Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, που έφερε η κυβέρνηση, με τον τίτλο “Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα”.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ευάγγελος Λιάκος, χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία σημαντική όχι μόνο για τα ναυπηγεία και τους εργαζόμενούς του, αλλά για όλη την δυτική Αττική που έχει μείνει για πολλά χρόνια στο περιθώριο των εξελίξεων, παρά τις αμέτρητες δυνατότητες που διαθέτει.

Παράλληλα, επισήμανε πως η συμφωνία αυτή με τον επενδυτή προβλέπει άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους, διπλασιασμό των υφιστάμενων θέσεων εργασίας εντός δύο ετών, επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με 1,6 δισ. ευρώ.

Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε πως “το σημερινό σχέδιο νόμου είναι η ιστορική συνέχεια αυτού του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ“.

Υπογράμμισε  ότι στο κείμενο που καλείται η εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει, δεν τεκμαίρεται από πουθενά ούτε το ύψος των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζομένους, τις φορολογικές αρχές, τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά τους λοιπούς πιστωτές, τις τράπεζες κλπ και άρα είναι ασαφής η επιβάρυνση του Δημοσίου που θα προκύψει από την συμφωνία πιστωτών και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πουθενά συγκεκριμένα ποσά. Επίσης, όπως είπε, ο υπουργός Ανάπτυξης αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει το σύνολο των φορέων του Δημοσίου στις διαπραγματεύσεις τους με τους λοιπούς πιστωτές της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, ανέφερε πως η επίμαχη συμφωνία εξυγίανσης, που θα ορίζει κατά κάποιο τρόπο μέσω των επισήμων οικονομικών στοιχείων τη βιωσιμότητα του σχεδίου, δεν έρχεται στην πραγματικότητα ενώπιον της Βουλής, άρα θα μπορεί να περιλαμβάνει οποιονδήποτε όρο εκτός από αυτούς που ενδεικτικά μόνο αναφέρονται στο νομοσχέδιο.

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΜέΡΑ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόγκας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “έκτρωμα” και “αντεργατικό μοντέλο που λειτουργεί ως πιλότος για το σύνολο της εργατικής τάξης». Καθώς, παρά τις νομοθετικές βελτιώσεις, εξακολουθεί να μη διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και χωρίς να απαντά στα βασικά ερωτήματα, αλλά και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Τόνισε πως η καταβολή των δεδουλευμένων ενός χρόνου παραγράφονται οριστικά. Παραμένουν αόριστες οι αναφορές για τον χρόνο καταβολής των χρημάτων τους. Δεν διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασιακής σχέσης. Αποχαρακτηρίζει τις εργασιακές απαιτήσεις των εργαζομένων και τις εξομοιώνει με τις απαιτήσεις οποιουδήποτε πιστωτή.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, δήλωσε πως καταψηφίζει το κόμμα του το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πως “η μεγάλη εικόνα είναι ότι αφού οι Ευρωπαίοι πίεσαν την Ελλάδα να πουλήσει τον Πειραιά στην Κίνα με τις “πλάτες” της Αμερικής, τώρα τρέχει η Αμερική να κάνει το δικό της τόξο σε Σύρο, Σκαραμαγκά και τώρα Ελευσίνα“. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τις αποκρατικοποιήσεις “εξυπηρετεί σκληρά και με οποιοδήποτε τρόπο τα συμφέροντα των ολιγαρχών εις βάρος καθενός ξεχωριστά πολίτη αυτής της χώρας“. Χαρακτήρισε κίβδηλες τις προσθήκες που έκανε ο υπουργός για τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Τόνισε πως με το νομοσχέδιο “χαρίζετε 230 εκατ. από το δημόσιο χρέος και θα έχανε και τα υπόλοιπα, αν οι ναύαρχοι στο Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι θα μας πάνε για απιστία και δεν υπογράφουμε“. 

Ειδήσεις σήμερα

Επιχείρηση “συσκότιση” – Κλειστά φώτα τη νύχτα σε κτίρια, μνημεία, σιντριβάνια – “Κόφτης” στα κλιματιστικά (vid)

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μέσα από τα δικά του λόγια – Τι είχε πει για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις