ΔΕΘ 2021: Αυστηρή προειδοποίηση για όσους εμπλέκονται σε παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων έστειλε οπ Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψή του στα περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σημασία της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την παραγωγικότητα.

“Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε το κόστος, να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές. Είχαμε δεσμευθεί πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Το κάνουμε πράξη. Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα ήδη στην αύξηση της τιμής του γάλατος. Σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να επιμείνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω να μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε”, ήταν τα λόγια του.

Ακολούθως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε δυο εξελιγμένα συστήματα για τον έλεγχο των τροφίμων και πιο ειδικά του γάλακτος, το Άρτεμις plus, που αφορά τους ελέγχους στα τρόφιμα, το έχει εξελίξει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με χρήση τεχνολογίας αιχμής και ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε 200 κτηνοτρόφους στην περιοχή της Ελασσόνας.

Το δεύτερο σύστημα αφορά την καλλιέργεια ρυζιού του Κώστα Κράβα σε οριζώνες της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως τόνισε ο κύριος Λιβανός, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η προστασία των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών.

“Προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που είναι ο ερευνητικός βραχίονας του Υπουργείου με την εθνική μας στρατηγική και ταυτόχρονα με τον ιδιωτικό τομέα. Το πρώτο που θα δούμε είναι ο τρόπος που αξιοποιούμε την τεχνολογία, με ένα σύστημα,  το οποίο ελέγχει τα ισοζύγια του γάλατος και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το πλαίσιο ελέγχου για τις ελληνοποιήσεις, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά 50% από την αρχή του χρόνου. 

Στόχος μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα, που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε το σύστημα ελέγχου σε όλη την Ελλάδα( μέχρι τώρα ήταν πιλοτικό) και να το επεκτείνουμε και σε άλλα προϊόντα όπως το μέλι και το λάδι για να διευρύνουμε τους ελέγχους και να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο που να προάγει την δικαιοσύνη και τη νομιμότητα και κυρίως να στηρίζει τον Έλληνα παραγωγού. 

Το δεύτερο που θα δούμε, είναι  το σύστημα καλλιέργειας ρυζιού του  κ. Κράββα, ο οποίος καλλιεργεί 1.200 στρέμματα και συνδέει την τεχνολογία με μια παραδοσιακή δραστηριότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα 16% αύξηση της απόδοσης και 20% μείωση του κόστους παραγωγής μας”, είπε ο κύριος Λιβανός.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις