Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και ενδεχόμενα αδικήματά του, σχετικά με όσα συνέβησαν τα πρώτα 24ωρα στον χώρο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, συζητείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες, η ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Η Νέα Δημοκρατία λέει “ναι” στη διενέργεια προανακριτικής “για να μην υπάρχει καμία σκιά”, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του κόμματος Λάκης Βασιλειάδης.

Ο ίδιος, πάντως, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως από τα στοιχεία της δικογραφίας, των ερευνών και του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν προκύπτει παράβαση καθήκοντος από τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδίδεται σε συστηματική απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας και ανέφερε ότι τα συλλαλητήρια και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων “εξαναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να ψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής όταν ένα χρόνο πριν εμπόδισε ακόμη και την κλήτευση του Χρήστου Τριαντόπουλου ως μάρτυρα στην Εξεταστική”.

Η κυρία Αποστολάκη έκανε λόγο για διπλό έγκλημα, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, ενώ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη “πολιτικά και ηθικά απονομιμοποιημένο”που θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός “εναντίον των αποφάσεων και μεθοδεύσεων του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι μαζικότερες διαδηλώσεις στην ιστορία του τόπου”.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε πως η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί με νομικά επιχειρήματα και υπογράμμισε πως “υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος που περιγράφεται στην πρόταση. Υπάρχουν όμως ενδείξεις και για τέλεση κακουργήματος για τις δαπάνες του μπαζώματος”.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για προμελετημένο έγκλημα στον βωμό του κέρδους του καπιταλισμού και υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ποινικών ευθυνών.

Ο Στέλιος Φωτόπουλος από την Ελληνική Λύση είπε ότι το “μπάζωμα αποτελεί την καρδιά της συγκάλυψης. Δεν είναι όμως το μόνο κομμάτι του παζλ”.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ζητώντας την παραίτησή της και την προκήρυξη εκλογών.

“Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη! Οι πολίτες μας δίνουν μονότονα πλέον μία εντολή. Βρείτε τα, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση! Και αυτή η εντολή έχει δοθεί ξεκάθαρα από τα πρωτοφανούς μαζικότητας συλλαλητήρια: Παραιτηθείτε εδώ και τώρα κύριε Μητσοτάκη! Η παραμονή σας στην κυβέρνηση είναι ανεπίτρεπτη. Η παρουσία σας στα κυβερνητικά έδρανα είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και την πάνδημη αντίδραση της κοινωνίας την 28η Φεβρουαρίου. Είστε απολύτως απονομιμοποιημένοι και κοινωνικά και ηθικά”.

Στο στόχαστρό του μπήκε κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. “Τολμάτε και είστε στην θέση σας ακόμα» είπε για να αναρωτηθεί εάν «οι βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν την προανακριτική είναι και αυτοί για τα μπάζα”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ αν και όπως είπε προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση επιπρόσθετων αδικημάτων.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι οι ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών δεν περιορίζονται στον Χρήστο Τριαντόπουλο, περιλαμβάνει και άλλα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Υποστήριξε δε ότι “είναι σοβαρές οι ευθύνες που πρωθυπουργού για τα ίδια αδικήματα που διώκεται ο κ. Τριαντόπουλος, παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη στην παρεμπόδιση της δικαιοσύνης”.

“Οι ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για τη συγκάλυψη, με το επιχείρημα από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, ότι η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί κατά το μέρος που τον αφορά. Βεβαίως, την ίδια στιγμή, και μετά το “κλείσιμο” της ανάκρισης, ολοένα νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως, που αφορούν και χειρισμούς που έγιναν τις πρώτες ώρες και ημέρες του εγκλήματος. Όμως στις ίδιες τις ποινικές ευθύνες του συγκεκριμένου στελέχους της κυβέρνησης, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, μπαίνει μόνο το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος” πρόσθεσε.

Αξίζει να υπενθυμίζουμε ότι προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης «717» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ (κατά των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή), και ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά των πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Χρ. Σπίρτζη).  Οι δύο αυτές προτάσεις είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Βουλή: Αύριο η προ ημερησίας και η πρόταση δυσπιστίας

Αύριο, Τετάρτη 5 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών».

Την ίδια μέρα, όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και το προσφάτως δημοσιευθέν πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε καλέσει «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία του καθώς, για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χρειάζονται 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) απαιτείται απόφαση της ολομέλειας της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Εφόσον συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, το πόρισμα της εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (άρθρο 84) προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ (η συζήτηση) δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς έγινε η τρομακτική καραμπόλα στην Κατεχάκη που κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία

Λαύριο: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση σπείρας διαρρηκτών – Χτυπούσαν κουδούνια και “άδειαζαν” σπίτια

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις