αποκλείονται τρεις παράγραφοι. Όλες οι δηλώσεις μου είναι αναρτημένες στην προσωπική μου ιστοσελίδα από την πρώτη στιγμή…αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό προκύπτει και από όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει καταθέσει ότι του έδωσα εντολή για κάποια δόλια πράξη «συγκάλυψης», ότι τον παρεμπόδισα στο έργο του ή ότι του ζήτησα να συμπράξουμε για να «καλύψουμε» κάτι άγνωστο ή ότι του πρότεινα να παραβεί τις αρμοδιότητές του και να κάνει έκνομες ενέργειες ή ότι δεν τον απέτρεψα προς τούτο και επισήμανε ότι «δεν αναγράφεται πουθενά αλλού το όνομά μου, πέραν της αναφοράς ότι επισκέφθηκα το χώρο του δυστυχήματος».
Ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι έχει φτάσει μέχρι και να του αποδίδεται δόλος, παρόλο που αυτός «δεν εδράζεται σε γεγονότα, που δεν τεκμηριώνεται από αποδείξεις και που δεν συνάδει με τη λογική», αλλά αυτό «αποτελεί μια ακραία προσβολή για εμένα, ως πολιτικό, ως άνθρωπο, ως πατέρα».
«Δεν έχω τίποτα, ούτε να φοβηθώ, ούτε να κρύψω. Όσο δυσάρεστο και να είναι αυτό για εμένα και την οικογένειά μου, πρώτος θέλω να αναδειχθούν τα γεγονότα και η αλήθεια. Και να φανούν οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από αυτή την πρόταση. Είναι ξεκάθαρο, για όποιον το βλέπει αντικειμενικά, ότι όλο αυτό σήμερα σχετίζεται με ένα και μόνο πράγμα: την ιδιότητα μου ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό. Μια προσπάθεια να χτυπήσετε την κυβέρνηση μέσω εμού. Ξέρω ότι γνωρίζετε και κατανοείτε την αλήθεια. Ωστόσο, προτιμάτε να παραμένετε εγκλωβισμένοι στη μάταιη, όπως θα αποδειχθεί, επιδίωξη των κομμάτων σας να εργαλειοποιήσουν μια μεγάλη τραγωδία. Το ήθος μου, η πίστη μου στο δίκιο, στο καλό και την αλήθεια, η προσήλωσή μου στον ορθό λόγο, η αγάπη μου για την πατρίδα, μου επιβάλλει συνειδησιακά να σας ζητήσω -με πίστη στην ακεραιότητά σας- να υπερψηφίσετε την αβάσιμη και προσβλητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι με γαλούχησαν οι γονείς μου. Έτσι μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Καμία σκιά. Καμία λάσπη. Καμία σκευωρία. Μόνο αλήθεια και φως» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.
Φον ντερ Λάιεν: 800 δισ. ευρώ σε αμυντικές δαπάνες – Ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής
Νέα στοιχεία για το φρικτό τροχαίο στην Κατεχάκη: “Κανείς δεν φορούσε ζώνη”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"