Μεταναστευτικό: Δόγμα μηδενικής ανοχής από την κυβέρνηση με αυστηρότερα μέτρα – Σύσκεψη για τα κλειστά κέντρα στην Κρήτη
Πώς θα μπει "φρένο" στις ροές παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη

“Φυλακή ή απέλαση“. Αυτό είναι το δόγμα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, ύστερα από την “έκρηξη” των ροών από τη Λιβύη.
Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, συνοψίζοντας την πολιτική που θα εφαρμοστεί εφεξής για τους παράτυπους μετανάστες.
Η αρχή για το νέο πλέγμα, αυστηρών μέτρων, γίνεται σήμερα με την ψήφιση στη Βουλή της αναστολής χορήγησης ασύλου για τρεις μήνες σε όσους φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική στην Κρήτη με πλωτά μέσα.
Η μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της παράνομης παραμονής στη χώρα, θα οδηγεί στη φυλάκιση έως πέντε έτη με μοναδική εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται και η δραστική μείωση των επιδομάτων και η αλλαγή του μενού σίτισης.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Κρήτης θα οριστικοποιηθεί η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, το οποίο, λόγω της προϋυπάρχουσας υποδομής θα μπορεί να φιλοξενήσει τους πρώτους μετανάστες σε λιγότερες από 20 ημέρες. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να δημιουργηθεί και άλλη δομή, επίσης σε χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Ρέθυμνο.
Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης, η υφυπουργός (και βουλευτής Χανίων) Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Πλεύρης υπεραμύνθηκε χθες των κυβερνητικών αποφάσεων στη Βουλή, απέναντι στα κόμματα της Αριστεράς που καταφέρθηκαν εναντίον της. Μάλιστα, και ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει “παρών” στην επίμαχη τροπολογία.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επισημαίνουν ότι δεν εμπεριέχει εδάφια που αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και αποτελεί απλώς μια επανάληψη του “δεδικασμένου” του Έβρου από το 2020.
Πάντως, ενώ η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της στο εσωτερικό, δεν θέλει να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς Χαφτάρ στη Βεγγάζη.
Την Πέμπτη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Ρώμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την κ. Μελόνι, την κ. Φον Ντερ Λάιεν και τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα, σε μια προσπάθεια να γίνει μια νέα επίσκεψη τις επόμενες μέρες στην Ανατολική Λιβύη, καθώς η συνεργασία με το καθεστώς κρίνεται επιτακτικής σημασίας.
Παρά το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη επαναπροσέγγισης με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης και αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση της προσέγγισης “Ομάδα Ευρώπη, με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας στη Λιβύη.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις