Την τροπολογία για το ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και μέλη των Επιτροπών για την πανδημία, υπερασπίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ειδικοί δεν γίνεται να είναι εκτεθειμένοι απέναντι «σε οποιονδήποτε παλαβό».

«Φαντάζεστε όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό στο Facebook και στο Twitter και παντού; Να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους σε δικαστήρια επειδή δέχτηκαν να συμβουλεύσουν μια κυβέρνηση και ένα κράτος πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία; Θα το βρίσκατε σωστό; Απορώ πως γίνεται αυτή η συζήτηση, το θεωρώ αυτονόητο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΟΡΕΝ.


Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πως η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί η κυβέρνηση εκτιμά πως: «τώρα η πανδημία είναι στη λήξη της και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή και δεν πρέπει να τους κυνηγάνε διάφοροι γιατί είχαν την Α ή τη Β γνώμη σε μια συνεδρίαση».

«Όσο περνάει η πανδημία υπάρχει μεγαλύτερη στεναχώρια και αυξάνονται οι εχθρικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο έναντι επιστημόνων που έλαβαν το κεφάλι τους στον ντορβά. Ήταν απαραίτητο να γίνει και θα ήταν ντροπή μας να μην το κάναμε» επεσήμανε ακόμη.
Μάλιστα, πρόσθεσε πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν κάποιοι που είναι τελείως παλαβοί, ενώ έστρεψε τα πυρά της κατά της Ραχήλ Μακρή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «την έχετε δει τι γράφει; Την θεωρείτε φυσιολογική;».
Εξήγησε επίσης πως οι λοιμωξιολόγοι δεν μπορεί να ψηφίζουν σε μια επιτροπή υπό τον φόβο πως αύριο θα είναι στα δικαστήρια, καθώς μια τέτοια συνθήκη επηρεάζει την κρίση τους και μπορεί να έχουν προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν υποχρέωσε ποτέ κανέναν επιστήμονα να ψηφίσει κάτι άλλο από αυτό που πιστεύει, ενώ αναγνώρισε πως πολλές αποφάσεις δεν ήταν ομόφωνες.
«Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν ανεπηρέαστοι να συνεχίσουν τη δουλειά τους» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, γνωστοποίησε πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από τον Μάρτιο του 2020 ζητά μια πρόνοια ασυλίας για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που ήδη υπάρχει στις ΗΠΑ, Καναδά και την Αυστραλία
Μέσα στις πολεμικές συνθήκες που έχει επιβάλλει η συγκεκριμένη νόσος, χαρακτηρίζει την εν λόγω ρύθμιση ως απολύτως λογική και αναγκαία.

‘Παράθυρο” για SMS στα εστιατόρια: “Θα το δούμε με την επιτροπή”

Δεν αποκλείεται να υπάρχει SMS για τη μετάβαση των πολιτών σε ένα εστιατόριο όταν γίνει το άνοιγμα εστίασης την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι σήμερα θα κατατεθεί το σχέδιο για τη λειτουργία της εστίασης, που θα προβλέπει τις αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους αλλά και την αναλογία στα άτομα.
Ακόμη, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ο κάθε πολίτης θα μπορεί να πάει για δείπνο στο εστιατόριο της επιλογής του.

Σε ερώτηση για το εάν κάποιος για παράδειγμα στο Χαλάνδρι και θέλει να πάει για φαγητό στη Γλυφάδα: «φυσικά θα μπορεί. Όπως μπορείτε με το λιανικό εμπόριο να πάτε να ψωνίσετε από το Χαλάνδι στη Γλυφάδα, έτσι θα μπορείτε να πάτε να πάτε να φάτε».
Σχετικά με το αν θα πρέπει ο πολίτης να στέλνει κωδικό και SMS για να μεταβεί σε ένα εστιατόριο, τόνισε πως αυτό θα συζητηθεί στην Επιτροπή.


«Η αρχική μου σκέψη ήταν να μην γεμίζουμε τον κόσμο και με καινούργια SMS. Όμως από την άλλη ακούω και το επιχείρημα πως εάν δεν βάλεις κανένα μήνυμα, θα μπορεί ο άλλος να κινείται ελεύθερα και να λέει πάντα ”πάω να φάω” άρα κι αυτό δεν είναι σωστό. Θα το δούμε με την επιτροπή με έναν πρακτικό τρόπο».
«Εν πάση περιπτώσει θα μπορείς να πας στο εστιατόριο της επιλογής σου. Αυτό είναι το μείζον. Τα άλλα είναι τεχνικά ζητήματα» υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως όλα εξαρτώνται από την πανδημία και την αντιμετώπισή της.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις