Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην οποία θα ζητεί να εξηγηθεί γιατί επιχειρήσεις τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο τα προϊόντα στα κράτη μέλη της ΕΕ, γνωστοποίησε πως ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης (16/5) στην τηλεόραση του Σκάι.

«Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και θα αναζητήσουμε και ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα. Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων».

«Δεν βγαίνει ο λογαριασμός» είπε για το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης

Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες της ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας, καθώς «δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι μη κοστολογημένες προτάσεις παντελώς ανεφάρμοστες». Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο

Στο μέτωπο της ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως «όποτε χρειάζεται παρέμβαση της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές αυτό γίνεται και πλέον δεν έχουμε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια».

Στο πολιτικό πεδίο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση προσέδωσε στις Ευρωεκλογές χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και αντέτεινε: «Εμείς σηκώσαμε το γάντι. Η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα και για την γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στον περίγυρο μας. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Εγώ προσδιόρισα το στόχο και θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών».

«Δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα»

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανασχηματισμού μετά τις Ευρωεκλογές απάντησε ότι «έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα». Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές επεσήμανε ότι «μερικές φορές μπορεί να εκληφθεί πολύ αλαζονικό να συζητάμε από τώρα για το τι μπορεί να συμβεί στις επόμενες εκλογές, το 2027. Είμαι πρόεδρος της ΝΔ, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες και πολύ πιο έμπειρος, η εμπειρία βοηθάει στην δημιουργικότητα, απ όταν ξεκινούσα. Πάμε για εξάντληση της τετραετίας».

Τέλος σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να αναλάβει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε: «Θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη κι όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Έχω κλείσει τη σχετική συζήτηση και έχω πει ότι είναι τιμητικό για τη χώρα να συζητείται ένα ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκής θέσης αλλά δεν είναι κάτι το οποίο με αφορά».

«Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας»

«Η Ελλάδα προφανώς δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτον είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση, δεύτερη παρατήρηση στους τελευταίους 14 με 15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Εκτός από την έλλειψη έντασης στο Αιγαίο, έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία και τρίτον η διευκόλυνση της βίζας που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ελληνικά νησιά». 

«Χαιρετίζω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας»

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια με τις κόκκινες γραμμές μας, με την αυτοπεποίθηση, με ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών μας, χαιρετίζω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη».

«Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα και ο Ερντογάν μαζί μου. Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου της Ζακύνθου. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα προφανώς δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μενίδι: Η 40χρονη που βρέθηκε νεκρή είχε καταγγείλει 3 φορές τον πρώην σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία

Σλοβακία: Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας -Ποιος είναι ο 71χρονος δράστης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις