Γεραπετρίτης: Παραβρέθηκε στα εγκαίνια του κτιρίου “Σεφέρη” στην Κορυτσά – “Τα προξενεία μας είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό”

«Στο σημερινό κόσμο, οι προκλήσεις κατά της ελευθερίας και της ειρήνης είναι πολλές» τόνισε

Γεραπετρίτης: Παραβρέθηκε στα εγκαίνια του κτιρίου “Σεφέρη” στην Κορυτσά – “Τα προξενεία μας είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό”
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

To ανακαινισμένο κτίριο «Σεφέρη» του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κορυτσά εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Igli Hasani.

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης στο χαιρετισμό του, για το κτίριο όπου έζησε και εργάσθηκε ως πρόξενος το 1936-’37 ο Γιώργος Σεφέρης, διπλωμάτης, ποιητής και μετέπειτα κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Αποτελούσε τότε ιδιοκτησία ελληνικής οικογένειας και έμελλε να αγορασθεί ως κατεστραμμένο, από το ελληνικό κράτος, το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επεσήμανε, στην αναστήλωση του κτιρίου συνέβαλαν αρχικά με δωρεές Έλληνες από την Κορυτσά και όλη την Αλβανία, καθώς και από την Ελλάδα, αλλά και ιδρύματα και εταιρίες από τις δύο χώρες. Η αποπεράτωσή του έγινε με δαπάνες του ελληνικού κράτους.

«Ο Γιώργος Σεφέρης εμπνεύσθηκε από την εδώ παραμονή του και σίγουρα η εδώ θητεία ενός ουμανιστή ποιητή παγκόσμιας ακτινοβολίας αποτελεί τιμή για την πόλη. Μια πόλη, η οποία είχε πάντοτε τα πρωτεία στα γράμματα εντός του αλβανικού χώρου, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αλβανικά», σημείωσε.

«Συνέχιση της παρουσίας των ελληνικών γραμμάτων στην Κορυτσά, στην παράδοση του πάλαι ποτέ φημισμένου Μπάγκειου Γυμνασίου, αποτελούν το ελληνοαλβανικό σχολείο “Όμηρος”, το Λύκειο “Πλάτων”, καθώς και το φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας “Αριστοτέλης”, για τα οποία η ελληνική Πολιτεία δεν θα παύσει να μεριμνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του Sotir Papahristo, στον οποίο οφείλουμε τις αλβανικές μεταφράσεις των περισσότερων έργων του αρχαίου ελληνικού δραματολογίου και ο οποίος έλαβε την εγκύκλια εκπαίδευσή του και στη συνέχεια εργάστηκε επί σειρά ετών σε αυτή την πόλη, την Κορυτσά. «Ένα πραγματικά λαμπρό παράδειγμα ελληνοαλβανικής ώσμωσης στον χώρο του πνεύματος».

 «Οι πρεσβείες και τα προξενεία μας είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το νέο κτίριο του γενικού προξενείου στην Κορυτσά εντάσσεται στις προσπάθειες που κάνουμε τα δύο τελευταία χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών να αναβαθμίσουμε, σε όλο τον κόσμο, τις κτιριακές εγκαταστάσεις των Αρχών μας, όπως βεβαίως και να ψηφιοποιήσουμε τις προξενικές υπηρεσίες. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι μέλημά μας είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ομογένειας και μητέρας Πατρίδας», επεσήμανε.

«Στο σημερινό κόσμο, οι προκλήσεις κατά της ελευθερίας και της ειρήνης είναι πολλές», τόνισε. «Ξεκινάμε με τους γείτονές μας και φροντίζουμε να προωθούμε σχέσεις καλής γειτονίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως γειτονικές και φίλες χώρες, Ελλάδα και Αλβανία, δίνουμε προτεραιότητα στη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, τόσο μέσω της ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και μέσω της προώθησης περιφερειακών συνεργασιών.

Πολιτικές αναθεωρητισμού των συνόρων ανήκουν πλέον στο παρελθόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας για την παρουσία του στα εγκαίνια, που, όπως ανέφερε, εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα, ενώ σημείωσε πως η παρουσία του «στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας έχει βοηθήσει ουσιαστικά για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών μας».

«Σήμερα, εδώ στην Κορυτσά, η ελληνική εθνική μειονότητα μας ενώνει. Και συνεχίζει να αποτελεί, όπως αιώνες τώρα, τη γέφυρα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ